EU: Υπό κατασκευή η βάση δεδομένων βιομετρικών στοιχείων από την ΕΕ
1 min read
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη εβδομάδα για τη διασύνδεση μιας σειράς συστημάτων ελέγχου των συνόρων, και ψήφισης ειδικού νομού επιτήρησης της μετανάστευσης σε μια γιγαντιαία, βιομετρικά-ιχνηλάσιμη βάση δεδομένων που μπορεί να αναζητηθεί από πολίτες της ΕΕ και από τρίτες χώρες.
Αυτή η νέα βάση δεδομένων θα είναι γνωστή ως Common Repository Identity (CIR) και έχει οριστεί για να ενοποιήσει τα αρχεία περίπου 350 εκατομμύρια άτομων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της, η CIR θα συγκεντρώνει ταυτόχρονα δύο αρχεία ταυτοποίησης (ονόματα, ημερομηνίες γέννησης, αριθμούς διαβατηρίου και άλλα στοιχεία ταυτότητας) και βιομετρικά στοιχεία (δακτυλικά αποτυπώματα και σαρώσεις προσώπου) και θα διαθέτει τα δεδομένα του σε όλες τις συνοριακές αρχές και αρχές επιβολής του νόμου.
Ο πρωταρχικός του ρόλος θα είναι να διευκολύνει κυρίως το έργο των συνοριακών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου της ΕΕ, οι οποίοι θα είναι σε θέση να αναζητούν ένα ενοποιημένο σύστημα πολύ πιο γρήγορα, αντί να αναζητούν χωριστές βάσεις δεδομένων.
“Τα συστήματα που καλύπτονται από τους νέους κανόνες θα περιλαμβάνουν το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, το Eurodac, το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) και τρία νέα συστήματα: το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ποινικών Μητρώων (ECRIS-TCN), το Σύστημα Εισόδου / EES) και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών (ETIAS), δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποσχέθηκαν “κατάλληλες διασφαλίσεις” για την προστασία του δικαιώματος των πολιτών στην ιδιωτική ζωή και για τη ρύθμιση της πρόσβασης των αξιωματικών στα δεδομένα.
Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει μία από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων βιομετρίας παγκοσμίως
Η μετεγκατάσταση δεδομένων από μια πλατφόρμα στην άλλη απαιτεί μεγάλο προγραμματισμό. Ορισμένες παραδοσιακές μέθοδοι μετεγκατάστασης είναι εύχρηστες, αλλά εργάζονται μόνο για το migration στην ίδια πλατφόρμα. Το Quest® SharePlex® μπορεί να αναπαράγει δεδομένα σε πλατφόρμες όπως την Oracle
Μόλις εγκατασταθεί, η CIR θα γίνει μια από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων παρακολούθησης ανθρώπων στον κόσμο, ακριβώς πίσω από τα συστήματα που χρησιμοποιεί η κινεζική κυβέρνηση και το σύστημα Aadhar της Ινδίας.
Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP) και το Federal Bureau of Investigations εκτελούν παρόμοιες βιομετρικές βάσεις δεδομένων.
Η ύπαρξη της βάσης δεδομένων μπορεί εύκολα να δικαιολογηθεί από την αναγκαιότητα να δοθούν στην επιβολή του νόμου καλύτερα εργαλεία για την παρακολούθηση των μεταναστών και των εγκληματιών. Ωστόσο, υπάρχει πάντοτε ο φόβος ότι το σύστημα θα επεκταθεί αργότερα για να συμπεριλάβει και να εντοπίσει περισσότερο πληθυσμό περιλαμβάνοντας και απλούς πολίτες στο βωμό οποιωνδήποτε ποινικών ερευνών ή ακόμα στατιστικών ερευνών όπως τουριστικές μετακινήσεις σε ολόκληρο τον χώρο της ΕΕ.
TechNode.gr – Νέα τεχνολογίας
George S. Metallidis