29 Μαρτίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

VaakEye: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης τσακώνει τα κλεφτρόνια σε μαγαζιά

1 min read
vaakeye antikleptiko sustima texnitis noimosunis1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Οι Ιάπωνες είναι μπροστά, το έχουμε ξαναπεί, ωστόσο για ακόμη μία φορά καινοτομούν κατασκευάζοντας το λεγόμενο VaakEye, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιείται ήδη σε 50 καταστήματα ανά την Ιαπωνία που εντοπίζει παρεμβατική συμπεριφορά πελατών σε μαγαζιά.

Το λογισμικό ονομάζεται VaakEye και έχει αναπτυχθεί από την ιαπωνική εταιρία Vaak και μπορεί να ανιχνεύσει μια ύποπτη συμπεριφορά αναλύοντας βίντεο από τις κάμερες παρακολούθησης για την αναγνώριση ύποπτων κινήσεων και συμπεριφορών ανθρώπων που έχουν βρίσκονται εντός του πεδίου της κάμερας. Αν ο αλγόριθμος »αποφασίσει» ότι υπάρχει μια αρκετά υψηλή πιθανότητα κάποιος να προβεί σε κλοπή, στέλνει μια ειδοποίηση μέσω μιας εφαρμογής smartphone, ώστε να τον τσακώσουν.

Το VaakEye είναι το πρώτο προϊόν της εταιρείας και λανσαρίστηκε τον Μάρτιο ως συνδρομητική υπηρεσία. Με κόστος 162 δολάρια ΗΠΑ τον μήνα ανά κάμερα ασφαλείας στο κατάστημα, ένα cloud system deep learning σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο παρατηρεί συνέχεια την εικόνα από τις κάμερες, εντοπίζοντας αυτόματα «ύποπτες συμπεριφορές» και ενημερώνει άμεσα το προσωπικό.

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει θα λέγαμε δοκιμαστεί και εκπαιδευτεί σε πάνω από 100.000 ώρες υλικού βίντεο, τόσο μέσω ηθοποιών για την αναπαράσταση ύποπτων περιστατικών όσο και μέσω πραγματικών βίντεο από κάμερες ασφαλείας.

Ο κος Τανάκα σσημειώνει, το σύστημα ψάχνει κυρίως ενέργειες και πράξεις που είναι ασυνήθιστες και εγκληματικές εντοπίζοντας κυρίως πελάτες που αρχίζουν να  κοιτούν γύρω αγχωμένα, να ψάχνουν κάμερες, να κινούνται λίγο πιο γρήγορα από ό,τι είθισται, να ιδρώνουν και διάφορα άλλα που υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Επίσης, μπορεί να εντοπίζει πότε διάφορα αντικείμενα από τα ράφια καταλήγουν σε τσέπες ή σε τσάντες. Η κάθε συμπεριφορά που το σύστημα εντοπίζει αξιολογείται ως προς το πόσο ύποπτη είναι, και παράλληλα δίνει credits σε κάθε παράβαση και τη χρεώνει σε κάθε πελάτη ξεχωριστά και όταν μαζέψει αρκετά credits ένας πελάτης και φτάσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, τότε το σύστημα σημαίνει συναγερμό και ενημερώνεται η ασφάλεια του μαγαζιού.

Άντε να δούμε τι θα δούμε, ακούγεται ενδιαφέρον πάντως.

Είπαμε Japan For Ever

George S. Metallidis

TechNode.gr– Νέα τεχνολογίας

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα