29 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

H Beyond Robotics, η πρώτη ελληνική ομάδα space rover που προκρίθηκε στον τελικό του European Rover Challenge on-site 2023

1 min read
Beyond Robotics | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Η Beyond Robotics, η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετέχει και προκρίθηκε στον τελικό του διεθνούς διαγωνισμού European Rover Challenge 2023, ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Πολωνία όπου λαμβάνει χώρα ο διαγωνισμός.

Σε λίγες ημέρες θα λάβει χώρα στο Κιέλτσε της Πολωνίας ο τελικός του διαγωνισμού robotics και η ελληνική ομάδα κατάφερε να εξασφαλίσει μία θέση σε αυτόν. H Beyond Robotics, προκρίθηκε στην 7η θέση με 78,75 βαθμούς, μεταξύ 54 ομάδων εκ των οποίων οι 25 πέρασαν στον τελικό. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική ομάδα προκρίνεται στην on-site έκδοση του European Rover Challenge (ERC).

Η ελληνική ομάδα Beyond Robotics και το όχημα rover

Η Beyond Robotics αποτελεί μία νεοσύστατη πολυπληθή ομάδα, που αποτελείται από προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς φοιτητές και συμβούλους που δημιουργήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Beyond Orbit. Στόχος της ομάδας, είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός αυτόνομου ρομποτικού οχήματος rover, για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό European Rover Challenge το 2023.  Αυτή η κατασκευή αποτελεί ένα αυτόνομο ερευνητικό όχημα αλλά ταυτόχρονα και μία κινητή επιστημονική πλατφόρμα έρευνας. Στον διαγωνισμό ERC, το όχημα θα υποβληθεί σε διάφορες δοκιμασίες, όπως η αυτόνομη πλοήγηση σε ανώμαλο έδαφος, η συλλογή, η αποθήκευση και η ανάλυση εδαφικού δείγματος αλλά και η αλληλεπίδραση του οχήματος με κουμπιά, διακόπτες και άλλα αντικείμενα, χρησιμοποιώντας έναν ρομποτικό βραχίονα.

Beyond Robotics 1 1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Ο διαγωνισμός European Rover Challenge 2023

To European Rover Challenge αποτελεί έναν διαγωνισμό ρομποτικής διαστήματος, στον οποίο ομάδες από όλον τον κόσμο συμμετέχουν με την κατασκευή ενός ρομποτικού διαστημικού οχήματος, το οποίο καλείται να διεκπεραιώσει κάποιες προσομοιώσεις και λειτουργίες για μία μελλοντική αποστολή στον Άρη. Ο τελικός του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στο campus του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κιέλτσε στην Πολωνία από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου. Η ελληνική ομάδα Beyond Robotics, με το διαστημικό της rover, προκρίθηκε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού και είναι έτοιμη για τον τελικό, που θα διεξαχθεί on-site.

Σχετικά με την Beyond Robotics

Η Beyond Robotics τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Περιφέρειας Αττικής και αποτελείται από προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς φοιτητές και συμβούλους. Στο πλαίσιο αυτό και για την εξυπηρέτηση των αναγκών της ομάδας, ιδρύθηκε ο μη κερδοσκοπικός και καθαρά εθελοντικός οργανισμός “Beyond Orbit”. Η πρώτη παρουσίαση της ομάδας πραγματοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2022 στην εκδήλωση “Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ EUROPEAN ROVER CHALLENGE 2023” και διοργανώθηκε από την Beyond Orbit και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την ευγενική υποστήριξη του Corallia και του si-Cluster. Από τον Μάιο 2023 το Ίδρυμα Μποδοσάκη έγινε ο Μέγας Δωρητής της ομάδας, μεταξύ άλλων ευγενικών χορηγιών που η ομάδα έχει λάβει μέχρι σήμερα.

Beyond Robotics 2 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα στην ιστοσελίδα: beyond-orbit.org ή να επικοινωνήσετε με τη συν ιδρύτρια της Beyond Orbit και Υπεύθυνη Επικοινωνίας Εβίτα Ψώνη στο 6937 230177.

Σχετικά με το European Rover Challenge

Το European Rover Challenge είναι ένας ετήσιος διεθνής διαγωνισμός διαστήματος και robotics που διοργανώνεται από το 2014 στην Πολωνία. Ο διαγωνισμός εστιάζει στην ανάπτυξη και δοκιμή ρομποτικών οχημάτων, γνωστών και ως rover, τα οποία προορίζονται για την εξερεύνηση του πλανήτη Άρη. Ο διαγωνισμός προσφέρει σε φοιτητές, νέους ερευνητές και ερασιτέχνες μηχανικούς την ευκαιρία να ανταγωνιστούν, να δείξουν τις ικανότητές τους στον τομέα της ρομποτικής και να επιδείξουν τεχνολογίες που μπορούν να εφαρμοστούν στο μελλοντικό διαστημικό πρόγραμμα. Από το 2021 ο διαγωνισμός γίνεται σε πλατφόρμες remote αλλά και on-site. Ανάμεσα στους ειδικούς καλεσμένους προηγούμενων εκδόσεων του ERC, μπορούσατε να συναντήσετε, μεταξύ άλλων, τον Steve Jurczyk, πρώην Αναπληρωτή Διευθυντή της NASA, τον Robert Cabana, Αναπληρωτή Διευθυντή της NASA, τον Robert Zubrin – ιδρυτή του The Mars Society, τον Harrison Schmitt, αστροναύτη της NASA και μέλος της θρυλικής αποστολής Apollo 17, και τον Tim Peake, αστροναύτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, ο οποίος έτρεξε τον Μαραθώνιο του Λονδίνου κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Δελτίο τύπου

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα