Το Android ετοιμάζεται να προσθέσει ενσωματωμένη προστασία κατά του phishing
1 min read
Ανεξάρτητα από το πόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία είστε ή δεν είστε, γι αυτό ήρθατε εδώ στο techlog.gr, για να σας κάνουμε ξεφτέρια, όλο και κάτι θα έχετε ακούσει για το phishing.
Το phishing για όσους από εσάς δεν το γνωρίζετε, είναι ένας τύπος κυβερνοεπίθεσης που χρησιμοποιούν οι χάκερ για να πείσουν τους χρήστες να μοιραστούν ευαίσθητες πληροφορίες. Οι επιθέσεις phishing τον τελευταίο καιρό έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ, γι’ αυτό είναι σημαντικό να είστε πάντα σε εγρήγορση και να ελέγχετε ξανά και ξανά που σερφάρετε και ότι η εφαρμογή ή ο ιστότοπος στον οποίο εισάγετε τα διαπιστευτήριά σας είναι νόμιμος!
Για την καλύτερη λοιπόν προστασία των απλών χρηστών από επιθέσεις phishing στο Android, η Google φαίνεται να ετοιμάζει μια νέα λειτουργία που θα ανιχνεύει αυτόματα αν οι εφαρμογές είναι ύποπτες.
Το AndroidPolice εντόπισε στη νέα έκδοση Android 14 QPR2 Beta 2, μία κρυφή επιλογή με την ονομασία “Use scanning for deceptive apps” που σημαίνει “σάρωση για παραπλανητικές εφαρμογές” και όλα αυτό ήταν κάτω από Ρυθμίσεις → Ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικής ζωής → Περισσότερη ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Και προφανώς μόλις ενεργοποιηθεί, αυτή η λειτουργία θα ελέγχει “τη δραστηριότητα των εφαρμογών για phishing ή άλλη παραπλανητική συμπεριφορά”.
Η Google στην υποσημείωση πιο πάνω αν δείτε, αναφέρει ότι “η σάρωση εκτελείται ιδιωτικά ακριβώς στη συσκευή σας” και ότι αν εντοπιστεί phishing ή άλλη παραπλανητική συμπεριφορά, “αποστέλλονται κάποιες πληροφορίες της εφαρμογής στο Google Play Protect για να επιβεβαιωθεί η απειλή και να προειδοποιηθούν οι χρήστες της εφαρμογής”.
Ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Android θα ανιχνεύει τις παραπλανητικές εφαρμογές ακόμη δεν γνωρίζουμε, αφού και η Google δεν έχει ανακοινώσει κάτι σχετικό με αυτή τη λειτουργία.
Μια πρόχειρη ματιά που έκαναν τα τσακαλάκια στο AndroidPolice στον αποσυμπιεσμένο πηγαίο κώδικα του Android 14 QPR2 αποκάλυψαν μια νέα υπηρεσία συστήματος που ονομάζεται “ContentProtection” η οποία από ότι δείχνουν τα πράγματα θα ανιχνεύει πότε μια εφαρμογή θα προσπαθεί να εμφανίσει ένα πεδίο κωδικού πρόσβασης (ελέγχει δηλαδή για κοινές συμβολοσειρές που σχετίζονται με τον κωδικό πρόσβασης, όπως “password”, “pass word”, “code”) ή θα ζητά από τον χρήστη λέξεις όπως “user” (για όνομα χρήστη), “mail” (για email), “phone”, “number”, “login”, “log in”, “sign in” και έτσι θα τον προειδοποιεί και θα αποκλείει τη λειτουργία τους.
Ακούγεται καλό, μένει να το δούμε πως θα πάει κι αυτό!
Μείνετε συντονισμένοι techlog.gr – Χρήσιμα νέα τεχνολογίας