20 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

COVID-19: Εμβολιάστηκες? Δείξε μου το ψηφιακό πιστοποιητικό σου!

1 min read
00HEALTHPASS1 superJumbo1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Τα ψηφιακά πιστοποιητικά υγείας Covid-19 θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο άνοιγμα εκ νέου των επιχειρήσεων, στην αποκατάσταση της οικονομίας και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Μεταξύ όλων των εργαλείων που έχουν αναπτύξει οι υπηρεσίες υγείας με την πάροδο των ετών για την καταπολέμηση των επιδημιών, τουλάχιστον ένα πράγμα παρέμεινε σταθερό για περισσότερο από έναν αιώνα: τα γνωστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή πιο απλά το βιβλιάριο υγείας που όλοι έχουμε από παιδιά!

Στη δεκαετία του 1880, ως απάντηση στα κρούσματα ευλογιάς, ορισμένα δημόσια σχολεία απαιτούσαν από τους μαθητές και τους δασκάλους να έδειχναν τις λεγόμενες κάρτες εμβολιασμού. Στη δεκαετία του 1960, εν μέσω της επιδημίας του κίτρινου πυρετού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εισήγαγε ένα διεθνές ταξιδιωτικό έγγραφο , γνωστό ανεπίσημα ως κίτρινη κάρτα το οποίο ακόμα και σήμερα, ταξιδιώτες από ορισμένες περιοχές, υποχρεούνται να παρουσιάσουν στα αεροδρόμια.

Όμως τώρα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να διανείμουν τα πρώτα εμβόλια για τον COVID-19, το εισιτήριο για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα γίνει όπως δείχνουν τα πράγματα με τη μορφή του ψηφιακού διαπιστευτηρίου υγείας.

Τις επόμενες εβδομάδες, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως η United, η JetBlue και η Lufthansa σχεδιάζουν να εισάγουν μια εφαρμογή διαβατηρίου υγείας με την ονομασία CommonPass, η οποία θα έχει ως στόχο να πιστοποιεί τον χρήστη εάν είναι καθαρός, δηλαδή εάν έχει αρνητικό test COVID-19 και ως επέκταση αυτού εάν έχει εμβολιαστεί, ενώ στη συνέχεια, η εφαρμογή θα εκδίδει κωδικούς επιβεβαίωσης που θα επιτρέπει στους επιβάτες να επιβιβάζονται σε ορισμένες διεθνείς πτήσεις.

Θα μπορούσαμε να τα πούμε και σαν ψηφιακά διαπιστευτήρια Covid-19 που θα μπορούσαν σύντομα να ενσωματωθούν και σε επιχειρήσεις, σχολεία, χώρουν διασκέδασης κ.λ.π.

«Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και να ελέγξουμε την εξάπλωση αυτής της πανδημίας», ανέφερε ο Dr. Brad Perkins, επικεφαλής ιατρικός υπάλληλος στο Commons Project Foundation, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός στη Γενεύη που ανέπτυξε την εφαρμογή CommonPass.

Η έλευση ηλεκτρονικών διαπιστευτηρίων εμβολιασμού θα μπορούσε να επιταχύνει τις προσπάθειες ελέγχου του COVID-19 και την επάνοδο στην κανονικότητα!

00virus healthpass3 articleLarge | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
Τα άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν εμβολιαστεί θα έχουν προσωπικές κάρτες εμβολιασμού στις οποιίες θα σημειώνεαται ο γιατρός, ο κατασκευαστής του εμβολίου, ο αριθμός παρτίδας και η ημερομηνία του εμβολιασμού .Credit…EJ Hersom/DOD

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει προσωπικές κάρτες εμβολιασμού σε άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο για τον COVID-19 η οποία θα αναγράφει τον γιατρό ή ιατρικό πάροχο, τον κατασκευαστή του εμβολίου , τον αριθμό παρτίδας και την ημερομηνία εμβολιασμού. Ωστόσο, οι ομοσπονδιακοί οργανισμοί υγείας δεν έχουν ακόμη εκδώσει οδηγίες σχετικά με τα ψηφιακά διαπιστευτήρια εμβολιασμού τρίτων, αφήνοντας ανοιχτό σε εταιρείες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς να εισάγουν εφαρμογές υγείας Covid-19.

Οι μη κερδοσκοπικές εταιρείες και εταιρείες τεχνολογίας που αναπτύσσουν εφαρμογές κάρτας υγείας Covid-19 λένε ότι στόχος τους είναι να δημιουργήσουν διαπιστευτήρια τόσο αξιόπιστα όσο η κίτρινη κάρτα του ΠΟΥ. Υποστηρίζουν ότι οι χρήστες θα μπορούν να τις έχουν στα smartphone τους και στις οποίες θα είναι καταγεγραμμένα όλα τα αποτελέσματα από τα διάφορα test αν έχουν κάνει για τον COVID-19 καθώς και των εμβολίων και σίγουρα όπως τονίζουν οι ειδικοί θα είναι πιο αξιόπιστες από τα βιβλιάρια υγείας που μέχρι τώρα γνωρίζαμε σε έντυπη μορφή τα οποία εύκολα μπορούν να πλαστογραφηθούν!

«Για να επανεκκινήσετε την οικονομία, για να σώσετε ορισμένες βιομηχανίες, νομίζω ότι χρειάζεστε μια λύση όπως αυτή», δήλωσε ο Eric Piscini, αντιπρόεδρος της IBM, ο οποίος επιβλέπει την ανάπτυξη της νέας εφαρμογής διαβατηρίου υγείας της εταιρείας με την ονομασία Digital Health Pass.

Η IBM ολοκλήρωσε πρόσφατα μια πιλοτική δοκιμή της εφαρμογής, που ονομάζεται Digital Health Pass, με κάποιες επιχειρήσεις και βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλους φορείς.

Η Clear, μια εταιρεία ασφαλείας που εξειδικεύεται στη βιομετρική τεχνολογία για να επιβεβαιώσει την ταυτότητα των ανθρώπων σε αεροδρόμια και άλλους χώρους, λειτουργεί ήδη μια εφαρμογή με την ονομασία Health Pass. Μέσω της εφαρμογής οι χρήστες θα μπορούν να επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των test για τον COVID-19 και όπως ανέφερε η εταιρεία θα μπορούν να ελέγχουν και να καταγράφουν και τους εμβολιασμούς.

Όμως σίγουρα η εφαρμογή CommonPass, που αναπτύχθηκε από την Commons Project, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που επικεντρώνεται σε τεχνολογικά προϊόντα θα κερδίσει το ενδιαφέρον των ειδικών αφού το λογισμικό θα βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν συγκεντρωμένα όλα τα ιατρικά τους δεδομένα.

Το CommonPass, θα ειδοποιεί τους χρήστες σχετικά με τους τοπικούς ταξιδιωτικούς κανόνες σε χώρες που πρόκειται να ταξιδέψουν ενώ στη συνέχεια θα επαληθεύει εάν οι χρήστες συμμορφώνονται με αυτούς ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν. Τον Οκτώβριο, η United Airlines δοκίμασε την εφαρμογή σε πτήση από το αεροδρόμιο Heathrow στο Λονδίνο προς το διεθνές αεροδρόμιο Newark Liberty στο Νιου Τζέρσεϋ.

Ο Peter Vlitas, στέλεχος της Internova Travel Group, εταιρεία ταξιδιωτικών υπηρεσιών που εδρεύει στο Μανχάταν, εφάρμοσε πιλοτικά την εν λόγω εφαρμογή. Είπε ότι πρώτα έκανε λήψη της εφαρμογής, η οποία τον ενημέρωσε ότι πρέπει να έχει ένα αρνητικό test COVID-19 στα χέρια του για να μπορέσει να ταξιδέψει και στη συνέχεια αν δεν είχε, μέσω της εφαρμογής βρήκε ένα κέντρο ελέγχου COVID-19 μέσα στο αεροδρόμιο όπου έκανε το τεστ και απόκτησε έτσι τον πολυπόθητο κωδικό επιβεβαίωσης για να μπορέσει να ταξιδέψει.

Η United και τέσσερις άλλες αεροπορικές εταιρείες σχεδιάζουν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή CommonPass τις επόμενες εβδομάδες σε ορισμένες διεθνείς πτήσεις τους.

Κατά τη διάρκεια της επιδημίας της ευλογιάς πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, ορισμένα σχολεία άρχισαν να απαιτούν από τους μαθητές να παρουσιάζουν πιστοποιητικά εμβολιασμού, όπως ανέφερε αυτό το άρθρο στους The New York Times στις 26 Νοεμβρίου 1887. 
Κατά τη διάρκεια της επιδημίας της ευλογιάς πριν από έναν αιώνα, ορισμένα σχολεία άρχισαν να απαιτούν από τους μαθητές να παρουσιάζουν πιστοποιητικά εμβολιασμού, όπως ανέφερε αυτό το άρθρο στους The New York Times στις 26 Νοεμβρίου 1887. Credits…New York Times

Οι ανησυχίες ωστόσο από κάτι τέτοιο είναι πάρα πολλές αφού στην ουσία για να μπορέσεις να υπάρχεις σαν οντότητα μέσα στην κοινωνία θα πρέπει να έχεις στα χέρια ένα “κωδικό επιβεβαίωσης” ένα CommonPass, ένα ψηφιακό διαβατήριο που θα σου επιτρέπει να συναλλάσσεσαι , να συναναστρέφεσαι και να συν-υπάρχεις!

Άλλη μία ιδιαίτερη ανησυχία είναι φυσικά κατά πόσο μία τέτοια εφαρμογή είναι ασφαλής αφού η παρακολούθηση και η καταγραφή ευαίσθητων δεδομένων υγείας θα μπορούσε να περιέλθει σε χέρια επιτήδειων!

Οι προγραμματιστές ωστόσο καθησυχάζουν τον κόσμο αναφέροντας ότι αυτές οι εφαρμογές δεν μοιράζονται συγκεκριμένες λεπτομέρειες – όπως πού και πότε ένας χρήστης έκανε ένα rapid test ή εμβολιάστηκε- με αεροπορικές εταιρείες ή εργοδότες. Οι κωδικοί QR που δημιουργούνται, είναι απλώς ως ένα είδος πράσινου φωτός που επιτρέπει τους χρήστες να εισέλθουν. Παρόλα αυτά, ορισμένα στελέχη τεχνολογίας είναι επιφυλακτικά.

Ο Zac Cohen, διευθύνων σύμβουλος της Trulioo, μιας εταιρείας επαλήθευσης ταυτότητας, δήλωσε ότι η κοινωνία θα ήταν καλύτερη εάν οι προγραμματιστές εφαρμογών επένδυαν τη σημαντική τους ενέργεια για να προωθήσουν τη δίκαιη διανομή των εμβολίων κατά του COVID-19 προτού προωθήσουν εφαρμογές για να επιβεβαιώσουν αν ορισμένα άτομα έχουν εμβολιαστεί.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ασφαλή περιβάλλοντα, αγνοώντας όμως παράλληλα τις ευρύτερες ηθικές ανησυχίες που δημιουργεί», ανέφερε σχετικά ο κ. Cohen. Πρόσφατα έγραψε ένα op-ed για έναν ιστότοπο βιομηχανίας προειδοποιώντας ότι οι εφαρμογές διαβατηρίων υγείας θα μπορούσαν εύκολα να εμποδίσουν άτομα που δεν μπορούν να αποδείξουν την ταυτότητά τους ή την κατάσταση της υγείας τους από την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες. «Μέχρι να καταλάβουμε πώς να το κάνουμε με δίκαιο τρόπο», είπε ο κ. Cohen, «πρέπει πραγματικά να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας».

Ο Michael Willrich , καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Brandeis και συγγραφέας του βιβλίου « Pox: An American History ». δήλωσε ότι κάτι τέτοιο προκαλεί ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο και στην ουσία επιβάλει τον άνθρωπο να βρίσκεται υπό καθημερινή παρακολούθηση.

Η τεχνολογία διαρκώς εξελίσσεται και σίγουρα δεν πρέπει να παρεκκλίνει από την πορεία της, από την εξυπηρέτηση του ανθρώπου σε κάθε πτυχή της ζωής του. Όμως οι καιροί έχουν αλλάξει και η κανονικότητα που υπόσχονται οι “ειδικοί ” σίγουρα δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που ξέραμε ως τώρα…

[via New York Times]

By Natasha Singer Dec. 13, 2020, 5:00 a.m. ET

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα