27 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Κοροναϊός και οι hackers τρίβουν τα χέρια τους!

1 min read
110872777 cybercrime1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Η συνεχιζόμενη πανδημία του κοροναϊού έχει διαταράξει ολόκληρο τον πλανήτη με τους hackers να τρίβουν τα χέρια τους καθώς δεν χάνουν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τον φόβο του κόσμου γύρω από τον νέο κοροναϊό.

Δεν χάνουν ευκαιρία οι επιτήδειοι αφού μόλις πριν μερικές εβδομάδες, επιτήδειοι με πρόσχημα τον κοροναϊό εξαπέλυσαν μαζικές εκστρατείες phishing emails με σκοπό να μολύνουν τους χρήστες με κακόβουλο λογισμικό ενώ τώρα έχουν βάλει στο στόχαστρο τις ιστοσελίδες με τους live χάρτες με την εξάπλωση του ιού.

Πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, έχουν δημιουργήσει ζωντανούς χάρτες για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού με εκατομμύρια επισκέπτες καθημερινά.

Ωστόσο, ο ερευνητής ασφάλειας του Reason Labs, Shai Alfasi, ανακάλυψε ότι οι χάκερς έχουν δημιουργήσει ψεύτικες phishing ιστοσελίδες με πανομοιότυπα χαρακτηριστικά των πρωτότυπων με σκοπό να υποκλέψουν πληροφορίες όπως ονόματα χρηστών, κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς πιστωτικών καρτών και άλλα δεδομένα που αποθηκεύονται στα προγράμματα περιήγησης των χρηστών.

Αυτοί οι ψεύτικοι ιστότοποι παροτρύνουν τους χρήστες να κάνουν λήψη μιας εφαρμογής με το πρόσχημα ότι κρατάει ενήμερους τους χάρτες, η οποία όμως είναι φυσικά malware και με το που εγκαθίσταται μολύνει τον υπολογιστή του χρήστη με κακόβουλο λογισμικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πιο ευάλωτα συστήματα αυτή τη στιγμή είναι αυτά που τρέχουν  Windows, αλλά ο Alfasi λέει ότι σίγουρα οι hackers θα βρουν έναν τρόπο να αναπτύξουν μια νέα έκδοση που θα  μολύνει και άλλα λειτουργικά συστήματα.

Το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιούν οι κακόβουλοι ονομάζεται AZORult το οποίο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2016.

Με το που εγκαθίσταται μολύνει τα μηχανήματα των χρηστών και υποκλέπτει πληροφορίες όπως το ιστορικό περιήγησης, τα cookies, τα αναγνωριστικά / κωδικούς πρόσβασης, κλειδιά κρυπτογράφησης και κάθε ευαίσθητη πληροφορία στον υπολογιστή του θύματος, ενώ το συγκεκριμένο malware πωλείται συνήθως στο dark web σε ρωσικά φόρουμ με σκοπό τη συλλογή ευαίσθητων δεδομένων από τον μολυσμένο υπολογιστή. “

Ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας μιας και ο εντοπισμός αυτών των ψεύτικων ιστότοπων είναι αρκετά εύκολος, καθώς συχνά έχουν μια διεύθυνση URL τελείως διαφορετική από τους πραγματικούς.

Πάντως όπως και να έχει, εάν θέλετε να δείτε Live τα κρούσματα του ιού παγκοσμίως καθώς και κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον ιό μπορείτε να επιλέξτε τον παρακάτω επαληθευμένο από το techlog.gr ιστότοπο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

techlog.gr – Κοροναϊός: Δείτε live τον χάρτη εξάπλωσης του ιού

[Via]

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα