15 Ιουνίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Gov.gr Ψηφιακή ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα

1 min read
person using ai tool job | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Άρθρο του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου στο ειδικό ένθετο του “PowerGame” με τίτλο “Η Βίβλος της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας”

Το τέλος μιας χρονιάς μας δίνει την ευκαιρία αποτίμησης, που διευκολύνεται εφόσον είχαν τεθεί στόχοι και αξιολογούνται τα αποτελέσματα. Με την αντίληψη της διαδρομής που έχουμε διανύσει, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι η διαρκής ενίσχυση της επιχειρηματικής σταθερότητας που αποτελεί έναν από τους στόχους της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη έχει επιτευχθεί.

Εντός αυτού του πλαισίου, το 2023 είναι μια εξαιρετικά παραγωγική χρονιά: η ανεργία μειώθηκε σε επίπεδα προ δεκαετίας, ανακτήθηκε για τη χώρα η επενδυτική βαθμίδα ενώ το Ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί την πορεία προς την υλοποίηση ολοένα και περισσότερων ψηφιακών υπηρεσιών.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr έχουν ξεπεράσει τις 1.600 και ο ρυθμός της υλοποίησής τους είναι συχνά μία την ημέρα. Έτσι, έχοντας ως στόχο το gov.gr να αποτελέσει το μοναδικό σημείο ψηφιακής «επίσκεψης» του πολίτη στις υπηρεσίες του κράτους, φιλοδοξούμε το 2027 όλες σχεδόν οι υπηρεσίες του να έχουν γίνει ψηφιακές.

Παρέχοντας ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες πολεμάμε τη γραφειοκρατία, και αυτό έχει πρωταρχική σημασία για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και η απλούστευση των διαδικασιών διευκολύνει το επιχειρείν, εξυπηρετεί νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και φέρνει ανάπτυξη στη χώρα.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παρέχει σημαντικές χρηματοδοτήσεις, μεγάλο μέρος τον οποίων στοχευμένα επενδύεται σε δράσεις ενίσχυσης ψηφιακών εργαλείων και πρωτοβουλιών που είτε άμεσα είτε έμμεσα θα εξυπηρετήσουν το επιχειρείν. Για παράδειγμα, οι πρωτοβουλίες και τα μέσα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης θα σημάνουν ταχύτερη απονομή, άρα ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα, με μεγάλα τηλεπικοινωνιακά έργα που υλοποιούνται, όπως το Ultra-Fast Broadband, το Smart Readiness, το Gigabit Voucher και το WiFi4Greece εξασφαλίζονται γρήγορες συνδέσεις στο διαδίκτυο σε όλο το εύρος της ελληνικής επικράτειας. Η επέκταση της ευρυζωνικότητας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σημαντικές επενδύσεις στο χώρο της τεχνολογίας σε όλη τη χώρα. Η ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη ευνοείται πλέον μέσω της εύκολης πρόσβασης για όλους στα τεχνολογικά αγαθά.

Στην κατεύθυνση αυτή, της τεχνολογικής ενδυνάμωσης του επιχειρείν, θα συνεχιστούν τα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία» έχουν ενταχθεί 60.338 δικαιούχοι με συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ύψους 118.654.000 ευρώ, στην «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών» υποβλήθηκαν 570 αιτήσεις και η δημόσια δαπάνη για αυτές είναι στα 197.727.291 ευρώ ενώ ο προϋπολογισμός στο πρόγραμμα «Ψηφιακές Συναλλαγές» ανέρχεται σε 162.440.000 ευρώ και οι αιτήσεις συνεχίζονται έως 31 Δεκεμβρίου.

Τα προηγούμενα χρόνια με μεθοδική δουλειά η χώρα μας καθιερώθηκε στον χάρτη τεχνολογικών κολοσσών. Δημιουργήθηκαν πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Με επενδύσεις σε νέα data centers καθώς και την εγκατάσταση του υπερ-υπολογιστή “ΔΑΙΔΑΛΟΣ” στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου θα προσφερθούν ακόμα περισσότερες. Ο “ΔΑΙΔΑΛΟΣ”, με δυνατότητα εκτέλεσης πενήντα πέντε εκατομμυρίων δισεκατομμυρίων πράξεων κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο, θα συγκαταλέγεται στα 500 κορυφαία συστήματα του πλανήτη και θα αποτελέσει κέντρο για τη βιομηχανική και ακαδημαϊκή κοινότητα διεθνώς. Η λειτουργία του θα είναι καταλύτης και για την ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης.

Πλέον, το gov.gr, η «ναυαρχίδα» εξυπηρέτησης του πολίτη, περνά σε νέα εποχή. Με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και την καθιέρωση του «ψηφιακού βοηθού», ο πολίτης θα δει άμεσα καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση, σε ένα περιβάλλον ολοένα και πιο φιλικό για την επιχειρηματικότητα. Κι αυτό είναι μόνον η αρχή. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής και της οικονομίας, από την υποστήριξη ενός εξορθολογισμένου φορολογικού συστήματος μέχρι τη δημιουργία νέων σχεδίων προϊόντων ή τη βελτιστοποίηση των επιχειρηματικών πρακτικών.

Με σεβασμό στον πολίτη και τις ανάγκες του, θα εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρει η τεχνολογία που διαρκώς εξελίσσεται, ώστε να ενδυναμώσουμε την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και να ενισχύσουμε πρωτοπόρες ιδέες που φέρνουν την Ελλάδα δυναμικά στο αύριο.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα