19 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Ποια είναι η ταχύτητα Internet που πραγματικά χρειάζομαι;

1 min read
2 speed test broadbandnow1 1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Συνήθως τα περισσότερα νοικοκυριά χρειάζονται γύρω στα 25 Mbps για δραστηριότητες όπως video streaming, σερφάρισμα, online παιχνιδια, έλεγχος email, facebook, instagram, twitter, τηλεεκπαίδευση, τηλεεργασία καλά καλά πλάκα σας κάνω…

H ταχύτητα Internet όμως που πραγματικά χρειάζεστε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, για παράδειγμα από το πόσα άτομα έχει το νοικοκυριό, τι δραστηριότητα έχει ο κάθε ένας, κ.λ.π..

Για να μπορέσετε να κάνετε κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς βάσει τον αριθμό των χρηστών και των συσκευών στο σπίτι σας, ρίξτε μια ματιά παρακάτω. (είναι στα Αγγλικά αλλά νομίζω θα το καταλάβετε).

Mέσο όρο θα σας βγάλει 55 Mbps

Πόση ταχύτητα χρειάζομαι πραγματικά;

Εξαρτάται από το τι κάνετε στο διαδίκτυο για παράδειγμα:

  • Έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και περιήγηση στον ιστό : τουλάχιστον 1-5 Mbps
  • Περιεχόμενο ροής HD : τουλάχιστον15-25 Mbps
  • Περιήγηση σε περιεχόμενο 4K και online παιχνίδια : τουλάχιστον 40-100 Mbps
  • Περιήγηση σε περιεχόμενο 4K, παιχνίδια στο διαδίκτυο και κατέβασμα πολύ μεγάλων αρχείων : τουλάχιστον 200+ Mbps

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ταχύτητας αποστολής και της ταχύτητας λήψης;

Να το θέσω απλά:

  • Ταχύτητα λήψης : πόσο γρήγορα η σύνδεσή σας στο Internet μπορεί να ανακτήσει δεδομένα από το Internet (ιστοσελίδες, βίντεο, φωτογραφίες γάτας, κ.λπ.)
  • Ταχύτητα αποστολής : πόσο γρήγορα η σύνδεσή σας στο Internet μπορεί να στείλει δεδομένα από τις συσκευές σας μέχρι το Internet (μεταφόρτωση βίντεο στο YouTube, αποστολή εγγράφων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.λ.π.)

Ίσως παρατηρήσετε ότι πολλές εταιρείες διαφημίζουν μόνο την ταχύτητα λήψης αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ταχύτητες αποστολής είναι πιο μικρές και φυσικά σε διαφημίσεις οι μικρότεροι αριθμοί δεν είναι και ότι καλύτερο.

Η ταχύτητα λήψης είναι πολύ πιο σημαντική για τον μέσο χρήστη, αφού η ταχύτητα αποστολής κυρίως είναι για να ανεβάσετε κάτι στο διαδίκτυο και είναι περίπου το ένα δέκατο της ταχύτητας λήψης.

Πόσα Mbps χρειάζομαι για video streaming;

Στιγμιότυπο οθόνης της αρχικής σελίδας του Netflix
Το 5 Mbps είναι η ελάχιστη ταχύτητα λήψης για την παρακολούθηση HD Netflix στο φορητό σας υπολογιστή.

Το Netflix συνιστά ταχύτητα λήψης τουλάχιστον 5 Mbps για τυπικό βίντεο HD και ταχύτητα λήψης 25 Mbps για περιεχόμενο 4K.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι αυτοί οι αριθμοί αναφέρονται στις ταχύτητες που εξυπηρετούν τις ανάγκες της υπηρεσίας και όχι τις δικές σας.

Για παράδειγμα, πείτε ότι έχετε ταχύτητα σύνδεσης χαμηλότερη των 25 Mbps. Εάν η συνολική χωρητικότητα της σύνδεσης στο Διαδίκτυο είναι μια πίτα, μπορείτε να φανταστείτε ότι κάθε χρήστης στο δίκτυο παίρνει και από ένα “κομμάτι” της πίτας.

Ουσιαστικά, η συνολική σας δυναμική ταχύτητα χωρίζεται σε όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο, έτσι τα 25 Mbps μπορεί να μην φτάνουν διότι για το Netflix μπορεί να μένουν μόνο 10-15 Mbps αποτρέποντας σας από την ομαλή ροή περιεχομένου 4K.

Επίσης, να ξέρετε ότι η χρήση του WiFi είναι πάντα πιο αργή από μια σύνδεση μέσω καλωδίου οπότε για καλύτερη εμπειρία video streaming καλύτερα θα είναι:

  1. Συνδέστε τις συσκευές streaming, αποκωδικοποιητές στο ρούτερ σας με καλώδιο ethernet όπου αυτό είναι εφικτό.
  2. Εάν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα φροντίστε η συσκευή σας να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στον δρομολογητή, χωρίς φυσικά εμπόδια όπως τοίχοι ή έπιπλα μεταξύ τους ή χρησιμοποιήστε WiFi extenders.

Mbps vs Gbps: Ποια είναι η διαφορά;

Οι ταχύτητες Internet μετριούνται σε “Megabits ανά δευτερόλεπτο”, συχνά αναφέρονται ως “Mbps”.

  • Ένα Mbps : ένα Megabit ανά δευτερόλεπτο
  • Ένα Gbps : ένα Gigabit ανά δευτερόλεπτο ή χίλια Megabits.

Ένα μέσο τραγούδι mp3 στο iTunes κυμαίνεται από 3 έως 5 megabytes, ενώ μια ταινία ή τηλεοπτική εκπομπή 4K μπορεί να είναι αρκετά gigabytes, οπότε είναι σημαντικό να υπολογίσετε ανάλογα με τους τύπους ταχύτητας που χρειάζεστε.

Bits vs Bytes

Η ποσότητα των δεδομένων που χρησιμοποιείτε μετριέται σε “bytes”, ενώ η ταχύτητα που μπορείτε να μεταφέρετε δεδομένα μετράται σε “bits”. Για παράδειγμα:

“Internet με ταχύτητα λήψης 100 Megabits ανά δευτερόλεπτο (Mbps) = 12.5 MB/s δείτε εδώ έναν ωραίο μετατροπέα από Mbps σε Mb/s.

πχ

24 Mbps
50 Mbps
100 Mbps
3 MB/s
6.25 MB/s
12.5 MB/s

MB vs GB: Ποια είναι η διαφορά;

Πολύ απλά:

  • MB : MegaByte (ένα εκατομμύριο bytes δεδομένων 1.000.000 bytes decimal) στην ουσία είναι 1 MB = 106 Bytes
  • GB : = GigaByte (ένα δισεκατομμύριο bytes δεδομένων 1.000.000.000 bytes decimal)

Ping και Latency: Μήπως έχει σημασία;

Το Latency είναι μια μέτρηση του χρόνου που χρειάζεται για τη μετάδοση δεδομένων από το ένα σημείο στο άλλο.

Το Ping είναι η μέθοδος για τον εντοπισμό της διαθεσιμότητας και της απόδοσης ενός απομακρυσμένου πόρου του δικτύου. Θεωρείται ότι αποτελεί το ακρωνύμιο των λέξεων “Packet Internet Groper”.

Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, η καθυστέρηση Latency είναι μια μέτρηση του πόσο γρήγορα μπορείτε να κάνετε Ping τον διακομιστή που προσπαθείτε να προσεγγίσετε.

Η πλειονότητα των χρηστών πιθανώς δεν την πολυνοιάζει το Latency όμως για τους online gamers είναι πολύ σημαντική παράμετρος.

Μετρήστε την ταχύτητα σας με το online εργαλείο μας

https://techlog.gr/speedtest/

Τι είναι μια “καλή” ταχύτητα Internet;

2 computer use guide | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
Ενώ οι περισσότεροι χρήστες είναι ικανοποιημένοι με λήψη 25 Mbps, οι ενεργοί χρήστες και οι streamers σίγουρα χρειάζονται πολύ υψηλότερες ταχύτητες.

Εξαρτάται –

Πόσες συσκευές και πόσα μέλη της οικογένειας θα χρησιμοποιούν τη σύνδεση ανά πάσα στιγμή;

Πόσα άτομα χρησιμοποιούν τακτικά το διαδίκτυο;

Είναι η κύρια δραστηριότητά σας η ροή 4K Netflix ή απλές απλώς εργασίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου;

Η FCC ορίζει ότι σαν “ευρυζωνική” σύνδεση στο Internet μία που παρέχει τουλάχιστον 25 Mbps ταχύτητα λήψης και 3 Mbps ταχύτητα αποστολής.

Πρόκειται για ένα αξιοπρεπές σημείο αναφοράς για μία μέση οικογένεια τριών ατόμων. Και πάλι, ανάλογα με τις συνήθειες σας, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.

Τι είναι μια “γρήγορη” ταχύτητα Internet;

Σύμφωνα με τους περισσότερους ορισμούς, οτιδήποτε πάνω από 200 Mbps θεωρείται “γρήγορο”. Μόλις φτάσετε τα 750 Mbps, αυτά συχνά αναφέρονται ως υπηρεσίες “gigabit”.

Εντάξει δεν κάνουμε πλάκα αυτή είναι η πραγματικότητα, μην βλέπετε εδώ για Ελλάδα είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα, διότι αν έχεις μια 24άρα και πιάνεις τα μισά πάλι καλά να λές…

Αν αναρωτιέστε γιατί κάποιος θα χρειαζόταν ποτέ 1000 Mbps ή 1GBps download ή upload ταχύτητα, η απάντηση είναι αρκετά απλή: οι περισσότεροι από εμάς δεν την χρειάζονται, αλλά δεν θα μας χαλούσε κι όλας.

Ωστόσο αν είστε ένας χρήστης που όλη μέρα λιώνει στο Netflix, Online games , Youtube, τηλεεκπαίδευση, τηλεεργασία κ.λ.π. και και και συχγαρητήρια, πείτε μας πως τα καταφέρνετε, γιατί μην ξεχνάτε είπαμε ότι ένα νοικοκυριό έχει μία σύνδεση Internet (συνήθως) κι αν ένας χρήστης χρειάζεται τόσο εύρος ζώνης, οι υπόλοιποι θα πρέπει να κατεβάζουνε μόνο email ή εκτός αν έχετε καμία 200άρα fiber.

Γιατί η ταχύτητα Internet διαφέρει ανά τοποθεσία;

Ίσως παρατηρήσετε ότι ένας άλλος πάροχος προσφέρει πιο γρήγορες ταχύτητες από τη δική σας σε άλλη περιοχή.

Αυτό κυρίως συμβαίνει γιατί ανεξάρτητα από το είδος της υπηρεσίας που σας ενδιαφέρει, η φυσική σας σύνδεση πρέπει κάπου να τερματίσει σε κάποιο dslam, προτού μεταβεί στο ευρύτερο δίκτυο που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του διαδικτύου. Για το DSL και το καλώδιο, αυτή η τοποθεσία είναι ο κόμβος σύνδεσης του παρόχου σας πχ σαν ένας κεντρικός διακόπτης.

Ανεξάρτητα από τις λεπτομέρειες, η φυσική απόσταση μεταξύ του σπιτιού σας και αυτών των σημείων σύνδεσης DSLAMs μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ταχύτητα της υπηρεσίας που μπορεί να σας προσφέρει κάθε πάροχος.

Πώς μπορώ να υπολογίσω την πραγματική ταχύτητα λήψης και αποστολής του Internet μου;

Μα φυσικά με το εργαλείο μας από τη NPerf

Τελικά ποια είναι η ταχύτητα Internet που πραγματικά χρειάζομαι;

Αρκετά σας ζαλίσαμε, αλλά όπως είπαμε αυτό εξαρτάται από όλα αυτά που προαναφέραμε.

Σαν γενικό συμπέρασμα θα λέγαμε ότι μία σύνδεση με ταχύτητα λήψης τουλάχιστον 25 Mbps είναι καλή αλλά έτσι πως έχουν αλλάξει τα πράγματα τώρα οπωσδήποτε 50 άρα.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα