29 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Μάθε πως το PC σου μπορεί να βοηθήσει στην αναζήτηση θεραπείας για τον κοροναϊό

1 min read
Coronavirus shutterstock website1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα δίνει μία άνιση μάχη με το χρόνο για να καταπολεμήσει την επιδημία του κοροναϊού (COVID-19) που τείνει να γίνει πανδημία.


Τα εμβόλια θα αργήσουν να βγουν σε κυκλοφορία για το ευρύ κοινό και γενικά αυτή η αβεβαιότητα και η τρομοκρατία  αλλά και μη εύρεση μίας αποτελεσματικής θεραπείας για αυτή τη νόσο είναι αυτό που μπορεί να φοβίζει τον περισσότερο κόσμο.

Ευτυχώς όμως που υπάρχει και το Folding@home.

Το Folding@home (FAH ή F@h) είναι ένα κατανεμημένο έργο πληροφορικής που ερευνά ασθένειες και χρόνιες παθήσεις με το να προσομοιώνει την αναδίπλωση πρωτεϊνών, τον υπολογιστικό σχεδιασμό φαρμάκων και άλλους τύπους μοριακής δυναμικής.

Το έργο χρησιμοποιεί τους αδρανείς πόρους εκατοντάδων χιλιάδων προσωπικών υπολογιστών PC από εθελοντές που έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή στο PC τους ενώ το σύστημα συνδέεται σε ένα ευρύτερο δίκτυο πληροφοριών όπου όλα τα επιπρόσθετα resources μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποκτήσουν μεγαλύτερη δύναμη οι πολύπλοκοι υπολογισμοί που απαιτούνται για να κατανοηθεί με καλύτερο τρόπο  κάποαι ασθένεια.

Βασικός σκοπός του Folding@home είναι να εξετάσει τους μηχανισμούς της αναδίπλωσης πρωτεϊνών ( η διαδικασία με την οποία οι πρωτεΐνες φθάνουν την τελική τρισδιάστατη δομή τους) αλλά και να εντοπίσει τα αίτια της εσφαλμένης αναδίπλωσης των.

Το Folding@home έχει συμβάλλει ιδιαίτερα στην ιατρική έρευνα για τη νόσο του Alzheimer, τη νόσο του Huntington και πολλές μορφές καρκίνου, μεταξύ άλλων ασθενειών. Σε μικρότερο βαθμό, το Folding@home προσπαθεί επίσης να προβλέψει την τελική δομή της πρωτεΐνης και να καθορίσει πώς μπορούν να αλληλεπιδράσουν και άλλα μόρια, τα οποία έχουν εφαρμογές στον σχεδιασμό φαρμάκων.

Έτσι λοιπόν ήρθε η ώρα του να βοηθήσει και στην μάχη κατά του κοροναϊού.

Σε αυτή τη φάση οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τον τρόπο με τον οποίο ο ιός προσαρτείται στα κύτταρα και κυρίως στους πνεύμονες ενός ασθενούς. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν ανακαλύψει ότι ο ιός συνηθίζει να χρησιμοποιεί μια ειδική πρωτεΐνη, αλλά το πως ακριβώς συμβαίνει αυτό αποτελεί και το μεγάλο μυστήριο στη «συμπεριφορά» του.

Δείτε περισσότερα εδώ Folding@Home.    

Κοροναϊός: Δείτε live τον χάρτη εξάπλωσης του ιού

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα