26 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Google Stadia vs. GeForce Now vs. PlayStation Now vs. Project xCloud: Τελικά ποιος θα επικρατήσει;

2 min read
sSgH3hxFGUWGydid78eUc9 650 80.jpg1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Είναι γεγονός ότι η βιομηχανία παιχνιδιών κάθε δεκαπέντε περίπου χρόνια κάνει μία μεγάλη στροφή στον τρόπο με τον οποίο παίζονται τα παιχνίδια.


Ας θυμηθούμε τις κασέτες από το Sega Mega Drive και το Super Nintendo που έδωσαν τη θέση τους στα CD του Sony Playstation και μετέπειτα στην εποχή του γρήγορου Internet και των ψηφιακών λήψεων.

Πλέον όμως έχουμε περάσει σε μία νέα εποχή, σε αυτήν του cloud και πιο συγκεκριμένα του cloud gaming.

Υπηρεσίες όπως το Google Stadia και το Nvidia GeForce Now παρέχουν στιγμιαίες ροές παιχνιδιών χωρίς να απαιτείται να έχετε στην κατοχή σας κάποια ακριβή κονσόλα, παρά μόνο καλή ταχύτητα σύνδεσης στο Internet.

Ας τα δούμε λοιπόν τα πράγματα ένα ένα και για αρχή ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω συγκριτικό πίνακα:

Google Stadia vs. GeForce Now vs. PlayStation Now vs. Project xCloud: Με μία ματιά

Google Stadia Microsoft Project xCloud Nvidia GeForce Now Sony PlayStation Now
Τιμή $10 τον μήνα, συν παιχνίδια a la carte / Ελεύθερη συνδρομή μη διαθέσιμη ακόμα N/A $5 τον μήνα/ Ελεύθερη συνδρομή $5-10 τον μήνα
Παιχνίδια 30+ 50+ σε φάση ανάπτυξης, δεν γνωρίζουμε ακόμα για κυκλοφορία 1,500+ 650+
Πλατφόρμα Chromecast Ultra, browser, smartphone Smartphone και tablet σε δοκιμαστική έκδοση, δεν γνωρίζουμε ακόμα για κυκλοφορία Nvidia Shield TV, browser, smartphone PS4, Windows PC

Google Stadia

gz36VTEesXAsH4dxxUJMxB 650 80.jpg1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίαςgz36VTEesXAsH4dxxUJMxB 650 80.jpg | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Πως δουλεύει
Το Google Stadia είναι μια πλατφόρμα ροής που λειτουργεί σε τηλεοράσεις, υπολογιστές και smartphones. Οι παίκτες αγοράζουν παιχνίδια a la carte και στη συνέχεια προβάλλονται απευθείας από τους διακομιστές της Google. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιονδήποτε ελεγκτή θέλετε, αν και η ασύρματη συμβατότητα ποικίλλει ανάλογα με το σύστημα. Η αναπαραγωγή σε μια τηλεόραση απαιτεί συνδρομή Chromecast Ultra και συνδρομή Google Stadia Pro ($ 10 το μήνα), παρόλο που οι χρήστες θα μπορούν τελικά να αγοράσουν παιχνίδια χωρίς το πρόσθετο κόστος συνδρομής, εφόσον μπορούν να ζήσουν με ανάλυση 1080p.

Τα παιχνίδια του Stadia Google
Προς το παρόν, η βιβλιοθήκη του Google Stadia περιέχει περίπου 30 παιχνίδια και ο αριθμός αυτός τείνει να αυξάνεται κατά περίπου μισή ντουζίνα νέα παιχνίδια ανά μήνα. Αυτοί οι τίτλοι είναι όλοι σχετικά πρόσφατοι, με το παλαιότερο που χρονολογείται από το 2013, και τον πιο πρόσφατο να έχει βγει φέτος. Η πλατφόρμα τείνει να ευνοεί τα παιχνίδια δράσης / περιπέτειας όπως το Assassin’s Creed Odyssey η το Shadow of Tomb Raider, αν και έχει και μερικά παιχνίδια πρώτου προσώπου, αγωνιστικά και διάφορα άλλα διαθέσιμα επίσης.

Τιμή Google Stadia
Επί του παρόντος, για να αγοράσετε και να αποκτήσετε πρόσβαση σε παιχνίδια Stadia, χρειάζεστε μια συνδρομή Google Stadia Pro, η οποία κοστίζει 10 δολάρια το μήνα. (Προς το παρόν, ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω ενός Stadium Premiere Edition 120, αν και αυτό τελικά θα αλλάξει.) Αυτό σας δίνει επίσης πρόσβαση σε ανάλυση 4K και περιστασιακά δωρεάν τίτλους. Τελικά, όμως, το Stadia θα ανοίξει ένα ελεύθερο επίπεδο 1080p, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αγοράσετε μεμονωμένα παιχνίδια. Αυτά γενικά κοστίζουν μεταξύ $ 20 και $ 60.

Δυνατά σημεία και αδυναμίες
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Stadia είναι ότι είναι (θεωρητικά) εντελώς υπηρεσία πλατφόρμας. Λειτουργεί εξίσου καλά σε μια τηλεόραση, υπολογιστή ή smartphone και είναι απλά απίστευτο να αποθηκεύσετε το παιχνίδι σας σε μία συσκευή και, στη συνέχεια, να το διαλέξετε σε μία άλλη συσκευή μέσα σε λίγα λεπτά. Οι πλατφόρμες για υπολογιστές και smartphone δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα, καθώς δεν διαθέτουν υποστήριξη ασύρματου ελεγκτή και πλήρη ψηφιοποίηση UHD. Ωστόσο, θα πρέπει τελικά να έχετε το Chromecast, ενώ η αγορά παιχνιδιών είναι τελείως καλύτερη από τη μίσθωσή τους επ ‘αόριστον, και όσο έχετε μια σύνδεση που είναι 15 Mbps ή καλύτερη, η απόδοση του Stadia είναι συνήθως αρκετά σταθερή.

Από την άλλη πλευρά, η συμβατότητα με τα smartphones είναι περιορισμένη και γενικά πολύ περιορισμένοι τίτλοι κάνοντας μερικούς οπαδούς να αναρωτιούνται εάν το Stadia είναι το επόμενο μεγάλο έργο της Google ή μία σκέτη αποτυχία.

Δεν υποστηρίζεται ακόμα για Ελλάδα.

Microsoft Project xCloud

TembYfYPHcyDzxLkyRvW3Y 650 80.jpg | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Πως δουλεύει
Η επερχόμενη σειρά Project xCloud της Microsoft είναι ένας τρόπος να παίξετε παιχνίδια Xbox σε κινητό τηλέφωνο ή tablet. Είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πώς το Project xCloud θα λειτουργήσει, αφού είναι ακόμα σε δοκιμαστική έκδοση. Προς το παρόν, μπορούμε να πούμε ότι το Project xCloud είναι ένας τρόπος να παίξετε παιχνίδια Xbox σε Android smartphones και tablets αλλά και tablet της Apple.

Παιχνίδια Project xCloud 
Ενώ η τρέχουσα σειρά παιχνιδιών του Project xCloud δεν είναι απαραίτητα ενδεικτική του τελικού ρόστερ, μπορείτε να παίξετε σήμερα περισσότερα από 50 μοντέρνα αγαπημένα παιχνίδια όπως το  Bloodstained: Ritual of the Night, Shadow of the Tomb Raider, Gears of War: Ultimate Edition and Halo 5: Guardians. Μεταφέρετε αυτούς τους τίτλους απευθείας από το cloud. Δεδομένου ότι το xCloud βρίσκεται σήμερα σε έκδοση beta, δεν πληρώνετε τίποτα γι ‘αυτά. δεν είναι ξεκάθαρο αν θα μπορείτε να αγοράσετε αυτόνομα παιχνίδια ή να κάνετε κάποια εγγραφή κάτι σαν το Xbox Game Pass.

Τιμές Project xCloud 
Το Project xCloud beta είναι δωρεάν. η πλήρης έκδοση σίγουρα θα κοστίσει κάτι, αν και η Microsoft δεν έχει αποκαλύψει ακόμα λεπτομέρειες. Υποθέτοντας ότι είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί το Xbox Game Pass, η υπηρεσία αυτή κοστίζει 10 δολάρια το μήνα, γι ‘αυτό είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης.

Δυνατά σημεία και αδυναμίες
Είναι δύσκολο να αναφέρουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για το xCloud, αφού είναι ακόμα πολύ νωρίς καθώς η Microsoft ακόμα δοκιμάζει το προϊόν.

Δεδομένου ότι ακόμη και η σύνθεση του παιχνιδιού είναι θεωρητική σε αυτό το σημείο, είναι δύσκολο να πούμε ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του Project xCloud. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι το Project xCloud έχει τις προοπτικές να γίνει η πιο ευρέως διαδεδομένη υπηρεσία cloud-gaming λόγω φυσικά και των υποδομών και τις τεχνολογίες που διαθέτει η Microsoft στο κομμάτι του cloud.

Nvidia GeForce Now

iLrpod9ac6nWePCdC9M4YU 650 80.jpg | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Πως δουλεύει
Η συγκεκριμένη υπηρεσία χρησιμοποιεί την υπάρχουσα βιβλιοθήκη σας παιχνιδιών. Δεν αγοράζετε παιχνίδια μέσω του GeForce Now. Αντ ‘αυτού, συνδέετε το λογαριασμό σας GeForce Now με τις υπάρχουσες βιβλιοθήκες Steam, UPlay και Epic. Στη συνέχεια, το GeForce Now μπορεί να μεταφέρει τα παιχνίδια σας – ολοκληρωμένα με την αποθηκευμένη πρόοδο – στην τηλεόραση, τον υπολογιστή ή το smartphone της επιλογής σας.

GeForce Now παιχνίδια
Το GeForce Τώρα υποστηρίζει δεκάδες παιχνίδια, που σημαίνει ότι διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες οποιασδήποτε υπηρεσίας  cloud. Αυτά περιλαμβάνουν σύγχρονα κλασικά όπως το Batman: Arkham City, BioShock Infinite, The Witcher 3: Wild Hunt και πολλά άλλα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η GeForce Now έχει χάσει σημαντικά studio παραγωγής και δεν θα βρείτε παιχνίδια από την EA, την Activision, τη Bethesda ή τη Blizzard και μάλλον να μην τα δείτε ποτέ στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Τιμή GeForce Now
Για να παίξετε απλά τα παιχνίδια σας στο GeForce Τώρα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά υπάρχουν κάποια πραγματάκια που πρέπει να προσέξετε: Όλες οι συνεδρίες σας περιορίζονται χρονικά σε 1 ώρα και ίσως χρειαστεί να περιμένετε πίσω από μια ουρά άλλων παικτών. Αν πληρώνετε $ 5 το μήνα για το επίπεδο Founders , έχετε προτεραιότητα και πρόσβαση σε παιχνίδια με διάρκεια 6 ωρών. Επίσης όπως προείπαμε θα πρέπει να έχετε το παιχνίδια στη βιβλιοθήκη σας.

Δυνατά σημεία και αδυναμίες
Η επιλογή παιχνιδιών του GeForce Now είναι απίστευτη, ιδιαίτερα αν έχετε ήδη πολλά παιχνίδια σε Steam και παρόμοιες πλατφόρμες. Ακόμα και αν η Nvidia τραβήξει την πρίζα από το GeForce Now σε λίγα χρόνια, δεν θα χάσετε κανένα από τα παιχνίδια σας. Με μία σταθερή σύνδεση στο Internet στα 10 Mbps έχετε μία αξιοπρεπή ροή είτε σε υπολογιστή είτε σε smartphone.

Από την άλλη πλευρά, οι περίοδοι μίας ώρας για αυτούς που δεν έχουν συνδρομή θα σας σπάσουν τα νεύρα  αλλά ακόμα κι αυτοί που θα πληρώσουν το 5δόλλαρο οι 6 ώρες παιχνιδιού μπορούν να είναι και πάλι λίγες. Για να παίξεις σε μια τηλεόραση θα πρέπει να έχεις το ακριβό player streaming το Nvidia Shield (ή να συνδέσεις έναν υπολογιστή). Τέλος, εάν διαθέτετε ήδη ένα ισχυρό gaming pc και μια αρκετά καλή σύνδεση στο διαδίκτυο, θα μπορούσατε να στριμάρετε τα παιχνίδια από τον υπολογιστή σας μέσω της εφαρμογής Steam Link.

Sony PlayStation Now

emuiQ3txKQhubasqvphdGF 650 80.jpg | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Πως δουλεύει
Μια από τις παλαιότερες υπηρεσίες cloud gaming το PlayStation Now είναι διαθέσιμο σε PS4 και PC και διαθέτει μια βιβλιοθήκη με περισσότερα από 600 παιχνίδια. Μπορείτε να μεταφέρετε παιχνίδια απευθείας από τους διακομιστές της Sony (ή να τα κατεβάσετε σε ένα PS4) και να πληρώσετε μια μηνιαία αμοιβή για να έχετε πρόσβαση σε όσες από αυτές επιθυμείτε. Δεν μπορείτε να παίξετε σε smartphone και η συμβατότητα του ελεγκτή είναι περιορισμένη, αλλά το PS Now είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες πλατφόρμες cloud gaming.

Παιχνίδια PlayStation Now
PS Τώρα ίσως περιέχει τα παλαιότερα παιχνίδια διαθέσιμα σε μια πλατφόρμα streaming, με τίτλους που χρονολογούνται από το PS2 (Dark Cloud, Rogue Galaxy, ακόμα και Star Wars: Bounty Hunter). Το μεγαλύτερο ατού είναι ότι περιέχει τα αποκλειστικά παιχνίδια για το PlayStation, όπως το Ratchet & Clank, God of War and Uncharted. Όπως επίσης και το Grand Theft Auto V, Prey and Batman: Arkham Knight.

Την τιμή του PlayStation Now
Το PlayStation Now κοστίζει 60 δολάρια ετησίως, 25 δολάρια για τρεις μήνες ή 10 δολάρια ανά μήνα. Δεν κατέχετε κανένα από τα παιχνίδια που παίζετε, οπότε μόλις σταματήσετε να πληρώνετε, η συλλογή σας εξαφανίζεται. Χρειάζεστε επίσης είτε PS4 είτε PC με Windows για να παίξετε, αν και ο υπολογιστής δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρός.

Δυνατά σημεία και αδυναμίες
Ο άσσος στο μανίκι του PS Now είναι η βιβλιοθήκη παιχνιδιών της. Με περισσότερα από 600 παιχνίδια από διάφορους εκδότες και με πληθώρα παιχνιδιών για παιδιά, ενήλικες, casual οπαδοί και σκληρούς παίκτες. Πέντε δολάρια το μήνα είναι μια πολύ δίκαιη τιμή και η τεχνολογία συνεχούς ροής λειτουργεί καλά, υπό την προϋπόθεση ότι έχετε μια ισχυρή ευρυζωνική σύνδεση.

Από την άλλη πλευρά, το PS Now είναι θα λέγαμε μια εμπειρία τύπου PlayStation. Ναι, μπορείτε να παίξετε σε έναν υπολογιστή, αλλά η εφαρμογή λειτουργεί πολύ καλύτερα στο PS4 . Χρειάζεστε έναν ελεγκτή PS3 ή PS4 και φαίνεται πως δεν υπάρχει συμβατότητα για smartphone. Το PS Now φαίνεται ως επί το πλείστον να προσανατολίζεται στους χρήστες που έχουν ήδη ένα PS4.

Και ο νικητής είναι…
Ενώ το cloud gaming έχει ακόμα πολύ δρόμο ορισμένες από τις υπηρεσίες που προσφέρονται είναι ήδη αρκετά ισχυρές. Προς το παρόν, το Nvidia GeForce Now είναι η ισχυρότερη υπηρεσία για παίκτες που κατέχουν ήδη πολλά παιχνίδια PC, ενώ το PlayStation Now είναι η ισχυρότερη υπηρεσία για παίκτες που δεν τους απασχολεί να κατέχουν τα παιχνίδια που παίζουν. Το Google Stadia έχει ακόμα πολύ δρόμο ….

Πάντως αν θέλετε την άποψη μας πιστεύουμε ότι αυτό που θα επικρατήσει τελικά θα είναι το Project xCloud της Microsoft.

Γίνεται αρκετή σοβαρή και μεθοδική δουλειά εκεί πέρα και όσο για streaming όσο και για downloads, αυτή η υπηρεσία θα μπορούσε τελικά να καλύψει την υπόσχεση του cloud gaming.

Θα πρέπει όμως να περιμένουμε μερικούς ακόμη μήνες για να δούμε τι πουλιά θα πιάσει τελικά.

[Via]

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα