26 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

HarmonyOS: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο λειτουργικό σύστημα της Huawei

1 min read
txFQ6c3Ua23fvhAiNFfE8e 650 801 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Τον Αύγουστο του 2019, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Huawei ανακοίνωσε στην ετήσια Συνδιάσκεψη Προγραμματιστών της εταιρείας το HarmonyOS, το νέο λειτουργικό που υποστηρίζει πολλαπλές συσκευές, smartphones,tablets, smart tvs, έξυπνες συσκευές, φορητούς υπολογιστές, wearables κ.λ.π.


Η ανακοίνωση ήταν θα λέγαμε μία απάντηση στα πολιτικά γεγονότα τον περασμένο χρόνο και στον σχετικό αποκλεισμό από τις ΗΠΑ, αλλά το μήνυμα σαφές – η Huawei μπορεί να εγκαταλείψει το Android, αν χρειαστεί και το νέο της λειτουργικό να συγκριθεί ακόμα και με το Google Fuchsia.

Το HarmonyOS (προηγούμενη ονομασία HongMeng) είναι ένα λειτουργικό έξυπνα σχεδιασμένο και προορίζεται για μια ποικιλία συσκευών, όπως συσκευές IoT έξυπνες οθόνες ή έξυπνο οικιακό εξοπλισμό. Το πρώτο προϊόν με το νέο αυτό λειτουργικό σύστημα είναι η Honor TV, παρόλο που έχουν ανακοινωθεί κι άλλα παρόμοια προϊόντα όπως και η Huawei TV.

Δεδομένης της πολιτικής κατάστασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας (βλ. Απαγόρευση της Huawei) και του αντίκτυπου που έχει όλο αυτό στην πρόσβαση της Huawei στο Android κατά το τελευταίο έτος, δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι το το HarmonyOS είναι σίγουρα μία πρόκληση.

Harmony OS τιμή και ημερομηνία κυκλοφορίας

zTYybmqQWnbejFfhrUWEcJ 650 80 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Το HarmonyOS θα είναι ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο θα είναι cross-platform και θα είναι ελεύθερο προς χρήση (χωρίς κάποια χρέωση) αρκεί να έχετε μία συσκευή που να μπορεί να τρέξει το συγκεκριμένο λειτουργικό.

Όπως προαναφέραμε είναι εγκατεστημένο μόνο στις τηλεοράσεις Honor TV και Huawei, αλλά κι αυτές είναι προς το παρόν διαθέσιμες μόνο στην Κίνα και από ότι φαίνεται το επόμενο smartwatch Watch Huawei Watch θα φοράει το νέο αυτό λειτουργικό.

Είναι ωστόσο σχεδόν βέβαιο ότι θα περιμένουμε πολύ καιρό ακόμα για να το δούμε να κυκλοφορεί εκτός της τοπικής αγοράς της Κίνας.

Πώς λειτουργεί το HarmonyOS;

Η Huawei ισχυρίζεται ότι με την ολοένα αυξητική πορεία των έξυπνων συσκευών IoT χρειάζεται ένα πιο αποτελεσματικό λειτουργικό σύστημα. Όλες αυτές τις συσκευές IoT low-end συσκευές με πιο χαμηλά τεχνικά χαρακτηριστικά από τα smartphones πρέπει να έχουν ένα λειτουργικό το οποίο να είναι σε θέση να παρέχει ισχυρή λειτουργικότητα.

Εδώ έρχεται το HarmonyOS το οποίο (όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η Huawei) είναι προγραμματισμένο  με πολύ πιο απλουστευμένο κώδικα, για παράδειγμα για 100 γραμμές κώδικα Android, αντιστοιχεί μόνο μία γραμμή κώδικα στο HarmonyOS.

Λαμβάνοντας την προσέγγιση “ενιαίου πυρήνα σε όλες τις συσκευές”, η Huawei στοχεύει επίσης στη δημιουργία ενός κοινού οικοσυστήματος διαφορετικών συσκευών, στη διάσπαση σε modules και στη συνέχεια στην εξοικονόμηση χρόνου των προγραμματιστών αφού μία εφαρμογή μπορεί να αναπτυχθεί σε μια μονάδα εγκεφάλου στο αυτοκίνητο ή σε ένα smartwatch ή σε smart tv κ.λ.π.

Έχουμε δει κάτι παρόμοιες ιδέες , κυρίως στο Windows Phone, το οποίο είχε έναν κοινόχρηστο πυρήνα με τα Windows 10.

vmM9QXw2XmEEUmdPQ7NPKY 650 80 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Το HarmonyOS θα είναι open source έτσι οι προγραμματιστές θα μπορούν να παρέχουν εφαρμογές για την πλατφόρμα αλλά και άλλοι κατασκευαστές smartphone θα μπορούν να το επιλέξουν και να το χρησιμοποιήσουν ως λειτουργικό σύστημα για τις συσκευές τους.

Το HarmonyOS θα αντικαταστήσει το Android στα smartphones;

Όσον αφορά τα smartphones ο Yu ήταν σαφής: « Μπορούμε να το κάνουμε οποιαδήποτε στιγμή, αλλά προς το παρόν υπάρχει μία εταιρική σχέση με την Google και το Android OS … Εάν δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον, τότε θα μεταπηδήσουμε στο HarmonyOS”.

Android

Διευκρίνισε ότι η μετάβαση θα είναι “εύκολη και γρήγορη”, χωρίς να αναφέρει τίποτα παραπάνω θέλοντας έτσι να προστατεύσει σαφώς τη συνεργασία της εταιρείας με την Google, προς το παρόν τουλάχιστον.

Όπως δείχνουν πάντως τα πράγματα η Huawei δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και φαίνεται να πατάει καλά στα πόδια της.

techradar

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα