Συνελήφθη ο ιδρυτής του WikiLeaks Julian Assange από τη Βρετανική αστυνομία
1 min read
Η σύλληψη ήρθε όταν ο Εκουαδόρ απέσυρε το καθεστώς ασύλου του Assange για «επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις»,
Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τον Julian Assange μετά την αποχώρησή του από τον Ισημερινό.
Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου ο ιδρυτής του WikiLeaks διεκδικεί άσυλο από το 2012. Ο Assange τέθηκε υπό κράτηση και οδηγήθηκε έξω από τη πρεσβεία σε κεντρικό αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου. Ο Κατά τη διάρκεια της σύλληψης του τόνισε ότι “το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αντισταθεί … στα βουλεύματα του Trump”.
Η αστυνομία επιβεβαίωσε αργότερα ότι ο Assange “συνελήφθη” εκ μέρους των αρχών των ΗΠΑ βάσει εντάλματος έκδοσης. “Κατηγορείται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για αδικήματα που σχετίζονται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές”, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών. Το κατηγορητήριο των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε σήμερα το πρωί, απαριθμεί μια ενιαία καταμέτρηση της συνωμοσίας για τη διάπραξη εισβολής υπολογιστή. Μια ακρόαση έκδοσης θα διεξαχθεί στο δικαστήριο δικαστηρίων Westminster.
BREAK: Full @Ruptly video of WikiLeaks founder Julian Assange’s arrest by British police this morning pic.twitter.com/tdBw1Kbpxn
— Barnaby Nerberka (@barnabynerberka) 11 Απριλίου 2019
Ήταν θέμα χρόνου βέβαια να γίνει αυτό το σκηνικό αφού ο πρόεδρος του Ισημερινού δήλωσε ότι θα “τελικά” ότι ο Assange θα πρέπει να εγκαταλείψει τη πρεσβεία και αποκάλυψε ότι ήταν σε συζητήσεις με τις βρετανικές αρχές για να τερματίσει το άσυλο του. Επίσης, ο Assange έλαβε τον Οκτώβριο ένα νέο σύνολο κανόνων για το σπίτι, συμπεριλαμβανομένων των εντολών να φροντίζει τη γάτα του και να αποφεύγει πολιτικές παρεμβολές χρησιμοποιώντας το Wi-Fi της πρεσβείας. Αυτοί οι κανόνες ακολούθησαν τον Assange διορίζοντας τον Kristinn Hrafnsson για να τον αντικαταστήσει ως συντάκτη του WikiLeaks, ακολουθώντας την προηγούμενη έλλειψη πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Το WikiLeaks έγινε ευρέως γνωστό το 2010, όταν δημοσίευσε μια συλλογή απόρρητων αμερικανικών εγγράφων που διέρρευσε η Chelsea Manning, πρώην αναλυτής του στρατού που μοιράστηκε στρατιωτικά και διπλωματικά μυστικά.
Στον ιδρυτή του WikiLeaks χορηγήθηκε για πρώτη φορά άσυλο το 2012, προκειμένου να αποφευχθεί η έκδοσή του στη Σουηδία για καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης. Από τότε, κατηγορείται ότι έβαλε το χεράκι του όσον αφορά την επιρροή της Ρωσία στις Αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, δημοσιεύοντας πάνω από 19.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κλεμμένα από την εκστρατεία Κλίντον και την Εθνική Δημοκρατική Επιτροπή. Πέρυσι 12 αξιωματικοί της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ρωσίας κατηγορήθηκαν για αυτό το έγκλημα, ένας από τους οποίους ήταν σε επαφή με τον ιδρυτή του WikiLeaks.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Assange κατηγορήθηκε για τη δημοσίευση διαβαθμισμένων εγγράφων από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης μετά την εμφάνιση ενός φαινομενικού σφάλματος αντιγραφής και επικόλλησης σε μια μη συγγενή κατάθεση του δικαστηρίου.
Την περασμένη εβδομάδα, η WikiLeaks ανέφερε ότι είχε μάθει από μια πηγή στην κυβέρνηση του Εκουαδόρ ότι ο Assange έπρεπε να αποβληθεί από την πρεσβεία μέσα σε “ώρες έως μέρες”. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού αργότερα απέρριψε αυτές τις εκθέσεις. Όταν συνελήφθη σήμερα, ο Assange κρατούσε ένα αντίγραφο της Ιστορίας του Εθνικού Κράτους Ασφαλείας του Gore Vidal, ένα βιβλίο για την άνοδο του σύγχρονου συγκροτήματος στρατιωτικής-βιομηχανικής ασφάλειας και τη λεγόμενη «Αυτοκρατορική Προεδρία» μία προφανής κριτική κατά της αμερικανικής κυβέρνησης.
In a sovereign decision Ecuador withdrew the asylum status to Julian Assange after his repeated violations to international conventions and daily-life protocols. #EcuadorSoberano pic.twitter.com/pZsDsYNI0B
— Lenín Moreno (@Lenin) 11 Απριλίου 2019
Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter, ο πρόεδρος του Ισημερινού Lenín Moreno δήλωσε ότι ενώ η χώρα σέβεται το δικαίωμα ασύλου, αλλά μετά και από “την απεχθή και επιθετική συμπεριφορά του κ. Julian Assange, τις εχθρικές και απειλητικές δηλώσεις του και ιδιαίτερα, την παραβίαση των διεθνών συνθηκών ” αργά ή γρήγορα θα γίνονταν άρση στο ” άσυλο του κ. Assange όπως χαρακτηριστικά δήλωσε”.
Ειδικότερα, ο Moreno επισήμανε την παρέμβαση του Assange “στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών”. Τον Ιανουάριο του 2019, το WikiLeaks δημοσίευσε μια συλλογή από εμπιστευτικά έγγραφα του Βατικανού και ο Moreno ανέφερε ότι η δραστηριότητα του Assange γύρω από αυτή την περίοδο υποδηλώνει ότι εξακολουθεί να εμπλέκεται στο WikiLeaks.
Μαζί με αυτή την υποτιθέμενη παρέμβαση στις υποθέσεις άλλων κρατών, ο Moreno ανέφερε επίσης ότι ο Assange είχε μπλοκάρει τις κάμερες ασφαλείας της πρεσβείας, έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στους φρουρούς και ακόμη ότι είχε πρόσβαση στα αρχεία ασφαλείας της πρεσβείας χωρίς άδεια. Ο Moreno είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε γραπτώς ότι ο Assange δεν θα εκδοθεί σε χώρα που χρησιμοποιεί βασανιστήρια ή θανατική ποινή.
Ενημέρωση 11 Απριλίου, 9:10 πμ ET: Προστέθηκε επιβεβαίωση από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι ο Assange συνελήφθη λόγω αίτησης έκδοσης και κατηγορείται για αδικήματα που σχετίζονται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
George S. Metallidis
TechNode.gr – Νέα τεχνολογίας