29 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Τι είναι το ChatGPT;

1 min read
chatgpt hero page1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Το ChatGPT είναι στη μόδα πρόσφατα, αλλά έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι είναι, πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και ποιος το έφτιαξε;

Το ChatGPT είναι ένα σύστημα συνομιλίας βασισμένο στο μοντέλο γλωσσικής επεξεργασίας φυσικής γλώσσας GPT (Generative Pre-trained Transformer). Αναπτύχθηκε από την OpenAI και βασίζεται στην αρχιτεκτονική GPT-3.5. Το GPT είναι ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης που έχει εκπαιδευτεί σε μεγάλα datasets γλωσσικού υλικού και είναι ικανό να παράγει ανθρώπινο-παρόμοιο κείμενο.

Το ChatGPT είναι σχεδιασμένο ειδικά για την ανταπόκριση σε ερωτήσεις και σενάρια συνομιλίας. Χρησιμοποιείται για να παρέχει απαντήσεις, να πραγματοποιεί συνομιλίες και να εκτελεί διάφορες γλωσσικές εργασίες. Το μοντέλο GPT-3.5 έχει εκπαιδευτεί σε εκατοντάδες γιγαμπάιτ δεδομένων και μπορεί να παράγει ποικίλο και συναισθηματικά φορτισμένο κείμενο.

Η σχεδίαση του ChatGPT επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν μαζί του σαν να ήταν συνομιλητής, και έχει εφαρμογές σε πολλούς τομείς, όπως την υποστήριξη πελατών, την εκπαίδευση, τη γραφή κειμένου, και πολλά άλλα.

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει καθόλου το Διαδίκτυο τους τελευταίους δύο μήνες, πιθανότατα έχετε ακούσει για το ChatGPT. Όπως το Google Bard και το Bing Chat , είναι ένα chatbot που υποστηρίζεται από διάφορα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και επεξεργασίας της φυσικής γλώσσας, αυτή δηλαδή που ομιλεί και κατανοεί ο άνθρωπος και έχει εκπαιδευτεί σε τεράστιες εκτάσεις δεδομένων Διαδικτύου.

Μπορείτε να του κάνετε μια ερώτηση και θα σας δώσει μια απάντηση, αν και η αυθεντικότητα των πληροφοριών στην απάντηση που σας δίνει μερικές φορές αμφισβητείται. Η δημόσια, δωρεάν έκδοση του ChatGPT βασίζεται στο GPT-3.5, αν και μπορείτε να πληρώσετε για μια συνδρομή στο ChatGPT Plus και να αποκτήσετε πρόσβαση στο GPT-4 για 20 $ το μήνα.

Πώς λειτουργεί το ChatGPT;

εικόνα 5 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Το ChatGPT εκτελείται σε GPT, το οποίο σημαίνει Generative Pre-Trained Transformer. Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό, ας αναλύσουμε κάθε στοιχείο ξεχωριστά:

  • Generative: Δημιουργικό, δημιουργεί δηλαδή κείμενο.
  • Pre-Trained : Ένα μοντέλο εκπαιδεύεται σε ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων για να βρει μοτίβα ή να κάνει προβλέψεις.
  • Transformer : Ένα μοντέλο που μπορεί να παρακολουθεί σχέσεις σε διαδοχικά δεδομένα (όπως λέξεις σε μια πρόταση) που μπορεί επίσης να μάθει το πλαίσιο

Ποιος έφτιαξε το ChatGPT;

Το ChatGPT αναπτύχθηκε από την OpenAI, μια εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης με έδρα τις ΗΠΑ. Κυκλοφόρησε στις 30 Νοεμβρίου 2022. Αν το OpenAI ακούγεται οικείο, είναι επειδή η ίδια εταιρεία δημιούργησε επίσης το DALLE-3, μια συσκευή δημιουργίας εικόνων AI . Το OpenAI έχει δει από τότε τεράστιες επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων τόσο από την PwC όσο και από τη Microsoft, με τη τελευταία να χρησιμοποιεί το GPT-4 για να τροφοδοτήσει το Bing Chat .

Τι μπορείτε να κάνετε με το ChatGPT;

Το ChatGPT μπορεί να κάνει πολλά και σίγουρα έχει πολύ ενδιαφέρον. Μπορείτε να του κάνετε ερωτήσεις, να το βάλετε να κάνει μενού από γεύματα, ακόμη και προγραμματισμό. Εντάξει δεν είναι τέλειο σε όλα, αλλά σας δίνει ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε όταν ψάχνετε να πάρετε ένα νέο χόμπι ή να σχεδιάσετε κάτι. Για παράδειγμα, του ζητήσαμε να μας φτιάξει ένα μενού η καλύτερα μία διατροφή μίας εβδομάδας και μας έδωσε εκπληκτικές απαντήσεις.

εικόνα 6 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
εικόνα 7 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Τι είναι το ChatGPT Plus; Πώς μπορώ να εγγραφώ στο ChatGPT Plus;

Το ChatGPT Plus είναι το συνδρομητικό πακέτο του ChatGPT με ταχύτερους χρόνους απόκρισης και κοστίζει $20 το μήνα. Το GPT-4 έχει ορισμένες βελτιώσεις σε σχέση με το GPT-3.5, όπως η δυνατότητα χρήσης οπτικών προτροπών για τη δημιουργία κειμένου. Είναι επίσης πιο δημιουργικό, προσπαθεί να είναι πιο ακριβές και αποτρέπει την παραπληροφόρηση. Προφανώς και πάλι δεν είναι τέλειο, αλλά έχει βελτιωθεί στο ότι μπορεί να σκοράρει υψηλότερα σε τυποποιημένες δοκιμές ως αποτέλεσμα.

Αν σας αρέσει η δωρεάν έκδοση και δεν βλέπετε την ανάγκη να πληρώσετε, τότε ειλικρινά δεν χρειάζεται. Η δωρεάν έκδοση εξακολουθεί να είναι πολύ καλή.

Το μέλλον του ChatGPT

Το ChatGPT εξακολουθεί να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και σίγουρα είναι πολλά υποσχόμενο. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει προχωρήσει τόσο πολύ τα τελευταία δύο χρόνια, με μία αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν έχουμε ιδέα αν αυτό είναι μόνο η αρχή, αλλά αν είναι, τότε έχουμε να ζήσουμε συναρπαστικές στιγμές!

via

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα