16 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Android Q: Το δοκιμάσαμε και μας άρεσε!

1 min read
google pixel 3xl 31 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Η Google κυκλοφόρησε την πρώτη δημόσια beta έκδοση του Android Q στις 18 Μαρτίου και τη δεύτερη beta στις 3 Απριλίου. Το λογισμικό τρέχει σε οποιαδήποτε συσκευή Pixel και δίνει στους ενδιαφερόμενους χρήστες Android τη δυνατότητα να ελέγξουν τις επερχόμενες λειτουργίες και να βοηθήσουν την Google να εντοπίσει προβλήματα με το λογισμικό και τις εφαρμογές .

Εκτός αν δεν το χρειάζεστε για τη δουλειά σας ή αν έχετε ένα εφεδρικό Pixel που θέλετε να το δοκιμάσετε δεν θα σας το συνιστούσαμε να τρέχετε μία beta έκδοση λογισμικού.

Με το Q, η Google επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο ιδιωτικό απόρρητο, δίνοντας στους ιδιοκτήτες Android smartphones πιο λεπτομερή έλεγχο σχετικά με τα δεδομένα που μοιράζονται και δημιουργώντας αυστηρότερα όρια στις εφαρμογές πληροφοριών που μπορούν να ζητήσουν. Περιλαμβάνει επίσης μικρές αλλά χρήσιμες αλλαγές στο interface αλλά και τη λειτουργικότητα.

Η Google έχει καταστήσει σαφές τι ακριβώς προσφέρει το Android Q, προειδοποιώντας ότι πριν εγκαταστήσετε την πρώιμη έκδοση beta μπορεί να υπάρξουν μικροπροβλήματα και επειδή περιέχει σημαντικές αλλαγές μπορεί να επηρεαστούν οι φωτογραφίες, τα βίντεο και τα άλλα αρχεία που αποθηκεύετε στο τηλέφωνό σας.

Η Google δήλωσε ότι το σύστημα μπορεί να είναι “janky”. Αλλά τον τελευταίο μήνα χρησιμοποιήσαμε το Android Q και το Pixel 2 για να μεταδώσουμε ταινίες στην τηλεόραση και μουσική στο ηχοσύστημα του αυτοκινήτου όπως επίσης για να περιηγηθούμε στους Χάρτες, να ελέγξουμε τα email, να ακούσαουμε podcasts, να κάνουμε κλήσεις να μιλήσουμε με φίλους και συγγενείς να να να … εν ολίγοις όλα αυτά που μπορεί να κάνει κανείς με ένα smartphone. Εκτός από μερικά προβληματάκια που αντιμετωπίσαμε μπορώ να πώ ότι τα καταφέραμε μια χαρά, παρά τις προειδοποιήσεις της Google.

q-dark mode
Μπορείτε να ενεργοποιήσετε το dark mode στο Android Q.

Σκοτεινή λειτουργία. Εμάς πάντως μας έχει καθίσει πολύ καλά όλο αυτό με το σκοτεινό θέμα. Το Android Pie έκανε τελικά δυνατή την εφαρμογή ενός σκοτεινού θέματος μέσω των ρυθμίσεων οθόνης αλλά αυτή η ρύθμιση εξαγανίστηκε στις δύο πρώτες beta εκδόσεις του Q, όμως μπορείτε ακόμα να ενεργοποιήσετε τη σκοτεινή λειτουργία στο Q. Στις ρυθμίσεις μπαταρίας, αν ενεργοποιήσετε την εξοικονόμηση μπαταρίας – η οποία έχει σχεδιαστεί για τη διατήρηση της φόρτισης της μπαταρίας – αυτόματα ενεργοποιείται το dark mode όταν αποσυνδέετε το τηλέφωνο από τη φόρτιση.

Το dark mode του Q εμφανίζεται σε περισσότερες οθόνες από ότι στο Pie, κάτι που μας άρεσε πολύ.

q dark mode better1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οθόνη κλειδώματος. Η οθόνη κλειδώματος στο Q εμφανίζει πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες ειδοποιήσεις, όπως το τραγούδι που αναπαράγεται ή η αναμενόμενη ώρα άφιξής σας, αν χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή διέλευσης όπως το Citymapper.

Περισσότερο feedback.

Κατά την εκτέλεση του Q, ακούτε τον ήχο φόρτισης και το κινητό δονείται όταν συνδέετε το τηλέφωνο στον φορτιστή. Όταν μαρκάρετε κείμενο, λαμβάνετε απτική ανατροφοδότηση. Είναι λίγο ενοχλητικό αρχικά να αισθάνεστε ότι το τηλέφωνό σας δονείται λίγο περισσότερο από το κανονικό, αλλά το σύστημα ειδοποίησης θα λέγαμε σε γενικές γραμμές ότι είναι επιτυχημένο.

Το Android Q εμφανίζει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την μπαταρία.

Χρήσιμοι δείκτες στάθμης μπαταρίας.
Το Android Pie εμφανίζει την κατάσταση της μπαταρίας μέσω ενός εικονιδίου στη γραμμή κατάστασης. Το Q προχωράει ένα βήμα παραπέρα και εμφανίζει το επίπεδο μπαταρίας ως ποσοστό στα δεξιά του εικονιδίου της μπαταρίας. Όταν αποσυνδέετε το κινητό από το ρεύμα μπορείτε να σύρετε το δάχτυλό σας στη γραμμή κατάστασης για να δείτε μια εκτίμηση για το πόσο θα διαρκέσει η μπαταρία σας. Κάνει την γραμμή κατάστασης καθαρότερη; Μάλλον όχι. Είναι πιο χρήσιμες πληροφορίες; Για μας ναι.

batterytimeandroidq1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Γρήγορη πρόσβαση σε πληροφορίες έκτακτης ανάγκης. Δεν σχεδιάζουμε να το χρησιμοποιήσουμε, αλλά πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί λειτουργίας – με το τηλέφωνο κλειδωμένο ή ξεκλειδωμένο – για να εμφανιστεί μια συντόμευση έκτακτης ανάγκης. Εμφανίζεται κάτω από τα κουμπιά Απενεργοποίηση, Επανεκκίνηση και Στιγμιότυπο οθόνης. Αγγίξτε τη συντόμευση για να εμφανιστεί το πληκτρολόγιο κλήσης του τηλεφώνου σας και για να έχετε πρόσβαση στις πληροφορίες έκτακτης ανάγκης, εάν το έχετε συμπληρώσει. (Μπορείτε να συμπεριλάβετε το όνομα, τη διεύθυνσή σας, τον τύπο αίματος, τα φάρμακα και τις επαφές σας στις πληροφορίες έκτακτης ανάγκης).

androidqqrcode
Πατήστε το κουμπί Κοινή χρήση για να δημιουργήσετε έναν κωδικό QR.

Κοινή χρήση λεπτομερειών Wi-Fi. Όταν πρωτοσυνδέεστε για πρώτη φορά σε δίκτυο WiFi δεν χρειάζεται πλέον να πληκτρολογείτε ξανά και ξανά τις ρυθμίσεις και και τον σούπερ μυστικό κωδικό πρόσβασης του Wi-Fi. Στο Android Q, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν κώδικα QR που περιέχει όλες τις πληροφορίες του Wi-Fi και που οι επισκέπτες μπορούν στη συνέχεια να το σαρώσουν για να συνδεθούν.

Η εφαρμογή Φωτογραφίες συμπεριφέρεται χμμ κάπως περίεργα.

Ορισμένες εφαρμογές δεν λειτουργούν όπως αναμένεται. Η Google σημειώνει στο Q ότι ορισμένες εφαρμογές έχουν γνωστά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι η εφαρμογή Φωτογραφίες, η οποία δεν χειρίζεται τις φωτογραφίες όπως αναμένεται. Μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες με τη φωτογραφική σας μηχανή, αλλά δεν μπορείτε να τις επεξεργαστείτε να εφαρμόσετε φίλτρα και διάφορα άλλα.

Ορισμένες εφαρμογές βέβαια δεν λειτουργούν καθόλου. Τόσο τα προγράμματα περιήγησης Android του Mozilla – Firefox και το Focus – κλείνουν αμέσως μόλις πατήσετε για να τα ανοίξετε. Το Chrome λειτουργεί πάντως μια χαρά, τυχαίο δεν νομίζω, ωστόσο, όπως συμβαίνει και με άλλα προγράμματα περιήγησης που βασίζονται στο Chromium, όπως το Opera και το Brave.

Βουυυρρρρ για Q
Στη δεύτερη beta έκδοση, η Google προσέθεσε ειδοποιήσεις bubble notifications οι οποίες δουλεύουν πάνω κάτω σας τις συνομιλίες στο Facebook Messenger και παρέχουν έναν τρόπο για τις εφαρμογές να εμφανίζουν μια ειδοποίηση. Οι προγραμματιστές πρέπει να προσθέσουν ωστόσο ειδοποιήσεις buuble στις εφαρμογές τους.

Ανυπομονούμε να τα δούμε όλα αυτά και στην επίσημη πλέον έκδοση του Android Q.

George S. Metallidis

TechNode.gr – Νέα τεχνολογίας

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα