25 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Το smartphone σας λέει πότε έχετε πιει ένα ποτηράκι παραπάνω

1 min read
smartphone alcohol web | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Το smartphone σας μπορεί να πει πότε ήπιατε πάρα πολύ ανιχνεύοντας αλλαγές στο περπάτημά σας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα στο Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Η ύπαρξη πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τη δηλητηρίαση, θα μπορούσε να είναι σημαντική για να βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ, να αποτρέψουν το αλκοόλ και να οδηγήσουν κάποιον σε θεραπεία, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Brian Suffoletto , MD, από το Φαρμακευτικό Τμήμα Επείγουσας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Stanford .

“Έχουμε ισχυρούς αισθητήρες που μεταφέρουμε μαζί μας όπου κι αν πηγαίνουμε”, λέει ο Suffoletto. «Πρέπει να μάθουμε πώς να τους χρησιμοποιούμε για την καλύτερη εξυπηρέτηση της δημόσιας υγείας».

Αλλά για τον Suffoletto, αυτή η έρευνα είναι κάτι παραπάνω από ακαδημαϊκή. “Έχασα έναν στενό φίλο από το κολέγιο σε ένα τροχαίο ατύχημα λόγω κατανάλωσης αλκοόλ και οδήγησης”, λέει. “Και ως γιατρός επειγόντων, έχω φροντίσει δεκάδες ενήλικες με τραυματισμούς λόγω αλκοόλ. Εξαιτίας αυτού, έχω αφιερώσει τα τελευταία 10 χρόνια για να δοκιμάσω ψηφιακές παρεμβάσεις για την πρόληψη θανάτων και τραυματισμών που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.”

Για τη μελέτη, ο Suffoletto και οι συνάδελφοί του, στρατολόγησαν 22 ενήλικες ηλικίας 21 έως 43 ετών. Οι εθελοντές ήρθαν σε ένα εργαστήριο και έλαβαν ένα μικτό ποτό με αρκετή βότκα για να παράγουν μια συγκέντρωση αλκοόλ στην αναπνοή 0,20 τοις εκατό.

Στη συνέχεια κάθε ώρα επί επτά ώρες, οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε ανάλυση της συγκέντρωσης αλκοόλ στην αναπνοή ενώ περπατούσαν. Οι ερευνητές τοποθέτησαν ένα smartphone στο κάτω μέρος της πλάτης κάθε συμμετέχοντα, ασφαλισμένο με μια ελαστική ζώνη. Οι συμμετέχοντες περπατούσαν σε μια ευθεία γραμμή για 10 βήματα, γύριζαν και επέστρεφαν πίσω.

Τα smartphones μέτρησαν την επιτάχυνση και τις μεσοπλευρικές (πλάι-πλάι), κάθετες (πάνω-κάτω) και προ-οπίσθιες (εμπρός και πίσω) κινήσεις, ενώ οι συμμετέχοντες περπατούσαν.

Περίπου στο 90 τοις εκατό του χρόνου, οι ερευνητές μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τις αλλαγές στο βάδισμα για να προσδιορίσουν πότε η συγκέντρωση αλκοόλ στην αναπνοή των συμμετεχόντων ξεπέρασε το 0,08 τοις εκατό, που είναι το νόμιμο όριο οδήγησης.

Αν και η τοποθέτηση του smartphone στο κάτω μέρος της πλάτης δεν αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μεταφέρουν τα τηλέφωνά τους στην πραγματική ζωή, οι ερευνητές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν επιπλέον έρευνες, καθώς οι άνθρωποι μεταφέρουν τηλέφωνα στα χέρια και τις τσέπες τους.

Ο Suffoletto δήλωσε: “Σε 5 χρόνια, θα ήθελα να φανταστώ έναν κόσμο στον οποίο όταν οι άνθρωποι θα βγαίνουν με φίλους και θα πίνουν σε επικίνδυνα επίπεδα, θα λαμβάνουν ειδοποίηση στο πρώτο σημάδι της εξασθένησης, ενώ θα τους αποστέλλονται οδηγίες για να τους βοηθήσουν να σταματήσουν να πίνουν και να τους προστατέψουν από πράξεις υψηλού κινδύνου, όπως οδήγηση, διαπροσωπική βία και σεξουαλικές συνευρέσεις χωρίς προστασία. “

Οι ερευνητές σκοπεύουν να στηρίξουν αυτήν την έρευνα, όχι μόνο για να ανιχνεύονται πραγματικές περιπτώσεις που σχετίζονται με το αλκοόλ, αλλά επίσης να καθορίζονται οι καλύτερες στρατηγικές επικοινωνίας και συμπεριφοράς για να επηρεάζουν και να υποστηρίζουν άτομα κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλού κινδύνου όπως η δηλητηρίαση από αλκοόλ.

Πηγή

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα