Γρήγορη φόρτιση 100W + Αλήθεια πόση σημασία έχει;

Αυτή την εβδομάδα, αρκετές εταιρείες ανακοίνωσαν λύσεις γρήγορης φόρτισης 100+ watt για τα μελλοντικά τους smartphone.

Είδαμε το 120W Super FlashCharge του iQOO , το Realme 125 W UltraDART , η Xiaomi με τον φορτιστή στα 100W , η Oppo ανακοίνωσε όχι μόνο την ενσύρματη φόρτιση 125 W αλλά και την ασύρματη φόρτιση 65W AirVOOC ενώ Το Lenovo Legion θα έχει 90W γρήγορη φόρτιση.

Όμως αναρωτηθήκατε ποτέ πόση σημασία έχουν όλα αυτά;

Σύμφωνα με τους αριθμούς η Oppo υπόσχεται να φορτίζει μια μπαταρία 4.000 mAh πλήρως σε 20 λεπτά, η iQOO υπόσχεται να το κάνει σε 15 λεπτά, ο φορτιστής 100W της Xiaomi δεν είναι καθόλου αδιάφορος,αφού θα πιάνει τα 0-100% σε 17 λεπτά ενώ η ασύρματη φόρτιση της Oppo θα την φορτίζει πλήρως σε περίπου 30 λεπτά.

Μερικά νούμερα είναι πράγματι εντυπωσιακά π.χ. 33% σε 3 λεπτά σύμφωνα με τη Realme, και 41% σε 5 λεπτά σύμφωνα με την Oppo.

Εβδομαδιαία δημοσκόπηση: Έχει σημασία η φόρτιση 100+ W;

Λάβετε ωστόσο υπόψη σας ότι πολλές φορές το «όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο» δεν έχει και τόση σημασία.

Η Realme, για παράδειγμα, έχει τοποθετήσει 14 αισθητήρες θερμοκρασίας μέσα στην μπαταρία για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπερθερμαίνεται ποτέ ενώ η Oppo 10, η iQOO λέει ότι απαιτείται επιπλέον ψύξη για την προστασία της μητρικής πλακέτας, ενώ όλα αυτά τα συστήματα γρήγορης φόρτισης χωρίζουν την μπαταρία σε δύο κυψέλες 2.000 mAh και χρησιμοποιούν δύο ή ακόμα και τρία κυκλώματα φόρτισης, διπλασιάζοντας αποτελεσματικά την ταχύτητα φόρτισης μιας μόνο μπαταρίας αυξάνοντας όμως την πολυπλοκότητα του συστήματος με πρόσθετο κόστος.

Θα έχετε προσέξει ωστόσο ότι όλες οι εταιρείες διαφημίζουν ταχύτητες φόρτισης χρησιμοποιώντας μία μπαταρία χωρητικότητας 4.000 mAh, το οποίο είναι καλό αφού υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης των διαφορετικών τεχνολογιών. Ενδέχεται, όμως, να μην είναι τυχαίο, καθώς η τεχνολογία super fast charge ή ultra dart ή όπως θέλετε πείτε την απαιτεί μπαταρίες καλύτερης ποιότητας και αυτές είναι πιθανώς διαθέσιμες μόνο σε επιλεγμένες χωρητικότητες. Δεν θα προτιμούσατε μια μπαταρία 5.000 ή ακόμα και 6.000 mAh, ακόμα κι αν χρειάζεται επιπλέον μισή ώρα για πλήρη φόρτιση;

Η ταχύτερη φόρτιση προσφέρει πρόσθετη πολυπλοκότητα και κόστος

Επειδή υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να ληφθεί υπόψη – η πλήρης φόρτιση δεν έχει και πολύ σημασία αν δεν λάβουμε υπόψη και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Μια μπαταρία μεγάλης χωρητικότητας στο 80% μπορεί να αξίζει περισσότερο από μια μικρή μπαταρία στο 100%.

Επιπλέον, αν λάβετε υπόψη ότι όλες οι τεχνολογίες γρήγορης φόρτισης φορτίζουν το 10-20% που απομένει πάντα πιο αργά, για λόγους ασφαλείας, τότε μία μπαταρία με πιο πολλά mAh ίσως να είναι πιο σημαντική από μία μικρότερη με γρήγορη φόρτιση.

[via]

Share the load
George S. Metallidis
George S. Metallidis

Όλα ξεκίνησαν το 1988 όταν μπήκε στο σπίτι το πρώτο PC ένας 32bit 80386 με 4mb ram, CGA γραφικά σε 16colours monitor....και φυσικά λιώσιμο με το DOS game Grand Prix Circuit της Accolade

Άρθρα: 2967