29 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Οι συσκευές ΙοΤ μπορεί να κρύβουν παγίδες ασφαλείας

1 min read
iot devices1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Κρυφές παγίδες για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών μπορεί να κρύβουν οι συσκευές Internet of Things. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που δημοσιεύθηκαν, το 2022 ο αριθμός χρήσης των συσκευών IoT στην Ελλάδα παρουσίαζε αύξηση κατά 56,3% σε σχέση με το 2020. Επιπλέον, η IDC προβλέπει ότι μέχρι το 2025 θα υπάρχουν 41,6 εκατ. συνδεδεμένες συσκευές IoT.

Ειδικά, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, η χρήση αυτών των συσκευών IoT αυξάνεται με ποικίλους τρόπους: χριστουγεννιάτικα φώτα ανάβουν από smartphone, η θέρμανση που προσαρμόζεται στις ανάγκες των χρηστών, δώρα όπως ρολόγια που παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό και την υγεία, είναι must επιλογές, κλειδαριές οικιακού αυτοματισμού και πολλά άλλα.

“Μπορεί, όμως, ο σάκος του Άγιου Βασίλη να κρύβει κυβερνοπαγίδες;” αναρωτιούνται οι αναλυτές της εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας Check Point. Οι ίδιοι απαντούν: “Κάθε χρόνο, όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, οι άνθρωποι μοιράζονται χαρά, γέλιο και δώρα με τους αγαπημένους τους. Η επιλογή, όμως, συσκευών IoT ως δώρο, πρέπει να συνοδεύεται και από την προστασία τους από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Οι συσκευές IoT προσφέρουν πολλά οφέλη, αλλά έχουν επίσης ένα πολύ αδύναμο σύστημα ασφαλείας, καθιστώντας τις εξαιρετικά ευάλωτες”.

Η Check Point, απαριθμώντας τα μεγάλα οφέλη του IoT, κάνει λόγο για: βολική διασυνδεσιμότητα, προσβασιμότητα για όλους από παντού και τεχνολογική καινοτομία. Ωστόσο, όπως τονίζει, οι συσκευές IoT μπορούν, επίσης, να αποτελέσουν κίνδυνο για τον χρήστη: προσωπικές πληροφορίες κατατίθενται σε αυτές, και οι συσκευές διασυνδέονται με άλλες μέσω του δικτύου, καθιστώντας το απόρρητο των χρηστών πιο ευάλωτο από ποτέ.

Μέτρα προστασίας

Υπό το πρίσμα αυτού του πιθανού κινδύνου, η εταιρεία σημειώνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι χρήστες να βεβαιωθούν ότι όλα τα δώρα τεχνολογίας αυτά τα Χριστούγεννα φέρνουν μόνο ευτυχία και δεν “βάζουν από την πίσω πόρτα” εισβολείς στα σπίτια τους. Η Check Point Software επισημαίνει ορισμένα βασικά μέτρα που θα δώσουν ισχυρότερη προστασία:

– Χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης: Είναι όλο και πιο συνηθισμένο για τον Άγιο Βασίλη να περιλαμβάνει έξυπνες συσκευές στο σάκου του, οι οποίες συνοδεύονται από προεπιλεγμένους κωδικούς πρόσβασης που είναι εύκολα εκμεταλλεύσιμοι από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο. Για να βελτιώσετε την ασφάλειά τους, αλλάξτε το προεπιλεγμένο όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης και αντικαταστήστε τα με πιο περίπλοκα.

Συνιστάται η χρήση ελέγχου ταυτότητας πολλών παραγόντων (MFA) για τη βελτίωση της ασφάλειας. Αποφύγετε την επαναχρησιμοποίηση κωδικών πρόσβασης σε όλες τις συσκευές.

– Εγκατάσταση firewalls και ενημερώσεων: Τα δώρα που λαμβάνουμε θα παραμείνουν στα σπίτια μας και όσο περισσότερες συσκευές είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο, τόσο περισσότερες ευπάθειες μπορούν να βρουν οι επιτιθέμενοι για να αποκτήσουν πρόσβαση στο σπίτι ενός χρήστη.

Για να αποφευχθεί αυτό, θα είναι απαραίτητο οι συσκευές IoT να διαθέτουν firewalls για την προστασία τους και τον αποκλεισμό τυχόν πληροφοριών που αποθηκεύουν. Επιπλέον, το λογισμικό σε αυτές τις συσκευές θα πρέπει να ενημερώνεται τακτικά για να αποτρέψει τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου από την εκμετάλλευση γνωστών τρωτών σημείων.

Χρήση VPN

– Χρήση VPN όποτε είναι δυνατόν: Ένα άλλο σημαντικό μέτρο για να διατηρήσετε τις συσκευές IoT ασφαλείς είναι να χρησιμοποιείτε πάντα μια ασφαλή σύνδεση. Το VPN (ή Virtual Private Network) είναι μια πιο ασφαλής τεχνολογία που παρέχει στους χρήστες διαδικτυακό απόρρητο και ασφάλεια κρυπτογραφώντας τα δεδομένα που μεταδίδονται μεταξύ της συσκευής και του διακομιστή.

– Ενεργοποίηση μηχανισμού ειδοποίησης ύποπτου συμβάντος: Το σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει και να ειδοποιήσει για ασυνήθιστα πρότυπα συμπεριφοράς. Αυτό αποτρέπει τις επιθέσεις και επιτρέπει την ταχύτερη απόκριση στις επιθέσεις.

– Εξάλειψη συσκευών IoT σε παροπλισμό: Όταν παίρνουμε μια νέα συσκευή IoT, η οποία είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο, είναι απαραίτητο να επανεξετάσουμε ποιες άλλες συσκευές χρησιμοποιούνται καθημερινά και να εντοπίσουμε εκείνες που είναι ξεπερασμένες.

Εάν υπάρχει μια συσκευή που δεν χρησιμοποιείται, ενημερώνεται ή παρακολουθείται, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά σε άλλες συσκευές, ενδέχεται να αποτελέσει κίνδυνο, καθώς εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένη με τις άλλες συσκευές. Συνιστάται να την αποσυνδέσετε από το δίκτυο για να μειώσετε την πιθανότητα πρόσβασης μέσω αυτής.

ΠΗΓΗ SEPE.GR

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα