Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Η αλήθεια για το απόρρητο του Safari: Παρακολούθηση ακόμη και σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης

1 min read
apple ios safari | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Ενώ το Safari θεωρείται γενικά ένα ασφαλές πρόγραμμα περιήγησης για χρήστες iOS, μια πρόσφατη ανακάλυψη από τον προγραμματιστή του iOS Mysk εγείρει ανησυχίες σχετικά με την παρακολούθηση πιθανών χρηστών. Αυτό το άρθρο εμβαθύνει στις τεχνικές πτυχές της ευπάθειας, τις επιπτώσεις της στο απόρρητο των χρηστών και πιθανές στρατηγικές μετριασμού.

Μια ευπάθεια στο Safari: Παρακολούθηση συσκευών iOS ακόμα και σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης

safari | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Πηγή: Slashgear

Η ευπάθεια του σχήματος URI

Ο πυρήνας του ζητήματος βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σχήμα URI που χρησιμοποιείται από το Safari. Τα σχήματα URI (Uniform Resource Identifier) ​​καθορίζουν τον τρόπο πρόσβασης σε έναν πόρο. Σε αυτήν την περίπτωση, το σχήμα επιτρέπει την εγκατάσταση εναλλακτικών καταστημάτων εφαρμογών απευθείας από έναν ιστότοπο. Ωστόσο, η ευπάθεια βρίσκεται στη συμπεριφορά του Safari.

Ακόμη και όταν ένας ιστότοπος δεν είναι νόμιμο κατάστημα εφαρμογών, το Safari επιχειρεί να επεξεργαστεί το σχήμα URI. Αυτή η ακούσια συμπεριφορά δημιουργεί μια ευκαιρία για κακόβουλους ιστότοπους να εκμεταλλευτούν την ευπάθεια για σκοπούς παρακολούθησης.

Μηχανισμοί έκθεσης και παρακολούθησης αναγνωριστικού πελάτη

Η επίδειξη του Mysk, που καταγράφηκε σε βίντεο, δείχνει πώς ένας ιστότοπος με μόλις δέκα γραμμές κώδικα μπορεί να ενεργοποιήσει αυτήν την ευπάθεια. Όταν ένας χρήστης επισκέπτεται έναν τέτοιο ιστότοπο, το Safari ξεκινά μια προσπάθεια λήψης για να εγκαταστήσει ένα ανύπαρκτο κατάστημα εφαρμογών.

Ενώ αυτή η λήψη αποτυγχάνει λόγω σφάλματος εξουσιοδότησης, η διαδικασία αποκαλύπτει ένα μοναδικό αναγνωριστικό που σχετίζεται με τη συσκευή του χρήστη – το Client-ID. Αυτό το αναγνωριστικό μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της συσκευής του χρήστη σε διαφορετικούς ιστότοπους.

Η ανησυχία εντείνεται όταν λαμβάνουν χώρα πρόσθετες λειτουργίες ιστότοπου όπως το “adpURL” και το “storeAccountName”. Εάν αυτές οι δυνατότητες είναι συμβατές, μπορούν ενδεχομένως να διευκολύνουν την κοινή χρήση του Client-ID μεταξύ ιστοτόπων, ενοποιώντας περαιτέρω το διαδικτυακό αποτύπωμα ενός χρήστη.

Μία από τις πιο ανησυχητικές πτυχές αυτής της ευπάθειας είναι ότι παρακάμπτει την προστασία απορρήτου που προσφέρει η λειτουργία ανώνυμης περιήγησης του Safari. Συνήθως, η κατάσταση ανώνυμης περιήγησης εμποδίζει το πρόγραμμα περιήγησης να αποθηκεύει το ιστορικό περιήγησης, εμποδίζοντας θεωρητικά την παρακολούθηση χρήστη.

Ωστόσο, αυτή η ευπάθεια μπορεί ακόμα να εκθέσει το Client-ID και να του επιτρέψει να χρησιμοποιείται για παρακολούθηση, ακόμη και κατά την περιήγηση σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης. Αυτό ουσιαστικά σπάει την εγγύηση ασφαλείας που σχετίζεται με την ανώνυμη περιήγηση.

Οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν αυτές τις πιθανές ελλείψεις και να είναι προσεκτικοί όταν περιηγούνται στο Διαδίκτυο. Ακολουθούν ορισμένα πρόσθετα ζητήματα για το απόρρητο των χρηστών:

  • Να είστε επιλεκτικοί σχετικά με τους ιστότοπους που επισκέπτεστε: Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί σχετικά με τους ιστότοπους που επισκέπτεστε, ειδικά αυτούς με άγνωστο ή αναξιόπιστο περιεχόμενο. Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους ή να κάνετε λήψη περιεχομένου από άγνωστες πηγές.
  • Χρήση επεκτάσεων απορρήτου: Πολλές επεκτάσεις απορρήτου είναι διαθέσιμες για προγράμματα περιήγησης iOS που προσφέρουν πρόσθετες λειτουργίες πρόληψης παρακολούθησης. Αυτές οι επεκτάσεις μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω το απόρρητο των χρηστών αποκλείοντας σενάρια παρακολούθησης και cookie.
  • Ενημερωθείτε για τις ενημερώσεις: Η τακτική ενημέρωση της συσκευής iOS και των εγκατεστημένων προγραμμάτων περιήγησης σάς επιτρέπει να επωφεληθείτε από τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας και επιδιορθώσεις ευπάθειας που έχουν κυκλοφορήσει από την Apple και τους προγραμματιστές του προγράμματος περιήγησης.
safari | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Technical Deep Dive: Κατανόηση της ευπάθειας του σχήματος URI

  • URI Scheme Mechanics: Ένα URI (Uniform Resource Identifier) ​​λειτουργεί σαν μια διεύθυνση που λέει στη συσκευή σας πώς να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν συγκεκριμένο πόρο. Αποτελείται από διάφορα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του σχήματος (π.χ., http, https), του ονόματος τομέα και της διαδρομής. Σε αυτήν την περίπτωση, το σύστημα ευάλωτων στοιχείων επιτρέπει την εγκατάσταση καταστημάτων εφαρμογών απευθείας μέσω ενός ιστότοπου.
  • Υπερβολική επεξεργασία του Safari: Η ευπάθεια προκύπτει επειδή το Safari επιχειρεί να επεξεργαστεί το σχέδιο εγκατάστασης του καταστήματος εφαρμογών ακόμα και όταν ο ίδιος ο ιστότοπος δεν είναι νόμιμο κατάστημα εφαρμογών. Κακόβουλοι παράγοντες μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτήν τη συμπεριφορά για να ενεργοποιήσουν την προσπάθεια λήψης και να εκθέσουν το Client-ID.
  • Client-ID Demystified: Το Client-ID είναι ένα μοναδικό αναγνωριστικό που εκχωρείται σε κάθε συσκευή από την Apple . Παρόλο που μπορεί να εξυπηρετήσει θεμιτούς σκοπούς στο οικοσύστημα της Apple, η έκθεσή του σε αυτό το πλαίσιο επιτρέπει πιθανή παρακολούθηση μεταξύ τοποθεσιών.
  • “adpURL” και “storeAccountName”: Αυτές οι πρόσθετες λειτουργίες ιστότοπου, εάν είναι συμβατές, μπορούν ενδεχομένως να διευκολύνουν την κοινή χρήση του Client-ID μεταξύ ιστοτόπων. Το “adpURL” μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μετάδοση πληροφοριών που σχετίζονται με διαφημίσεις που εμφανίζονται στον ιστότοπο, ενώ το “storeAccountName” θα μπορούσε να συνδεθεί με έναν συγκεκριμένο λογαριασμό καταστήματος εφαρμογών. Όταν συνδυάζονται με το Client-ID, αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός πιο ολοκληρωμένου προφίλ της διαδικτυακής δραστηριότητας ενός χρήστη.
  • Παράκαμψη λειτουργίας ανώνυμης περιήγησης: Η τεχνική εξήγηση: Η κατάσταση ανώνυμης περιήγησης συνήθως επιτυγχάνει το απόρρητο αποτρέποντας την αποθήκευση του ιστορικού περιήγησης και των cookie. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, η έκθεση Client-ID εμφανίζεται στο επίπεδο δικτύου, πριν καν δημιουργηθεί το παραδοσιακό ιστορικό του προγράμματος περιήγησης. Αυτό παρακάμπτει τις προβλεπόμενες προστασίες απορρήτου της κατάστασης ανώνυμης περιήγησης.

συμπέρασμα

Η εκτεθειμένη ευπάθεια στο Safari υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχούς επαγρύπνησης για την προστασία του απορρήτου των χρηστών. Ενώ υπάρχουν στρατηγικές μετριασμού, μια μόνιμη λύση απαιτεί από την Apple να αντιμετωπίσει την ευπάθεια με μια ενημέρωση λογισμικού.

Κατανοώντας τις τεχνικές πτυχές της ευπάθειας και υιοθετώντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για το απόρρητο στο διαδίκτυο, οι χρήστες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την online παρακολούθηση και να προστατεύσουν τις συσκευές τους.

Αυτό το περιστατικό χρησιμεύει επίσης ως υπενθύμιση για τους προγραμματιστές και τις εταιρείες τεχνολογίας να δώσουν προτεραιότητα στα ισχυρά μέτρα ασφαλείας και να τα εφαρμόσουν με σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια. Συνεργαζόμενοι, οι χρήστες, οι προγραμματιστές και οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να επιδιώξουν ένα πιο ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον με επίγνωση του απορρήτου.

via

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα