4 Οκτωβρίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

WhatsApp vs Telegram vs Signal

WhatsApp Vs Telegram Vs Signal1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Πριν ξεκινήσουμε να σας πούμε ότι τη στιγμή που μιλάμε το WhatsApp είναι το πιο δημοφιλής και η μεγαλύτερη υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων στον κόσμο με περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε μήνα.

Το Telegram έρχεται στη δεύτερη θέση με 400 εκατομμύρια χρήστες και το Signal με 10-20 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες. Κοιτάζοντας τους πρώτους αριθμούς, είναι σαφές ότι το WhatsApp είναι εξαιρετικά δημοφιλές και σχεδόν πανταχού παρόν ενώ το Telegram πλησιάζει και το Signal φαίνεται ότι μόλις μπήκε κι αυτό στην τριάδα αλλά είναι πολλά υποσχόμενο.

Οι αριθμοί όμως δεν μας λένε τα πάντα και γι ‘αυτό παρακάτω κάνουμε μία λεπτομερή σύγκριση μεταξύ WhatsApp vs Telegram vs Signal. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τα μοντέλα ασφαλείας και των τριών υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων και εξετάζουμε επίσης τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά τους και στο τέλος θα δούμε ποιος είναι ο νικητής. Πάμε λοιπόν.

WhatsApp vs Telegram vs Signal: A Rundown

1. Ασφάλεια

Πριν από οτιδήποτε, θα θέλαμε πρώτα να ξεκινήσουμε με την ασφάλεια, καθώς είναι το πιο συζητήσιμο και αμφιλεγόμενο θέμα μεταξύ των τριών υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το μοντέλο ασφαλείας του WhatsApp πρώτα σε αυτήν τη μάχη ενάντια στο Telegram και το Signal.

  • WhatsApp

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το WhatsApp είναι κρυπτογραφημένο από άκρο σε άκρο και είναι μία από τις σημαντικότερες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων που φέρνει το E2E στους χρήστες. Και το καλύτερο είναι ότι η κρυπτογράφηση είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή και επεκτείνεται σε όλες τις μορφές επικοινωνίας στο WhatsApp , είτε πρόκειται για μηνύματα, για κλήσεις ήχου ή βίντεο και για το WhatsApp Web. Γράφοντας όλα αυτά τα καλά λόγια να σας πούμε ότι το WhatsApp χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης που αναπτύχθηκε από την Open Whisper Systems – την εταιρεία πίσω από το Signal messenger.

Το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης έχει ονομαστεί ως και το πρωτόκολλο στο Signal είναι εντελώς ανοιχτού κώδικα. Επιπλέον, το πρωτόκολλο έχει ελεγχθεί από ομοτίμους από πολλούς ερευνητές ασφαλείας και χρησιμοποιείται σε άλλες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το Skype και το Facebook Messenger για προαιρετικές μυστικές συνομιλίες.

whatsapp Security WhatsApp vs Telegram vs Signal

Έχετε επίσης την επιλογή να ενεργοποιήσετε το 2FA, όμως σας το λέμε να ξέρετε ότι το WhatsApp δεν κρυπτογραφεί τα αρχεία των αντιγράφων ασφαλείας (τοπικά ή στο cloud).

Επίσης, δεν κρυπτογραφεί τα μεταδεδομένα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά επικοινωνίας μεταξύ δύο τελικών σημείων . Αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες κριτικές για το μοντέλο ασφαλείας του WhatsApp. Ενώ τα μεταδεδομένα δεν επιτρέπουν σε κανέναν να διαβάσει τα μηνύματά σας, επιτρέπει στις αρχές να γνωρίζουν ποιος και πότε στείλατε μήνυμα σε κάποιον και για πόσο καιρό. Τέλος πάντων, όσον αφορά την ασφάλεια, το WhatsApp είναι καλά προστατευμένο με κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο και ξεπερνά πραγματικά τους περισσότερους από τους ανταγωνιστές.

  • Telegram

Ερχόμενοι στο Telegram, υπήρξαν σημαντικές κριτικές σχετικά με το μοντέλο ασφαλείας του. Ενώ το Telegram διατίθεται στην αγορά ως υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων από άκρο σε άκρο, το γεγονός είναι ότι η κρυπτογράφηση E2E δεν είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή. Μόνο εάν χρησιμοποιείτε την επιλογή “Μυστική συνομιλία”, τα μηνύματά σας θα μεταδίδονται μέσω κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο. Δηλαδή τα μηνύματα μπορούν να αποκρυπτογραφηθούν μόνο από την πλευρά του πελάτη. Για κανονικές συνομιλίες στο Telegram, τα μηνύματα δεν είναι κρυπτογραφημένα E2E, αντ ‘αυτού, χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση πελάτη-διακομιστή κατά τη μεταφορά δεδομένων.

Αυτό σημαίνει ότι τα μηνύματα είναι κρυπτογραφημένα στη συσκευή σας και στη συνέχεια αποκρυπτογραφούνται στον διακομιστή του Telegram. Και πάλι, τα μηνύματα κρυπτογραφούνται στον διακομιστή και αποστέλλονται στη συσκευή του παραλήπτη για τελική αποκρυπτογράφηση. Όπως μπορείτε να δείτε, σε αυτή τη διαδικασία, το Telegram έχει τα κλειδιά κρυπτογράφησης στην πλευρά του διακομιστή και μπορεί, θεωρητικά, μπορεί να έχει και πρόσβαση στις κανονικές συνομιλίες σας.

Ασφάλεια τηλεγραφημάτων

Εκτός από αυτό, το Telegram χρησιμοποιεί το ιδιόκτητο πρωτόκολλο κρυπτογράφησής του (που ονομάζεται MTProto) το οποίο είναι το κύριο σημείο ανησυχίας. Οι ερευνητές ασφαλείας πιστεύουν ότι η χρήση ενός δοκιμασμένου πρωτοκόλλου όπως το πρωτόκολλο Signal είναι ένας καλύτερος και πολύ πιο ασφαλής τρόπος για την εφαρμογή της κρυπτογράφησης. Για να μην αναφέρουμε, το MTProto είναι κλειστού κώδικα, οπότε κανείς δεν μπορεί να ελέγξει και να ελέγξει τον κώδικα διακομιστή του Telegram .

Ερχόμενοι από την πλευρά των χρηστών, οι ομάδες Telegram δεν υποστηρίζουν κρυπτογράφηση E2E επειδή η μυστική συνομιλία προορίζεται μόνο για μεμονωμένους χρήστες. Εκτός από αυτό, εάν χρησιμοποιείτε τον desktop client του Telegram σε Windows ή Linux, τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Secret Chat. Ωστόσο, οι χρήστες macOS μπορούνε. Το καλό είναι ότι το Telegram προσφέρει ένα ενσωματωμένο κλείδωμα κωδικού πρόσβασης μαζί με επαλήθευση σε δύο βήματα.

  • Signal

Το Signal είναι μακράν το καλύτερο όσον αφορά την προστασία του απορρήτου των χρηστών και απέχει αρκετά από το WhatsApp και το Telegram. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το Signal χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο σήματος ανοιχτού κώδικα για την εφαρμογή κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο. Και ακριβώς όπως το WhatsApp, η κρυπτογράφηση E2E καλύπτει όλες τις μορφές επικοινωνίας στο Signal.

Ενώ το WhatsApp κρυπτογραφεί μηνύματα και κλήσεις (και αυτό αρκεί για τους περισσότερους χρήστες), το Signal προχωρά ένα βήμα παραπέρα και κρυπτογραφεί επίσης τα μεταδεδομένα . Προκειμένου να προστατεύσει το απόρρητο των χρηστών από όλες τις γωνίες, η Signal επινόησε έναν νέο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ του αποστολέα και του παραλήπτη και ονομάζεται Sealed Sender . Βασικά, με το Sealed Sender, κανείς δεν θα μπορεί να γνωρίζει – ούτε καν το σήμα – ποιος στέλνει μηνύματα σε ποιους, κάτι που είναι καταπληκτικό.

ασφάλεια σήματος WhatsApp εναντίον Telegram έναντι σήματος

Επιπλέον, έχετε μερικές απίστευτες δυνατότητες απορρήτου στο Signal που θα κάνουν την εμπειρία ανταλλαγής μηνυμάτων σας ακόμη πιο ιδιωτική και ασφαλής. Για παράδειγμα, μπορείτε να κλειδώσετε το σήμα με κωδικό πρόσβασης ή βιομετρικά στοιχεία. Στη συνέχεια, υπάρχει 2FA και μια επιλογή για αποκλεισμό στιγμιότυπων οθόνης εντός της εφαρμογής και της πρόσφατης οθόνης. Και πρόσφατα η Signal πρόσθεσε μια νέα λειτουργία για να θολώνει αυτόματα τα πρόσωπα πριν από την αποστολή εικόνων. Είναι ωραίο, έτσι;

Για να μην αναφέρουμε, το σήμα από προεπιλογή κρυπτογραφεί όλα τα τοπικά αρχεία με μια τετραψήφια φράση πρόσβασης. Και αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα κρυπτογραφημένο τοπικό αντίγραφο ασφαλείας, τότε μπορείτε να το κάνετε επίσης. Συνολικά, όσον αφορά την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής, το Signal στέκεται πάνω από το WhatsApp και το Telegram και αυτό το καθιστά την πιο ασφαλή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των τριών.

2. Χαρακτηριστικά

  • WhatsApp

Όσον αφορά τις δυνατότητες, το WhatsApp είναι αρκετά καλό και προσφέρει όλες τις βασικές δυνατότητες. Μπορείτε να συζητήσετε με ασφάλεια με άτομα, να δημιουργήσετε μια ομάδα (έως 256 συμμετέχοντες) ή να μεταδώσετε τα μηνύματά σας σε πολλές επαφές ταυτόχρονα. Εκτός από τις κλήσεις ήχου, το WhatsApp προσφέρει επίσης βιντεοκλήσεις με έως και 8 άτομα, κάτι που είναι πραγματικά υπέροχο .

Εκτός από αυτό, το WhatsApp προσφέρει μια ξεχωριστή δυνατότητα που ούτε το Telegram προσφέρει ούτε το σήμα. Ναι, μιλάω για το WhatsApp Status (ονομάζεται επίσης Stories). Οι χρήστες λατρεύουν αυτήν τη δυνατότητα καθώς μπορούν να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους στα κλειστά τους. Κατά κάποιο τρόπο, αυτό καθιστά το WhatsApp μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων και όχι μόνο μια υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων.

Λειτουργίες WhatsApp

Προχωρώντας, μπορείτε να μοιραστείτε όλα τα είδη αρχείων στο WhatsApp και το όριο μεγέθους αρχείου είναι 100 MB. Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε τη ζωντανή τοποθεσία με τις επαφές σας και είμαι βέβαιος ότι πολλοί χρήστες βρίσκουν χρήσιμη αυτήν τη λειτουργία. Και δεδομένου ότι το WhatsApp προορίζεται για γενικούς χρήστες, προσφέρει απρόσκοπτη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά λειτουργιών μέσω υπηρεσιών cloud όπως το Google Drive και το iCloud. Και το καλύτερο είναι ότι το αντίγραφο ασφαλείας του cloud είναι εντελώς δωρεάν. Για να μην αναφέρουμε, η πρόσφατη σκοτεινή λειτουργία έφτασε στο WhatsApp που είναι απλώς υπέροχη. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις δυνατότητές του, μπορείτε να ανατρέξετε στο άρθρο μας σχετικά με τις καλύτερες συμβουλές και κόλπα WhatsApp .

  • Telegram

Όσον αφορά τις δυνατότητες, το Telegram είναι πολύ μπροστά από το WhatsApp και το Singal. Το τηTelegram είναι γεμάτο με τόσες πολλές δυνατότητες που πολλοί το βρίσκουν συντριπτικό. Αρχικά, μπορείτε να συνομιλήσετε μεμονωμένα και επίσης να δημιουργήσετε ομάδες και κανάλια, παρόμοια με το WhatsApp. Αλλά το κύριο χαρακτηριστικό του Telegram είναι η δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 200.000 μελών σε ένα μόνο γκρουπ που είναι απλώς τρελό. Εκτός από αυτό, το Telegram προσφέρει πολλές δυνατότητες για τη διαχείριση ομάδων όπως δημοσκοπήσεις, κουίζ, hashtag, bots και πολλά άλλα.

Για να μην αναφέρουμε, οι χρήστες μπορούν να μεταφορτώσουν και να φιλοξενήσουν αρχεία σε telefram έως 1,5 GB (σε αντίθεση, το όριο μεγέθους αρχείου WhatsApp είναι μόλις 100MB), το οποίο είναι και πάλι τρελό. Εκτός από αυτό, έχετε επίσης φωνητικές κλήσεις για άτομα. Ωστόσο, οι βιντεοκλήσεις δεν έχουν φτάσει ακόμη στο Telegram. Μπορεί να είναι η μόνη προμήθεια, αλλά είναι μεγάλη.

Το Telegram διαθέτει WhatsApp vs Telegram vs Signal

Το Telegram διαθέτει επίσης ένα χρονόμετρο αυτοκαταστροφής, όπου μπορείτε να ορίσετε μια χρονική περίοδο και να στείλετε μηνύματα. Αφού τελειώσει ο χρόνος, το μήνυμα θα διαγραφεί αυτόματα και από τα δύο άκρα. Επιπλέον, μπορείτε να επεξεργαστείτε τα απεσταλμένα μηνύματα που συνήθως δεν βρίσκονται σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.

Στη συνέχεια, υπάρχουν δυνατότητες όπως ο προγραμματισμός μηνυμάτων, η δυνατότητα αποστολής μη συμπιεσμένων μέσων , η λεπτομερής διαχείριση ειδοποιήσεων, τα θέματα, η κοινή χρήση τοποθεσίας σε πραγματικό χρόνο και πολλά άλλα. Μην ξεχνάτε, Μυστική συνομιλία που σας επιτρέπει να συνομιλείτε με κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο.

  • Singal

Καθώς το Signal είναι κατά κύριο λόγο μια υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων προσανατολισμένη στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, στερείται ορισμένων φιλικών προς τον καταναλωτή χαρακτηριστικών. Έχετε ασφαλή μηνύματα, φωνητικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις και όλες οι επικοινωνίες είναι κρυπτογραφημένες από άκρο σε άκρο. Επιπλέον, μπορείτε να δημιουργήσετε ομάδες, αλλά δεν έχετε την επιλογή να μεταδίδετε μηνύματα σε πολλές επαφές ταυτόχρονα. Λάβετε υπόψη, από τώρα, το σήμα δεν υποστηρίζει ομαδικές κλήσεις βίντεο / ήχου.

Παρ ‘όλα αυτά, έχετε δυνατότητες όπως εξαφανίσεις μηνυμάτων παρόμοια με αυτοκαταστροφικά μηνύματα του Telegram και τη δυνατότητα αποστολής εφάπαξ εικόνας με δυνατότητα προβολής. Για μένα, το καλύτερο χαρακτηριστικό του σήματος είναι το “Note to Self”. Σε αντίθεση με το WhatsApp, δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε μια ομάδα ενός μέλους για να στείλετε σημειώσεις στον εαυτό σας. Στο Signal, η λειτουργία είναι διαθέσιμη εγγενώς και μπορείτε να καταγράψετε τις σκέψεις και τις ιδέες σας κατά την ανταλλαγή μηνυμάτων με τους φίλους και την οικογένειά σας.

Χαρακτηριστικά σήματος

Εκτός από αυτό, το Singal σας επιτρέπει να μεταδίδετε φωνητικές κλήσεις στους διακομιστές του, ώστε η ταυτότητά σας να παραμένει κρυμμένη από τις επαφές σας. Το χαρακτηριστικό είναι κάπως παρόμοιο με αυτό που κάνει το VPN, αλλά το Signal προσφέρει μια ενσωματωμένη επιλογή για απόκρυψη της διεύθυνσης IP σας. Επιπλέον, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το πληκτρολόγιο ανώνυμης περιήγησης κατά την πληκτρολόγηση στο Signal, να εφαρμόσετε σκοτεινή λειτουργία, να διαγράψετε παλιά μηνύματα με μία διαδρομή και, φυσικά, να θολώσετε πρόσωπα και προσωπικές πληροφορίες από εικόνες χρησιμοποιώντας τον ισχυρό επεξεργαστή φωτογραφιών του .

Υπάρχουν επίσης emoji και μερικά αυτοκόλλητα απορρήτου, αλλά είναι πολύ περιορισμένα σε σύγκριση με το WhatsApp και το Telegram. Συνολικά, το Signal διαθέτει μερικές από τις καλύτερες δυνατότητες απορρήτου, αλλά μπορεί να υπολείπεται για χρήστες που θέλουν ατελείωτες επιλογές προσαρμογής.

3. Ιδιοκτησία

Ενώ όλα αφορούσαν την ασφάλεια και τις δυνατότητες, τώρα πρέπει να συζητήσουμε την ιδιοκτησία και των τριών πλατφορμών: WhatsApp, Telegram και Signal. Η κυριότητα είναι σημαντική, διότι μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες προσπαθούν να δημιουργήσουν έσοδα από τα δεδομένα των χρηστών και σας επιτρέπει να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση.

  • WhatsApp

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε, το WhatsApp ανήκει στο Facebook και πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το WhatsApp θα μπορούσε να είναι μια άλλη πλατφόρμα για το Facebook για τη συλλογή δεδομένων χρηστών πίσω από τη σκηνή . Μέχρι στιγμής, υπήρξαν πολλοί ισχυρισμοί σχετικά με το σπάσιμο της κρυπτογράφησής του και τη δημιουργία ενός backdoor. Και τώρα ακούμε ότι το Facebook θα εμφανίζει στοχευμένες διαφημίσεις με τη μορφή κατάστασης WhatsApp, αλλά μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα.

Ιδιοκτησία WhatsApp WhatsApp έναντι Telegram έναντι σήματος
Mark Zuckerberg, Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook

Μια πρόσφατη αναφορά δείχνει ότι το Facebook δεν έχει απορρίψει εντελώς το σχέδιο και στο όχι τόσο μακρινό μέλλον, θα εμφανίζει στοχευμένες διαφημίσεις σε χρήστες στο WhatsApp. Εκτός από αυτό, οι ερευνητές ασφαλείας πιστεύουν ότι τα μεταδεδομένα είναι βασικές πληροφορίες και αρκούν για το Facebook για να παρακολουθεί τη διαδικτυακή σας συμπεριφορά. Επειδή τα μεταδεδομένα δεν είναι κρυπτογραφημένα στο WhatsApp, ενδέχεται να διακινδυνεύετε το απόρρητό σας σε αυτήν τη δημοφιλή υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων. Για να μην ξεχνάμε, το Facebook δεν έχει καλή φήμη όσον αφορά την προστασία του απορρήτου των χρηστών, όπως παρατηρήσαμε στο σκάνδαλο δεδομένων Cambridge Analytica .

  • Telegram

Ερχόμενοι στο Telegram, κυκλοφόρησε το 2013 από τον Nikolai Durov και τον μικρότερο αδερφό του, Pavel Durov. Και οι δύο προέρχονται από τη Ρωσία και επί του παρόντος βρίσκονται σε αυτοεπιβαλλόμενη εξορία. Ο Πάβελ Ντάροφ απολύθηκε ως Διευθύνων Σύμβουλος ενός ρωσικού ιστότοπου κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αφού αρνήθηκε να παραδώσει δεδομένα των Ουκρανών διαδηλωτών στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας. Εκτός από αυτό, σε πολλές περιπτώσεις, ο Πάβελ Ντάροφ έχει λάβει μια βασική θέση ενάντια στη λογοκρισία και την κυβερνητική παρέμβαση. Κοιτάζοντας την ιστορία που οδήγησε στην ανάπτυξη του Telegram, θα έλεγα ότι εμπνέει εμπιστοσύνη. Ωστόσο, το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης κλειστού κώδικα και η προαιρετική υποστήριξη E2E αφήνουν το χώρο για περισσότερη διαφάνεια και βελτίωση.

Ιδιοκτησία τηλεγραφήματος
Pavel durov
  • Siganl

Τέλος, το Signal ανήκει στο μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Signal το οποίο διευθύνεται από την κρυπτογράφο Moxie Marlinspike και τον Brian Acton. Η Moxie Marlinspike χρησιμοποιούσε το Open Whisper Systems – το πνευματικό παιδί πίσω από το πρωτόκολλο Signal. Αφού γνώρισε τον Brian Acton το 2018, δημιούργησαν μια νέα συμμαχία που ονομάζεται Signal Foundation, η οποία χρηματοδοτεί πλέον πλήρως την ανάπτυξη του Signal messenger .

[via]

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα