26 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά έρευνα για το TikTok σχετικά με την προστασία των ανήλικων

1 min read
happy beautiful child headphones listening music | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την έναρξη επίσημης έρευνας για την δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok, διερευνώντας πιθανές παραβιάσεις κανονισμών που αφορούν την προστασία παιδιών και τη διαφάνεια διαφημίσεων. Η εξέλιξη αυτή θέτει την πλατφόρμα σε κίνδυνο να αντιμετωπίσει υψηλότατα πρόστιμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου της ΕΕ για τις βιομηχανίες, Thierry Breton, η απόφαση για την έναρξη της έρευνας λήφθηκε μετά από ανάλυση της έκθεσης εκτίμησης κινδύνων της εφαρμογής TikTok και των απαντήσεων σε αιτήματα παροχής πληροφοριών. Όπως επιβεβαιώνεται και από δημοσίευμα του Reuters, η έρευνα εστιάζει σε τρία βασικά σημεία:

  • Διαφάνεια: Η ΕΕ ανησυχεί ότι το TikTok δεν τηρεί τους κανόνες διαφάνειας που ορίζει ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) της Ένωσης.
  • Προστασία παιδιών: Υπάρχουν ενδείξεις ότι το TikTok ενδέχεται να μην λαμβάνει επαρκή μέτρα για την προστασία των παιδιών από ακατάλληλο περιεχόμενο, εθιστικούς αλγορίθμους, και ανεπαρκή ηλικιακό έλεγχο.
  • Διαφήμιση: Η ΕΕ θα διερευνήσει αν το TikTok παρέχει αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με τις διαφημίσεις στην πλατφόρμα, ώστε να διευκολυνθεί η εξέταση πιθανών online κινδύνων.

Σε περίπτωση που οι παραβιάσεις των κανόνων του DSA αποδειχθούν, η εταιρεία ByteDance, ιδιοκτήτρια του TikTok, διακινδυνεύει πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της.

Σε δήλωση του, εκπρόσωπος του TikTok ανέφερε ότι η πλατφόρμα έχει πρωτοπορήσει σε λειτουργίες και ρυθμίσεις για την προστασία των παιδιών και την απομάκρυνση ατόμων κάτω των 13 ετών. Επιπλέον, εξέφρασε τη διάθεση συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να παρουσιάσει αναλυτικά τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζει.

Η έναρξη αυτής της έρευνας υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίσει ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες συμμορφώνονται με τους κανονισμούς που θεσπίζονται για την προστασία των χρηστών, ιδιαίτερα των ανηλίκων. Θα εξετάσει επίσης κατά πόσον η TikTok έχει θεσπίσει κατάλληλα και αναλογικά μέτρα για να διασφαλίσει υψηλό επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής ζωής, της ασφάλειας και της προστασίας των ανηλίκων. Εκτός από το ζήτημα της προστασίας των ανηλίκων, η Επιτροπή εξετάζει κατά πόσον η TikTok παρέχει μια αξιόπιστη βάση δεδομένων για τις διαφημίσεις στην πλατφόρμα της, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να εξετάζουν τους πιθανούς διαδικτυακούς κινδύνους.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα