Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Windows 12 έρχονται το φθινόπωρο του 2024;

1 min read
windows 12 techlog | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Μπορεί να είναι δύσκολο να το πιστέψουμε, αλλά τα Windows 11 είναι ήδη πάνω από δύο χρόνια στην αγορά με ήδη δύο σημαντικές ενημερώσεις, η πρώτη μεγάλη το 2022 με την 22H2 και η δεύτερη 23H2 να αρχίζει να κυκλοφορεί τώρα.

Και ενώ τα Windows 11 είναι ακόμα φρέσκα θα λέγαμε, όλα δείχνουν ότι η Microsoft ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει τα Windows 12 κάποια στιγμή μέσα στο 2024 και πιο κοντά στο φθινόπωρο.

Πότε θα κυκλοφορήσουν τα Windows 12;

Σύμφωνα με αναφορές, η επόμενη μεγάλη έκδοση των Windows θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή το 2024, περίπου τρία χρόνια μετά το ντεμπούτο των Windows 11. Αυτό είναι το μόνο που πραγματικά μπορούμε να πούμε με σιγουριά αυτή τη στιγμή και αν λάβουμε υπόψη από τις προηγούμενες κυκλοφορίες, τότε τα Windows 12 αναμένεται να κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο ή τουλάχιστον το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Η Microsoft ωστόσο δεν μας τα λέει καλά, αφού έχει διαψεύσει τις διάφορες αναφορές ότι κάτι ετοιμάζει και δει τα Windows 12, αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι απέχουμε ακόμη αρκετό καιρό από την κυκλοφορία τους, η εταιρεία πολύ απλά κρατάει τα χαρτιά της κλειστά.

How to use Windows 11 Start menu folders 1024x6831 1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Εάν είστε στους Windows Insiders, ενδέχεται να έχετε δει κάποιες από τις νέες δυνατότητες των Windows 12, ειδικά στο κανάλι Canary, αν και η Microsoft πιθανότατα θα συνεχίσει να τις χαρακτηρίζει ως λειτουργίες των Windows 11.

Τα Windows 12 θα είναι μία δωρεάν αναβάθμιση;

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που πιθανόν να σας απασχολούν είναι αν θα χρειαστεί να πληρώσετε για να κάνετε αναβάθμιση στα Windows 12 όταν (και αν) κυκλοφορήσουν. Η Microsoft έχει αποφασίσει να προσφέρει σημαντικές ενημερώσεις των Windows δωρεάν στους υπάρχοντες χρήστες των Windows εδώ και μερικά χρόνια, και είναι λογικό να συνεχιστεί. Άρα μην ανησυχείτε, τα Windows 12 θα είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Θα αναγκαστώ να κάνω αναβάθμιση Hardware;

Η πιο πιθανή απάντηση σε αυτό είναι όχι. Η Microsoft έχει χαλαρώσει σημαντικά τις απαιτήσεις της σε Hardware. Τα Windows 11 ήδη εξακολουθούν να είναι μια προαιρετική ενημέρωση για τους χρήστες των Windows 10 και πιθανότατα αυτή η προσέγγιση θα συνεχιστεί και σε μελλοντικές εκδόσεις.

Η ενημέρωση σε νέες εκδόσεις των Windows μπορεί να είναι υποχρεωτική εάν η έκδοση των Windows πλησιάζει στο τέλος της περιόδου υποστήριξής της. Για παράδειγμα, η αρχική έκδοση των Windows 11 θα υποστηρίζεται για 24 μήνες γι αυτό εάν διαθέτετε έκδοση Home ή Pro των Windows, υπολογίστε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ενημερώσετε σε νεότερη έκδοση.

windows 11 pause updates 1024x5761 1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Ωστόσο, αν κοιτάξετε τι συμβαίνει με τα Windows 10, η Microsoft εξακολουθεί να παρέχει ενημερώσεις ασφαλείας για αυτό το λειτουργικό σύστημα. Τα Windows 10 στο σύνολό τους υποστηρίζονται μέχρι τον Οκτώβριο του 2025 οπότε η Microsoft αντί να πιέζει τους χρήστες να αναβαθμίσουν στα Windows 11, τους διατηρεί στα Windows 10 εκτός και αν θέλουν οι ίδιοι τους να κάνουν αναβάθμιση. Είναι πιθανό το ίδιο να συμβεί και με τα Windows 12, επομένως και πάλι μην ανησυχείτε!

Μπορεί ο υπολογιστής μου να τρέξει τα Windows 12;

Αφού τα Windows 11 αύξησαν σημαντικά τις ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος σε σύγκριση με τα Windows 10, αυτό είναι ένα καλό ερώτημα που δύσκολα μπορεί να το απαντήσει κάποιος. Σίγουρα υπάρχει πιθανότητα ορισμένοι υπολογιστές να μην είναι συμβατοί για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Τα Windows 11 απαιτούν επί του παρόντος επεξεργαστές που κυκλοφόρησαν περίπου από το 2018 και μετά, και ενώ προς το παρόν δεν βλέπουμε λόγο για την επόμενη έκδοση των Windows να απαιτηθούν περισσότερα από αυτό.

Επίσης τα Windows 11 απαιτούν 4 GB μνήμης RAM και 64 GB εσωτερικού χώρου αποθήκευσης, οπότε τουλάχιστον τα Windows 12 θα χρειαστούν εξίσου τα ίδια. Όμως θα πρέπει να ξέρετε ότι η Microsoft δεν θα κάνει κανένα σκόντο στις απαιτήσεις TPM.

Τι νέο υπάρχει στα Windows 12;

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να το γνωρίζουμε με βεβαιότητα, ωστόσο, ορισμένες αναφορές και διαρροές μας έδωσαν μια ματιά στο τι μπορεί να περιμένουμε.

Δείτε λοιπόν παρακάτω τι να περιμένουμε από τα Windows 12.

Ένα νέο περιβάλλον εργασίας

Αν και η Microsoft δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τα Windows 12, πρόσφατα ρίξαμε μια πρώτη ματιά σε ένα πρωτότυπο. Η Microsoft έδειξε κατά λάθος μια ιδέα για τα Windows 12 κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του Microsoft Ignite που φιλοξενήθηκε από τον CEO Satya Nadella. Η ιδέα δείχνει μερικές ενδιαφέρουσες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης μιας αιωρούμενης γραμμής εργασιών και ορισμένων εικονιδίων συστήματος που εμφανίζονται τώρα στο επάνω μέρος της οθόνης, όπως οι ενδείξεις Wi-Fi και μπαταρίας, μαζί με ένα γραφικό στοιχείο καιρού. Αυτό θα έκανε τα Windows πιο παρόμοια με το macOS ή ορισμένες διανομές Linux.

Windows 12 design teaser1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Φυσικά, όλα αυτά είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, οπότε πιθανότατα μπορεί να αλλάξουν. Τα Windows 11 έκαναν μεγάλες αλλαγές στη γραμμή εργασιών για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, και αν αυτή η ιδέα είναι κάτι που ισχύει, τα Windows 12 θα κάνουν ακόμη πιο δραστικές αλλαγές στην εμπειρία που έχουμε συνηθίσει.

Άλλες αλλαγές που έχουν αναφερθεί περιλαμβάνουν μια νέα οθόνη κλειδώματος και διεπαφή χρήστη σύνδεσης που είναι πιο βελτιστοποιημένη για συσκευές αφής και ένα νέο κέντρο ειδοποιήσεων που μπορεί να ομαδοποιεί τις ειδοποιήσεις ανά επαφή και όχι μόνο ανά εφαρμογή. Αναμένεται επίσης ότι θα μπορείτε να καρφιτσώσετε γραφικά στοιχεία στην επιφάνεια εργασίας αντί να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τον ειδικό πίνακα γραφικών στοιχείων. Μια άλλη νέα δυνατότητα που αναφέρεται είναι η δυνατότητα δημιουργίας κινούμενων ταπετσαριών με εφέ παράλλαξης που βασίζεται σε εικόνα 2D.

Μια πιο σπονδυλωτή προσέγγιση

IMG 20200108 1453021 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
Τα Windows 10X τρέχουν στο αρχικό Lenovo ThinkPad X1 Fold

Σύμφωνα με μια πρόσφατη αναφορά, τα Windows 12 ενδέχεται να ακολουθήσουν μια νέα προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται το λειτουργικό σύστημα σε βασικό επίπεδο. Η Microsoft σχεδιάζει να κάνει τα Windows 12 πιο αρθρωτά, με την έννοια ότι ορισμένα στοιχεία του λειτουργικού συστήματος μπορούν να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν για συγκεκριμένες συσκευές. Αυτή η ιδέα, γνωστή ως CorePC, θα επιτρέψει πιο προσαρμοσμένες εμπειρίες για συσκευές με διαφορετικούς παράγοντες μορφής και δυνατότητες.

Για παράδειγμα, ένα tablet ή ένας αναδιπλούμενος υπολογιστής χαμηλότερου επιπέδου μπορεί να μην υποστηρίζει τις κλασικές εφαρμογές Win32, προκειμένου να έχει ελαφρύτερη κατασκευή. Ωστόσο, αυτή η λειτουργία θα εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη στον παραδοσιακό επιτραπέζιο υπολογιστή, ώστε οι μακροχρόνιοι χρήστες να μπορούν να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή τους όπως έκαναν πάντα.

Αυτό θυμίζει κάπως αυτό που επιχειρούσε η Microsoft με τα Windows 10X, τα οποία επρόκειτο να είναι μια έκδοση των Windows 10 σχεδιασμένη για πιο σύγχρονες συσκευές και αναδιπλούμενη. Αλλά ενώ τα Windows 10X απογύμνωσαν ό,τι μπορούσαν και χτίστηκαν από την αρχή για αυτές τις συσκευές, ο στόχος με τα Windows 12 είναι να έχουν το πλήρες σύνολο των χαρακτηριστικών και στη συνέχεια να αφαιρέσουν τα κομμάτια που δεν έχουν νόημα για μια συγκεκριμένη συσκευή.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ελαφρύτερες εγκαταστάσεις των Windows, επιτρέποντας στο λειτουργικό σύστημα να τρέχει σε ακόμη πιο χαμηλού επιπέδου υλικό για να ανταγωνιστεί το ChromeOS.

Ταχύτερες ενημερώσεις

how to pause updates 11 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Η ίδια έκθεση που αναφέρθηκε στον αρθρωτό σχεδιασμό μίλησε επίσης για μια άλλη αλλαγή στη δομή των Windows 12 με την εισαγωγή του διαχωρισμού των καταστάσεων. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ορισμένα τμήματα του λειτουργικού συστήματος θα αποκλείονται από την πρόσβαση του χρήστη και θα τοποθετούνται σε ξεχωριστό διαμέρισμα. Αυτό θα επέτρεπε στα Windows να ενημερώνονται πιο απρόσκοπτα, καθώς το σύστημα θα μπορούσε να ενημερώνει αυτά τα βασικά διαμερίσματα ελεύθερα χωρίς να υπάρχει παρέμβαση του χρήστη. Έτσι οι ενημερώσεις θα εγκαθίστανται ταχύτερα και θα απαιτούν λιγότερο χρόνο διακοπής λειτουργίας, κάτι που θέλαμε να δούμε εδώ και καιρό.

Χαρακτηριστικά AI

Ένα μέρος που μπορεί να μην αποτελεί πλέον έκπληξη είναι ότι η Microsoft φαίνεται να επιδιώκει να ενσωματώσει περισσότερα χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης στα Windows 12. Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ικανότητα των Windows 12 να αναγνωρίζουν το περιεχόμενο που εμφανίζεται στην οθόνη και να προτείνουν διαφορετικές ενέργειες ανάλογα με το τι εμφανίζεται. Τα Windows 12 θα μπορούσαν επίσης να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν αντικείμενα σε μια φωτογραφία και να διευκολύνουν την αντιγραφή αυτού του αντικειμένου και την επικόλλησή του αλλού.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ήδη μεγάλο μέρος των Windows 11 χάρη στην τελευταία ενημέρωση στην έκδοση 23H2 και με την προσθήκη του νέου βοηθού Τεχνητής Νοημοσύνης Copilot, μαζί με το Cocreator για το Paint που σας επιτρέπει να αφαιρείτε το φόντο μιας φωτογραφίας ή να δημιουργείτε μια εικόνα με εισαγωγή κειμένου.

Άλλες εφαρμογές, όπως το Snipping Tool και οι Φωτογραφίες, διαθέτουν επίσης κάποια νέα χαρακτηριστικά με AI στα Windows 11. Δεν είναι σαφές ωστόσο αν αυτές οι δυνατότητες θα επεκταθούν στα Windows 12, αλλά φαίνεται ότι η Microsoft επενδύει όλο και περισσότερο στην AI, οπότε μπορούμε να περιμένουμε και άλλα καλούδια με την πάροδο του χρόνου.

Δεν υπάρχει πλέον υποστήριξη για εφαρμογές Arm 32-bit και καλύτερη βελτιστοποίηση Arm

Αν και δεν πρόκειται για νέο χαρακτηριστικό, επιβεβαιώθηκε πρόσφατα ότι η επόμενη έκδοση των Windows δεν θα υποστηρίζει εφαρμογές 32-bit Arm, ακολουθώντας τα βήματα άλλων πλατφορμών. Επισήμως, η Microsoft λέει ότι αυτή η αλλαγή θα γίνει με μια μελλοντική έκδοση των Windows 11, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πότε θα συμβεί τελικά.

Τι θέλουμε να δούμε στα Windows 12

Φυσικά, με μια σημαντική έκδοση των Windows στο δρόμο, δεν μπορούμε παρά να φανταστούμε όλες τις αλλαγές που θα έπρεπε να κάνει η Microsoft για να βελτιώσει την εμπειρία των Windows. Αν και αγαπάμε τα Windows 11, υπάρχουν σίγουρα πολλά που μπορεί να κάνει η Microsoft για να βελτιώσει το λειτουργικό σύστημα.

Απρόσκοπτες ενημερώσεις

how to pause updates 81 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Η Microsoft θα μπορούσε να διδαχθεί από το ChromeOS και το Android, τα οποία προσφέρουν απρόσκοπτες ενημερώσεις όπου οι περισσότερες γίνονται στο παρασκήνιο. Τα Windows 11 εξακολουθούν να σας αναγκάζουν να περιμένετε λίγο όταν κάνουν επανεκκίνηση για να εγκαταστήσουν ενημερώσεις, και ενώ αυτό είναι κάπως αποδεκτό, όμως στις μεγάλες ενημερώσεις ο χρόνος αναμονής είναι αρκετά εκνευριστικός!

Βελτιώσεις σε widget

windows 7 desktop gadgets1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
Desktop Gadgets in Windows 7 | Source: Redmond Pie

Θα θέλαμε περισσότερες επιλογές προσαρμογής για τον πίνακα Widgets. Οι χρήστες θα πρέπει να μπορούν να απενεργοποιήσουν εντελώς την ροή ειδήσεων και να χρησιμοποιούν τον πίνακα αποκλειστικά για widgets, έτσι ώστε να είναι πραγματικά χρήσιμος για αυτούς. Επιπλέον, για τους χρήστες που θέλουν να βλέπουν ειδήσεις, ο πίνακας Widgets θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αναγνώστης ροής RSS. Η Microsoft ενσωμάτωσε πρόσφατα μια παρόμοια λειτουργία απευθείας στο Microsoft Edge και η ενσωμάτωση αυτής της δυνατότητας απευθείας στα Windows θα διευκόλυνε πολύ περισσότερο τους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε ειδήσεις και άρθρα από πηγές που επιμελούνται οι ίδιοι.

Προσαρμογή μενού Έναρξης

screenshot 2023 03 24 1717561 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
Το μέγεθος του μενού Έναρξη των Windows 10 θα μπορούσε να αλλάξει στις ανάγκες σας

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι ότι το νέο μενού Έναρξη είναι άκαμπτο, αναγκάζοντάς σας να το χρησιμοποιείτε στην προεπιλεγμένη διάταξη χωρίς πολλές επιλογές προσαρμογής. Παρόλο που τα Live Tiles των Windows 10 δεν ήταν για όλους, υπήρχε σίγουρα ένα πλεονέκτημα στο να έχετε ένα μενού Έναρξη με δυνατότητα αλλαγής μεγέθους για να χωρέσετε όλα τα εικονίδια και τις εφαρμογές που θέλετε, και θα θέλαμε να ξαναδούμε αυτή τη δυνατότητα. Θα ήταν επίσης υπέροχο να έχουμε λεπτομερή έλεγχο σχετικά με το πόσα στοιχεία μπορούν να καρφιτσωθούν.

Ζωντανές ταπετσαρίες

windows 11 live wallpaper1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Οι ζωντανές ταπετσαρίες αποτελούν εδώ και καιρό χαρακτηριστικό ορισμένων λειτουργικών συστημάτων, όπως το Android ή το macOS, αλλά τα Windows 11 δεν προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα εγγενώς. Ενώ υπάρχουν πολλές εφαρμογές που προσφέρουν κινούμενες ταπετσαρίες για τα Windows 11, θα ήταν υπέροχο αν το λειτουργικό σύστημα προσέφερε αυτή τη δυνατότητα από το κουτί, με μερικές κινούμενες εικόνες διαθέσιμες από προεπιλογή. Για παράδειγμα, μια ταπετσαρία που αλλάζει χρώμα για να αναπαριστά τον κύκλο ημέρας και νύχτας στην πραγματική ζωή θα ήταν διασκεδαστική. Θα ήταν επίσης υπέροχο αν μπορούσατε να ορίσετε εύκολα τα δικά σας GIF ή βίντεο ως φόντο.

Τέλος, ενοποίηση των Ρυθμίσεων και του Πίνακα Ελέγχου

windows 11 storage sense options1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Από τότε που κυκλοφόρησαν τα Windows 10, η Microsoft εργάζεται για τη μεταφορά των ρυθμίσεων από τον Πίνακα Ελέγχου στην εφαρμογή Ρυθμίσεις. Στα Windows 11, πολλές από τις πιο περίπλοκες ρυθμίσεις εξακολουθούν να απαιτούν να ανοίξετε τον Πίνακα Ελέγχου ή έναν από τους κλασικούς διαλόγους του και αυτό πραγματικά μας σπάει τα νεύρα.

Αργά, αλλά σταθερά, έχουμε δει κάποια σημάδια προόδου, όμως πρέπει κάποια στιγμή στα Windows 12 αυτά όλα να συγχωνευθούν σε μια ενιαία εφαρμογή.

Εύκολη απεγκατάσταση εφαρμογών

start menu uninstall1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Τα Windows 8 εισήγαγαν για πρώτη φορά το Microsoft Store, και ενώ δεν ήταν καθόλου δημοφιλές εκείνη την εποχή, είχε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Οι εφαρμογές για το Microsoft Store ήταν όλες μαζί, πράγμα που σήμαινε ότι μπορούσαν να εγκατασταθούν και να απεγκατασταθούν με απρόσκοπτο τρόπο. Το μόνο που είχατε να κάνετε είναι κλικ στο κουμπί Απεγκατάσταση και η εφαρμογή αφαιρούταν από τον υπολογιστή σας χωρίς επιπλέον φασαρία.

Ενώ αυτή η εμπειρία εξακολουθεί να ισχύει για τις περισσότερες εφαρμογές του Store οι περισσότερες εφαρμογές εξακολουθούν να μην χρησιμοποιούν αυτή τη μορφή και έρχονται με προσαρμοσμένους εγκαταστάτες, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι χρειάζονται προσαρμοσμένους απεγκαταστάτες. Θα ήταν ιδανικό αν η Microsoft μπορούσε να δημιουργήσει μια απρόσκοπτη εμπειρία απεγκατάστασης που να είναι πραγματικά καθολική για όλες τις εφαρμογές.

Καθολικές καρτέλες

windows 10 sets1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
Image credit: How-To Geek

Θυμάστε τα Sets? Η Microsoft το δοκίμασε αυτό για τα Windows 10 το 2017, και προστέθηκε και αφαιρέθηκε από τα Insider builds μερικές φορές πριν καταργηθεί εντελώς. Ουσιαστικά τοποθετούσε όλες τις εφαρμογές σας μέσα σε καρτέλες, τις οποίες μπορούσατε να ομαδοποιήσετε με όποιον τρόπο προτιμούσατε για να παραμείνετε στη ροή εργασίας σας. Πρόσφατα, η Microsoft κατέληξε να επιλέξει μια διαφορετική προσέγγιση και πρόσθεσε πλοήγηση με καρτέλες σε ορισμένες από τις πιο σημαντικές εφαρμογές της, όπως το Windows Terminal, η Εξερεύνηση αρχείων και το Σημειωματάριο.

Αυτό είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα θέλαμε ακόμα να επιστρέψουν τα Sets. Η δυνατότητα ομαδοποίησης όλων των εφαρμογών που σχετίζονται με έναν συγκεκριμένο φόρτο εργασίας ή εργασία έχει πολύ νόημα και θα μπορούσε να σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο όταν έχετε πολλά πράγματα να χειριστείτε.


Λοιπόν αυτά προς τος παρόν για τα Windows 12. Ελπίζουμε να σας δώσαμε μία καλή εικόνα για το τι να περιμένουμε. Σίγουρα θα βγούνε κι άλλα στη φόρα αλλά να είστε βέβαιοι ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2024 να τα περιμένετε!

via

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα