19 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Η άνοδος και η πτώση των λειτουργικών συστημάτων στα smartphones

1 min read
spw hero 11 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Η εμφάνιση του smartphone και η χρήση του ως προσωπικός υπολογιστής είναι κάτι το αναπόφευκτο λαμβάνοντας υπόψη και ότι την τελευταία μισή δεκαετία που πλέον οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να θεωρούν τα smartphones ως τον κύριο υπολογιστή τους.

Στην πραγματικότητα τα smartphones έχουν μακρά και λαμπρή ιστορία – αν ήταν ανθρώπινα όντα, κάποια θα ήταν αρκετά μεγάλα για να ψηφίσουν ή έστω να μπορέσουν να καταναλώσουν αλκοόλ.

Αυτό μας το υπενθυμίζει, το δημοφιλές κανάλι “Data is Beautiful” στο YouTube με το βίντεο του το οποίο απεικόνισε την άνοδο και την πτώση των δημοφιλών λειτουργικών συστημάτων στα smartphone τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ξεκάθαρα τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί το Android και το iOS, με τον ανταγωνισμό να πέφτει σαν μύγες. Έκπληξη αποτελεί το πόσο χαμηλό ποσοστό καταλαμβάνει το Windows Phone, παρόλο την τεράστια προώθηση και διαφήμιση που είχε από τη Microsoft. H Apple εξακολουθεί να ροκανίζει το μερίδιο του κέρδους παρά το ποσοστό της τάξης του ~ 20%), ένας πραγματικός ανταγωνιστής του Android που φαίνεται σιγά σιγά να απειλεί.

Απλώς να επισημάνουμε ότι τα δεδομένα προέλευσης είναι οι τριμηνιαίες εκθέσεις της Gartner σχετικά με τις αποστολές smartphone, επομένως δεν αποτελεί ακριβή αναπαράσταση του μεριδίου αγοράς του smartphone OS.

Ωστόσο αναμφισβήτητα θυμόμαστε όλοι το Symbian, το οποίο κυριάρχησε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 (καλά εντάξει ίσως οι παλαιότεροι). Εκείνη την εποχή, η καινοτομία του υλικού ήταν συνηθισμένη, με τα smartphones που περιστρέφονται (όπως το Nokia 3250), με slide ανοιγόμενο καπάκι (N95) και με εξαρτήματα που τα σημερινά smartphones δεν θα μπορούσαν ποτέ να έχουν – όπως το φλας Xenon (N82) (N93) και φυσικά με πληκτρολόγια QWERTY που ήταν πραγματικά χρήσιμα (E75). Δυστυχώς, όμως το Symbian άρχισε να γερνάει και το iOS και Android άλλαξαν όλο το πρότυπο κατασκευής και καθιέρωσαν την μονοκόματη γυάλινη οθόνη ως το μόνο βιώσιμο σχεδιασμό.

πηγή

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα