6 Δεκεμβρίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στο Internet με 178 Tb/s (terabits per second)

fiberoptics3 11 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Οι ερευνητές πέτυχαν ταχύτητα σύνδεσης 178 Tb/s (terabits per second), η οποία είναι κατά 17800 φορές πιο υψηλή από την ταχύτερη εμπορικά διαθέσιμη σύνδεση στον κόσμο.

Πέρασε αρκετός καιρός από τότε που είδαμε κάποιο αξιοσημείωτο ρεκόρ ταχύτητας Internet, αλλά αυτή τη φορά δεν γινόταν να προσπεράσουμε το επίτευγμα μιας ομάδας ερευνητών των UCL (University College London), Xtera και KDDI Research (το ερευνητικό κέντρο του παρόχου τηλεπικοινωνιών της Ιαπωνίας).

Fiber to the Home | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Τι κατάφεραν οι ερευνητές; Πέτυχαν ταχύτητα σύνδεσης 178 Tb/s (terabits per second), η οποία είναι κατά 17800 φορές πιο υψηλή από την ταχύτερη εμπορικά διαθέσιμη σύνδεση στον κόσμο (10Gb/s σε ορισμένες περιοχές της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Νέας Ζηλανδίας). Ούτε καν το ESnet της NASA δεν μπορεί να πλησιάσει σε αυτήν την ταχύτητα (400 Gb/s). Στην πράξη, αν μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη σύνδεση θα ήταν εφικτό να κατεβάσουμε όλο το Netflix σε λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο!

Σε ό,τι αφορά το τεχνικό σκέλος, οι ερευνητές ανέπτυξαν νέους τρόπους διαχείρισης του φωτός προτού περάσει μέσα από τις οπτικές ίνες και ουσιαστικά κατάφεραν να χωρέσουν πολύ περισσότερη πληροφορία μέσα στα υπάρχοντα δίκτυα. Τονίζουν, επίσης, ότι τα σημερινά δίκτυα στην πλειοψηφία τους προσφέρουν bandwidth έως τα 4.5 THz, ορισμένα φτάνουν έως τα 9 THz, αλλά στο σύστημα των UCL/Xtera/KDDI έφτασαν μέχρι τα 16.8 THz.

Αυτό το επιπλέον bandwidth δημιουργήθηκε με τη χρήση Geometric Shaping μοτίβων που αλλάζουν τη φάση, τη φωτεινότητα και την πόλωση του μήκους κύματος με σκοπό να χωρέσουν περισσότερη πληροφορία χωρίς να επηρεάζει το ένα κύμα το άλλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνδύασαν διάφορες υπάρχουσες τεχνολογίες ενίσχυσης σήματος στο υβριδικό σύστημα τους.

fiberoptics3 1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Αν και σπάνια αυτές οι ταχύτητες ξεφεύγουν από τα πλαίσια της έρευνας, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι το σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί στα υπάρχοντα δίκτυα οπτικών ινών χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Αντί να αντικατασταθούν χιλιάδες χιλιόμετρα ινών, το μόνο που χρειάζεται είναι να αναβαθμιστούν οι ενισχυτές σήματος που τοποθετούνται κάθε 40-100km.

Πηγή news.xiaomi-miui.gr

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα