29 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Προ των πυλών το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι

1 min read
EU digital wallet1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Ένα βήμα πριν από την εισαγωγή του “ψηφιακού πορτοφολιού” στην καθημερινότητά τους βρίσκονται πλέον οι Ευρωπαίοι πολίτες, αποκτώντας με το Digital Identity Wallet μια εναλλακτική λύση διαδικτυακής ταυτοποίησης.

Με σκοπό τη διασφάλιση μιας αξιόπιστης και ασφαλούς “ψηφιακής ταυτότητας” για όλους τους Ευρωπαίους, η Προεδρία του Συμβουλίου και οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία στο πλαίσιο για μια ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα (eID).

Σύμφωνα με το νομοθέτημα, τα κράτη-μέλη θα προσφέρουν σε πολίτες και επιχειρήσεις πορτοφόλια, που θα μπορούν να συνδέουν την εθνική ψηφιακή ταυτότητα με αποδείξεις άλλων προσωπικών χαρακτηριστικών (άδεια οδήγησης, διπλώματα, τραπεζικός λογαριασμός).

Εκτός από τις δημόσιες υπηρεσίες, οι πολύ μεγάλες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Booking, Facebook και οι ιδιωτικές υπηρεσίες, που υποχρεούνται βάσει νόμου να επαληθεύουν την ταυτότητα των χρηστών τους, θα πρέπει να αποδέχονται το πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας της Ε.Ε. ως τρόπο σύνδεσης στις online υπηρεσίες τους.

Το Digital Identity Wallet δεν θα αποθηκεύει απλώς με ασφάλεια την ψηφιακή ταυτότητα των χρηστών, αλλά θα τους επιτρέπει να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς, να πραγματοποιούν πληρωμές και να διατηρούν ψηφιακά έγγραφα, όπως άδειες οδήγησης, ιατρικές συνταγές, επαγγελματικά πιστοποιητικά και ταξιδιωτικά εισιτήρια.

Το πορτοφόλι θα περιέχει πίνακα όλων των συναλλαγών στις οποίες έχει πρόσβαση ο κάτοχός του, θα παρέχει τη δυνατότητα αναφοράς εικαζόμενων παραβιάσεων της προστασίας των δεδομένων και θα επιτρέπει την αλληλεπίδραση μεταξύ πορτοφολιών.

Επιπλέον, οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το πορτοφόλι με τα υφιστάμενα εθνικά συστήματα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και να επωφελούνται από δωρεάν ηλεκτρονικές υπογραφές για μη επαγγελματική χρήση.

Το πορτοφόλι θα είναι δωρεάν για χρήση από φυσικά πρόσωπα, από προεπιλογή, αλλά τα κράτη-μέλη μπορούν να προβλέπουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η δωρεάν χρήση περιορίζεται σε μη επαγγελματικούς σκοπούς. Τα κράτη-μέλη παρέχουν δωρεάν μηχανισμούς επικύρωσης μόνο για την επαλήθευση της γνησιότητας και της εγκυρότητας του πορτοφολιού και της ταυτότητας των εξαρτώμενων μερών

Τα στοιχεία λογισμικού εφαρμογής θα είναι ανοιχτού κώδικα, αλλά τα κράτη-μέλη έχουν τα απαραίτητα περιθώρια, ώστε – για δικαιολογημένους λόγους – να μην αποκαλύπτονται συγκεκριμένα στοιχεία εκτός από αυτά που είναι εγκατεστημένα στις συσκευές των χρηστών.

Τέλος, ο αναθεωρημένος νόμος διευκρινίζει το εύρος των πιστοποιημένων πιστοποιητικών ελέγχου ταυτότητας ιστού (QWAC), τα οποία διασφαλίζουν ότι οι χρήστες μπορούν να επαληθεύσουν ποιος βρίσκεται πίσω από έναν ιστότοπο, διατηρώντας παράλληλα τους ισχύοντες καθιερωμένους κανόνες και πρότυπα ασφάλειας του κλάδου.

ΠΗΓΗ

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα