29 Μαρτίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Κορονάϊός: Πόσο χρονικό διάστημα επιβιώνει στις επιφάνειες; Δείτε εδώ πώς να απολυμάνετε σωστά τις επιφάνειες.

1 min read
5e617492fee23d0b786359a4 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

  • Ο νέος κοροναϊός είναι κατά κύριο λόγο μια αναπνευστική ασθένεια και συνήθως εξαπλώνεται μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων από βήχα ή φτάρνισμα ενός μολυσμένου ασθενούς.
  • Τα μολυσμένα σωματίδια από τον ιό μπορούν να επιβιώσουν για κάποιο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες, αλλά η διάρκεια ζωής των κορονοϊών στις επιφάνειες εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η θερμοκρασία και η υγρασία.
  • Μερικοί ανθρώπινοι κοροναϊοί, όπως το SARS, μπορούν να επιβιώσουν για ημέρες στις επιφάνειες. Αλλά ένας ειδικός λέει ότι ο νέος κοροναϊός είναι πιο πιθανό να επιβιώσει έως κι 24 ώρες σε μία επιφάνεια.
  • Ακολουθούν ορισμένες βέλτιστες πρακτικές για την απολύμανση των επιφανειών.

Ο νέος κοροναϊός είναι μια αναπνευστική ασθένεια, που σημαίνει ότι συνήθως εξαπλώνεται μέσω αιωρούμενων σταγονιδίων . Όταν ένα μολυσμένο άτομο βήξει ή φταρνιστεί, μολυσμένα σταγονίδια που φέρουν σωματίδια του ιού μπορούν να προσγειωθούν στη μύτη ή στο στόμα κάποιου άλλου και να εισπνευσθούν.

Επίσης ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί εάν αγγίξει μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που έχει ιικά σωματίδια επάνω του και μετά βάλει τα χέρια του είτε στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του. Η ακριβής διάρκεια ζωής του ιού σε μια επιφάνεια εξαρτάται ωστόσο από πολλούς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και ο τύπος της επιφάνειας.

Πόσο καιρό επιβιώνει ο κοροναϊός στις επιφάνειες

Σύμφωνα με την επιδημιολόγο του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας Rachel Graham ο νέος κορωναϊός επιβιώνει σε μία επιφάνεια κατά μέσο όρο έως και μία ημέρα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο Journal of Hospital Infection εξέτασε τη διάρκεια ζωής άλλων κοροναϊών που βρέθηκαν σε ανθρώπους σε διάφορες επιφάνειες.

Ο κοροναϊός SARS σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου επιβιώνει για δύο ημέρες σε χάλυβα, τέσσερις ημέρες σε ξύλο και γυαλί και πέντε ημέρες σε μέταλλο, πλαστικό και κεραμικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ένα στέλεχος SARS μπόρεσε και επιβίωσε έως και εννέα ημέρες σε πλαστική επιφάνεια σε θερμοκρασία δωματίου και περίπου δύο έως οκτώ ώρες σε αλουμίνιο και λιγότερο από οκτώ ώρες σε λατέξ.

Σύμφωνα με την Graham, αυτά τα ευρήματα πιθανόν να ισχύουν και για τον νέο κοροναϊό, καθώς οι λείες, μη πορώδεις επιφάνειες, όπως πόμολα είναι καλύτεροι φορείς των ιών. Οι πορώδεις επιφάνειες – όπως χρήματα, μαλλιά και το ύφασμα – δεν επιτρέπουν στους ιούς να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς οι μικροί χώροι ή οι τρύπες σε αυτά τα υλικά μπορούν να παγιδεύσουν το μικρόβιο και να αποτρέψουν τη μεταφορά του, ανέφερε η Graham.

“Τα κέρματα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό καλύτερα από τα μετρητά, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί”, είπε. “Ο βασικός κανόνας είναι να θεωρείς χρήματα βρώμικα ούτως ή άλλως αφού  αλλάζουν συχνά πολλά χέρια.”

Τα νομίσματα της Φοντάνα ντι Τρέβι
Ένας άνδρας συλλέγει νομίσματα  από τη Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη της Ιταλίας. Marco Di Lauro

Το smartphone σας, με όλο το γυαλί και το αλουμίνιο, μπορεί επίσης να μεταφέρει ιικά σωματίδια.

Η Graham  συνιστά την απολύμανση του τηλεφώνου σας “ειδικά όταν το παίρνετε μαζί σας στην τουαλέτα.”

Η θερμοκρασία περιβάλλοντος επηρεάζει τη διάρκεια ζωής του ιού

Η πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι η θερμοκρασία και η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας επηρεάζει κατά πολύ τη ζωή των κοροναϊών. Για παράδειγμα η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας από τους -7 βαθμούς κελσίου στου 20-25 μείωσε τη διάρκεια ζωής του SARS τουλάχιστον στο μισό.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μερικοί κοροναϊοί, συμπεριλαμβανομένου αυτού του νέου, έχουν κάποια χαρακτηριστικά: ένα λιπαρό στρώμα προστατεύει τα ιικά σωματίδια όταν ταξιδεύουν από άνθρωπο σε άνθρωπο στον αέρα έτσι σε ξηρά περιβάλλοντα αυτή η στρώση μπορεί να στεγνώσει και να σκοτώσει τον ιό.

Η υψηλότερη υγρασία, η μέτρια θερμοκρασία, ο χαμηλός άνεμος και μια σταθερή επιφάνεια είναι όλοι παράγοντες που ευνοούν την επιβίωση του κοροναϊού.

wuhan απολύμανση χεριών ιού
Ένας εθελοντής απολυμαίνει επιβάτες που έφθασαν πρόσφατα στο Χονγκ Κονγκ από την ηπειρωτική Κίνα μετά τη μέτρηση της θερμοκρασίας τους, 4 Φεβρουαρίου 2020. Willie Siau / Εικόνες SOPA / LightRocket μέσω Getty Images

Αυτό εξηγεί επίσης γιατί οι ιοί του αναπνευστικού συστήματος είναι συνήθως εποχιακοί.

Πώς να απολυμάνετε τις επιφάνειες

Οι ερευνητές της πρόσφατης μελέτης σημείωσαν ότι οι ανθρώπινοι κοροναϊοί θα μπορούσαν να “αδρανοποιηθούν αποτελεσματικά” σε επιφάνειες μέσα σε ένα λεπτό εάν καθαριστούν με διαλύματα που περιέχουν 62% -71% αλκοόλη αιθανόλης, 0,5% υπεροξείδιο του υδρογόνου ή 0,1% υποχλωριώδες νάτριο.

“Αναμένουμε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα ενάντια στο SARS-CoV-2”, πρόσθεσαν. (Το SARS-CoV-2 είναι το επίσημο επιστημονικό όνομα του ιού.)

μπάνιο με κορωναϊό
Ένα μέλος της ιατρικής ομάδας απολυμαίνει τα μπάνια στο μαυσωλείοτου Ιμάμ Ρεζά, μετά την επιδημία του κοροναϊού, στο Mashhad, Ιράν, στις 27 Φεβρουαρίου του 2020. WANA (πρακτορείο ειδήσεων της Δυτικής Ασίας) μέσω του Reuters

Η Graham είπε ότι αυτά τα απολυμαντικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ακόμη και μέσα σε 15 δευτερόλεπτα Αλλά, πρόσθεσε, “οι μετρήσεις και τα ποσοστά που διαφημίζονται στη συσκευασία των απολυμαντικών, προϋποθέτουν αναμονή για αρκετά λεπτά – μεταξύ πέντε λεπτά και έξι λεπτά.”

Η Graham είπε επίσης ότι το σημαντικό πράγμα όταν απολυμαίνεις μια επιφάνεια είναι ότι ελαχιστοποιείς τη δυνητική μολυσματική δόση του ιού.

“Τα περισσότερα εμπορικά προϊόντα με την ονομασία «αντισηπτικά» μιλούν για ποσοστό εξάλειψης 99,9% των μικροβίων», όμως φαίνεται ότι δεν είναι ιδανικό για την απολύμανση επιφανειών, καθώς δεν απολυμαίνει επαρκώς τέτοιου είδους επιφάνειες. Το απολυμαντικό χεριών έχει ως στόχο να μειώσει τη ποσότητα των μικροβίων που βρίσκονται στα χέρια σας χωρίς ωστόσο να  ξηραίνει το δέρμα σας, απολυμαντικά με βάση τη χλωρίνη είναι καλύτερα για επιφάνειες.” πρόσθεσε.

καθαρό κοροναϊό απολύμανσης χεριών
REUTERS / Brian Snyder / Αρχείο Φωτογραφίας

Σταματήστε να αγγίζετε το πρόσωπό σας και πλύνετε τα χέρια σας

Η Graham υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να πλένουμε σωστά τα χέρια μας και να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, αυτοί είναι οι καλύτεροι τρόποι για να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητές να προσβληθούμε από μία μολυσμένη επιφάνεια.

Η πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν κάποιος αγγίξει μια μολυσμένη επιφάνεια για 5 δευτερόλεπτα, υπάρχει πιθανότητα να μεταφερθεί στα χέρια το 32% του ιού που ζει σε αυτή την επιφάνεια.

metro coronavirus Νέα Υόρκη πρόσωπο μάσκα προσώπου
Ένας άντρας με μια μάσκα προσώπου βόλτα στο μετρό στον δήμο Queens της Νέας Υόρκης, 2 Φεβρουαρίου 2020. Nick Zieminski / Reuters.

“Αν σκοπεύετε να φάτε, να διορθώσετε το μακιγιάζ σας, να φτιάξετε τα μαλλιά σας, να παίξετε με το μωρό κ.λπ., πλύνετε τα χέρια σας.

Είναι πολύ σημαντικό και τόνισε ιδιαίτερα ότι ο κοροναϊός μεταδίδετε μέσα από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα , έτσι τα χέρια σας είναι αυτά που μπορεί να μεταφέρουν τον ιό από μία μολυσμένη επιφάνεια σε αυτά τα σημεία του σώματος σας.

Βασικός κανόνας είναι να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπο σας με τα χέρια σας, εάν πρωτύτερα δεν έχετε πλύνει και απολυμάνει σωστά τα χέρια σας.” πρόσθεσε.

Ένας χρηματιστής φοράει μάσκα προσώπου παρακολουθεί την αίθουσα συναλλάγματος της έδρας της KEB Hana Bank στη Σεούλ της Νότιας Κορέας την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020. Οι μετοχές της Ασίας σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη, και οι κεντρικές τράπεζες έλαβαν πιο επιθετικά μέτρα για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού και των επιπτώσεών της στην οικονομία (AP Photo / Ahn Young-joon)
Ένας χρηματιστής φοράει μια μάσκα προσώπου χρηματιστήριο KEB Hana Bank στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, στις 5 Μαρτίου 2020. Ahn Young-joon / AP

Εύκολο να το λες αλλά δύσκολο να το κάνεις

“Οι περισσότεροι άνθρωποι αγγίζουν τα πρόσωπά τους αρκετές εκατοντάδες φορές την ημέρα, οπότε το μόνο που σας απομένει είναι να ξέρετε ότι τα χέρια σας είναι καθαρά”

businessinsider

Δείτε επίσης

Κοροναϊός: Δείτε live τον χάρτη εξάπλωσης του ιού

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα