23 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Πώς θα μπορούσε η Huawei να κυκλοφορήσει ένα P40 Pro στις αρχές του 2020; Εδώ είναι μερικές θεωρίες.

2 min read
Huawei logo 1024x768 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Νωρίτερα σήμερα, μια έκθεση της The Information υποστήριξε ότι η Huawei σχεδιάζει να κυκλοφορήσει ενδεχομένως το Huawei P40 Pro στις αρχές του 2020. Αυτά είναι ενδιαφέροντα νέα, λαμβάνοντας υπόψη και το Huawei Mate 30 Pro – που κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες.


Το Mate 30 Pro και ο αδελφός του Huawei Mate 30 είναι μερικά από τα καλύτερα τηλέφωνα που κυκλοφόρησαν μέσα στο έτος 2019. Ωστόσο, και τα δύο δεν διαθέτουν εφαρμογές Google, λόγω της απαγόρευσης των Ηνωμένων Πολιτειών , αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν μπορείτε να αγοράσετε ένα Mate 30 ή Mate 30 Pro αυτή τη στιγμή παρά μόνο ​​από την Κίνα.

Ακόμη και αν εισάγετε τις συσκευές στη χώρα σας, εξακολουθεί να μην υπάρχει αξιόπιστος τρόπος να λειτουργήσουν οι εφαρμογές τις Google. Με απλά λόγια, το Mate 30 Pro πιθανότατα μπορεί να είναι υποψήφιο για το καλύτερο Android smartphone του 2019 από άποψη τεχνικών χαρακτηριστικών, αλλά στην ουσία επειδή δεν μπορείτε να κάνετε κάτι τόσο βασικό όπως να πλοηγηθείτε με τα Google Maps μπορεί να του στοιχίσει.

Πώς μπορεί όμως η Huawei να προγραμματίσει την κυκλοφορία της επόμενης ναυαρχίδας της το Huawei P40 Pro όταν το Mate 30 Pro είναι σχεδόν τόσο πρόσφατο και με όλα αυτά που προαναφέραμε;

Έχουμε μερικές θεωρίες για αυτό, αλλά ας τα πιάσουμε με τη σειρά.

Huawei: Τι συνέβη;

Kirin 990 with Huawei logo

Η Huawei κυκλοφορεί δύο μεγάλες ναυαρχίδες κάθε χρόνο, μια συσκευή της σειράς P στις αρχές του έτους και στη συνέχεια μια συσκευή σειράς Mate προς το τέλος. Η φετινή συσκευή σειράς P ήταν το απίστευτα δημοφιλές Huawei P30 Pro , το οποίο εξακολουθεί να διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα κάμερας smartphone οποιασδήποτε συσκευής που κυκλοφόρησε φέτος.

Λίγο μετά την κυκλοφορία των P30 και P30 Pro, ξεκίνησε η απαγόρευση των ΗΠΑ στην Huawei . Είναι λίγο περίπλοκο το ζήτημα αλλά ουσιαστικά σημαίνει ότι η Huawei δεν μπορεί να συνεργαστεί με οποιαδήποτε εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένης και της Google. Ως εκ τούτου, η Huawei δεν μπορεί πλέον να εγκαθιστά τα περιβόητα Google Mobile Services (GMS) στα νέα της smartphones. Τα GMS είναι προϊόν της Google και λειτουργεί σε οποιοδήποτε smartphone Android που έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες της Google, όπως το Gmail, τους Χάρτες Google, το YouTube και πολλά άλλα. Χωρίς τα GMS, μια συσκευή Android είναι απίστευτα περιορισμένη στις δυνατότητές της.

Ευτυχώς, όμως η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει επανειλημμένα δώσει παρατάσεις 90 ημερών στην απαγόρευση. Ακόμα και σήμερα, η Huawei έλαβε μια τρίτη παράταση 90 ημερών . Αυτό αναβάλλει προσωρινά ορισμένους από τους περιορισμούς της απαγόρευσης, και δίνει τη δυνατότητα στη Huawei να εξακολουθεί να μπορεί να εκδίδει ενημερώσεις Android για τις τρέχουσες συσκευές της.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι τα μοντέλα Huawei P30 και P30 Pro μπορούν να πωλούνται ακόμη και να ενημερώνονται μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2020. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι απαγορεύσεις, τα νέα Mate 30 και Mate 30 Proαλλά και κάθε νέο smartphone που σκοπεύει να κυκλοφορήσει η Huawei θεωρητικά συμπεριλαμβανομένου και του Huawei P40 Pro – δεν θα μπορεί να έχει εγκατεστημένα τα GMS, εκτός κι εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρει την απαγόρευση ή δώσει στην Google ειδική άδεια να συνεργαστεί εκ νέου με την Huawei.

Αυτό μας φέρνει στην πρώτη μας θεωρία για το πώς η Huawei θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ένα Huawei P40 Pro το επόμενο έτος 2020.

Θεωρία 1: Η Huawei γνωρίζει ότι η απαγόρευση κάποια στιγμή θα τελειώσει

Huawei Mate 20 Pro focus on camera housing

Αυτός είναι και ο πιο προφανής τρόπος που το Huawei P40 Pro θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην παγκόσμια αγορά. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι εργάζεται σε ένα σύστημα που θα χορηγεί προσωρινές άδειες σε συγκεκριμένες αμερικανικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε αυτές και η Huawei να μπορούν να συνεργαστούν.

Είναι πολύ πιθανό ότι, από τώρα μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, αυτό το σύστημα θα μπορούσε να δει τελικά το φως της ημέρας και είναι επίσης πολύ πιθανό η Google στη συνέχεια να εκδώσει πιστοποιήσεις για τα GMS για νέες συσκευές της Huawei, όπως το Huawei P40 Pro.

Η Huawei δήλωσε νωρίτερα αυτό το έτος ότι αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δώσει στην Google άδεια θα μπορούσε να εγκαταστήσει τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της Google στο Mate 30 Pro μέσα σε 24 ώρες.

Αν το δούμε λιγότερο ρεαλιστικά, υπάρχει η πιθανότητα η απαγόρευση της Huawei να αρθεί μέχρι το τέλος του 2020. Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι η αμερικανική κυβέρνηση μόλις εξέδωσε μια άλλη ανάκληση 90 ημερών στην Huawei, είναι μάλλον απίθανο να τερματιστεί πλήρως πριν από τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Θα ήταν όμως ανόητο από την Huawei να εξαρτάται και να στηρίζεται από τα @@ του Τραμπ γεγονός που μας φέρνει στην επόμενη θεωρία μας.

Θεωρία 2: Το Huawei P40 Pro δεν θα είναι στην ουσία P40

Huawei P30 Pro in misty blue misty lavender camera closeup angle

Νωρίτερα φέτος, είδαμε την κυκλοφορία του Honor 9X , το οποίο είναι (στην ουσία) μια συσκευή Huawei. Το Honor 9X κυκλοφόρησε πολύ μετά την έναρξη της απαγόρευσης της Huawei, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται η χρήση των GMS της Google ωστόσο, το κάνει καθώς αν αγοράσετε το Honor 9X μπορείτε να ενεργοποιήσετε όλες τις εφαρμογές Google που σας αρέσουν.

Πώς είναι αυτό δυνατόν? Το θέμα σηκώνει πολύ κουβέντα, αλλά θα σας δώσουμε μια σύντομη περίληψη. Βασικά, το Honor 9X δεν είναι πραγματικά ένα νέο smartphone. Από έξω μοιάζει με ένα ουαουουου, αλλά στο εσωτερικό του είναι ως επί το πλείστον ένα Honor P Smart Z, ένα smartphone που κυκλοφόρησε λίγο πριν ξεκινήσει η απαγόρευση Huawei.

Όταν η Google εκδίδει μια άδεια GMS για ένα τηλέφωνο, αποδίδει αυτή τη συγκεκριμένη άδεια στον φορέα και τον περιφερειακό αριθμό μοντέλου της συσκευής. Ως εκ τούτου, η Huawei απλώς χρησιμοποιεί την άδεια που έλαβε για το Honor P Smart Z και στη συνέχεια την εφαρμόζει στο Honor 9X. Η αισθητική εμφάνιση της συσκευής και ακόμη και οι προδιαγραφές της δεν έχουν σημασία, αρκεί να συμπίπτουν οι αναπόσπαστες όψεις της άδειας GMS.

Η Huawei θα μπορούσε να επωφεληθεί από ένα παραθυράκι εντός της απαγόρευσης Huawei που της επιτρέπει να κυκλοφορεί ελαφρώς αναβαθμισμένες συσκευές.

Είναι πιθανό ότι η Huawei θα μπορούσε να επαναλάβει αυτή τη στρατηγική με το Huawei P40 Pro. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την άδεια που έλαβε για το P30 Pro – ή οποιαδήποτε συσκευή της Huawei, πραγματικά – και με ένα καλό φινίρισμα να το ονομάσει το P40 Pro και έτσι θα είναι και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη.

Ωστόσο, η Huawei δεν μπορεί να το κάνει αυτό για πάντα. Ακόμη και αν το έκανε για το Huawei P40 Pro, οι καταναλωτές θα έπρεπε να ξοδέψουν τα ωραία τους λεφτουδάκια το 2020 για ένα smartphone του 2019 κι αυτό δεν ακούγεται και τόσο καλό

Έτσι λοιπόν ερχόμαστε στην τρίτη θεωρία μας….

Θεωρία 3: Εφαρμογές Google; Ποιος χρειάζεται τις εφαρμογές Google;

Huawei HarmonyOS.

Η Huawei έχει ήδη λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τα GMS: Πως;;; μα φυσικά με τα δικά της Huawei Mobile Services (HMS). Τα GMS της Google και τα HMS της Huawei βασικά κάνουν το ίδιο πράγμα, με την αξιοσημείωτη διαφορά ότι τα HMS δεν έχουν πρόσβαση σε οτιδήποτε συνδέεται με τα GMS.

Αυτό σημαίνει ότι τα HMS εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στο Gmail, στο Google Drive, στο Google Photos κ.λπ.

Ωστόσο, τα HMS θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε άλλες εφαρμογές που αναπτύχθηκαν από ή σε συνεργασία με την Huawei, οι οποίες κάνουν το ίδιο πράγμα με τα GMS. Στο φετινό συνέδριο Huawei Developer, η εταιρεία μίλησε πολύ για το πώς θέλει να πείσει τους προγραμματιστές να δουλέψουν περισσότερο με τα HMS και το νέο λειτουργικό σύστημα Android Harmony OS.

Θεωρητικά, η Huawei θα μπορούσε να αφήσει την Google στην άκρη προσφέροντας πολλά από τα ίδια χαρακτηριστικά και τις υπηρεσίες που οι χρήστες της Android προσδοκούν.

Φυσικά, στα λόγια όλα καλά είναι, το θέμα είναι τι γίνεται στην πράξη;.

Για να λειτουργήσει αυτό, η Huawei θα χρειαστεί χιλιάδες προγραμματιστές να αλλάξουν τις εφαρμογές τους, ώστε να συνεργαστούν με τα HMS. Ακόμα κι αν μπορεί να το κάνει αυτό – το οποίο είναι πολύ μεγάλο “αν” – τότε θα χρειαστεί να πείσει τους καταναλωτές να υπογράψουν για να ζήσουν μια ζωή ελεύθερη από το οικοσύστημα της Google. (λιγάκι δυσκολάκι)

Παρά την κακή φήμη της Google αυτή τη στιγμή (βλ. προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας), λίγοι θα υποστήριζαν αυτήν τη μετάβαση της Huawei και πολύ καλά κάποιοι θα έλεγαν ότι η Huawei έβαλε τα χεράκια της και έβγαλε τα ματάκια της.

Η απαγόρευση της Huawei της έχει δώσει ένα γερό μάθημα, ότι δεν μπορεί να στηριχθεί πλήρως στην Google για να προχωρήσει μπροστά. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμα χρόνος για να μπορέσει να απογαλακτιστεί τελείως από την Google.

Η Huawei χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει τα HMS στο Huawei P40 Pro. Είμαστε λίγους μήνες πριν από την αναμενόμενη κυκλοφορία του τηλεφώνου και δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για την Huawei να εφαρμόσει ένα εντελώς νέο οικοσύστημα.

Αυτό μας φέρνει στην καλύτερη εικασία μας για το τι πρόκειται να συμβεί. Και ερχόμαστε τώρα στο δια ταύτα.

Θεωρούμε ότι το Huawei P40 Pro θα μοιάζει περισσότερο με το Huawei P30 Pro , καθώς θα χρησιμοποιήσει εκ νέου την άδεια GMS από το P30 ή κάποια άλλη συσκευή Huawei. Αυτό θα του επιτρέψει να κυκλοφορήσει έγκαιρα με τις εφαρμογές Google και να διατηρήσει τη διάθεση και το στάτους του παγκόσμιου κύρους του τμήματος smartphone της Huawei προς το παρόν.

Ενώ εν τω μεταξύ, η Huawei πιθανότατα θα εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να καταστήσει τα HMS και το νέο οικοσύστημα του Harmony OS μια βιώσιμη επιλογή για την αντικατάσταση του Android και ταυτόχρονα να ελπίζει ότι η απαγόρευση Huawei θα αρθεί κάποια στιγμή ώστε να μπορέσει η εταιρεία να επιστρέψει στην κανονικότητα της.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, όμως: Το 2020 θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον έτος για την Huawei.

George S. Metallidis

Technode.gr

Δείτε επίσης

Huawei: Πρωταρχικό μέλημα για το 2020 η επιβίωση και η ευημερία της εταιρείας

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα