12 Ιουλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Τέθηκε σε ισχύ για όλες τις πλατφόρμες ο Κανονισμός για τις ψηφιακές υπηρεσίες στην Ε.Ε.

1 min read
treasury technology1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Πραγματικότητα αποτελεί για την Ε.Ε. ο Κανονισμός για τις ψηφιακές υπηρεσίες, το εμβληματικό σύνολο κανόνων της Ε.Ε. για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Το νέο πλαίσιο, που ενεργοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (17 Φεβρουαρίου), έχει ως στόχο να καταστήσει το διαδικτυακό περιβάλλον ασφαλέστερο, δικαιότερο και πιο διαφανές και αρχίζει να ισχύει για όλους τους διαδικτυακούς μεσάζοντες στην Ε.Ε.

Από τα τέλη Αυγούστου του 2023, ο κανονισμός για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ήδη, ισχύει για τις 19 πολύ μεγάλες online πλατφόρμες (VLOP) και μηχανές αναζήτησης (VLOSE) (με πάνω από 45 εκατο. χρήστες κατά μέσο όρο σε μηνιαία βάση), οι οποίες ορίστηκαν ως τέτοιες τον Απρίλιο του 2023.

Τρεις άλλες πλατφόρμες, που ορίστηκαν ως VLOP τον Δεκέμβριο του 2023, έχουν προθεσμία έως το τέλος Απριλίου για να συμμορφωθούν με τις αυστηρότερες υποχρεώσεις, που υπέχουν δυνάμει του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Ωστόσο, θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις γενικές υποχρεώσεις του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες από αύριο.

Ο νέος Κανονισμός άρχισε να ισχύει για όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες στην Ε.Ε. από τις 17 Φεβρουαρίου

Οι πλατφόρμες, που δεν έχουν οριστεί ως πολύ μεγάλες (VLOP) ή μηχανές αναζήτησης (VLOSE), θα εποπτεύονται σε επίπεδο κράτους-μέλους από ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, που θα ενεργεί ως εθνικός συντονιστής ψηφιακών υπηρεσιών. Στο μεταξύ, θα είναι ευθύνη των εθνικών συντονιστών ψηφιακών υπηρεσιών να διασφαλίζουν ότι οι εν λόγω πλατφόρμες τηρούν τους κανόνες.

Εποπτεία

Οι εθνικοί συντονιστές ψηφιακών υπηρεσιών θα εποπτεύουν τις πλατφόρμες, που είναι εγκατεστημένες στην επικράτειά τους και θα είναι αρμόδιοι για την επιβολή του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Οι συντονιστές ψηφιακών υπηρεσιών και η Επιτροπή θα συγκροτήσουν μια ανεξάρτητη συμβουλευτική ομάδα, το ευρωπαϊκό συμβούλιο ψηφιακών υπηρεσιών.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι ο κανονισμός για τις ψηφιακές υπηρεσίες εφαρμόζεται με συνέπεια και ότι οι χρήστες σε ολόκληρη την Ε.Ε. απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασης των επιγραμμικών πλατφορμών.

“Οι διατάξεις του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες ισχύουν για όλες τις online πλατφόρμες στις οποίες έχουν πρόσβαση οι χρήστες στην Ε.Ε. Οι χρήστες, τα κράτη-μέλη και οι πλατφόρμες μπορούν, πλέον, να χρησιμοποιούν τα εργαλεία του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες για τη διαμόρφωση ενός ασφαλέστερου και πιο διαφανούς διαδικτυακού κόσμου. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο, που αντικατοπτρίζει τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της Ε.Ε.”, τόνισε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, κυρία Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν προσέθεσε: “Είμαστε πανέτοιμοι για να διασφαλίσουμε την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες και ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη-μέλη να αξιοποιήσουν στο έπακρο τους νέους κανόνες μας. Η αποτελεσματική επιβολή τους είναι καίριας σημασίας για την προστασία των πολιτών μας από παράνομο περιεχόμενο και για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους”.

Δελτίο τύπου

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα