28 Μαρτίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Μπορεί η Ελλάδα να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες;

1 min read
Logo Talent | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

«Έχει γίνει μία τεράστια μετατροπή στον τρόπο εργασίας των ανθρώπων και ιδιαίτερα των ψηφιακών νομάδων», δήλωσε ο David Williams, Co-Founder και CEO της Nomadx μιλώντας στην ψηφιακή εκδήλωση «Greece: Competing for Global Talent» που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν και επιλέγουν να ταξιδεύουν ενώ εργάζονται για μία εταιρεία μπορούν να χαρακτηριστούν περισσότερο ως «ντόπιοι» παρά ως ταξιδιώτες. Όταν επέλεξα να γίνω ψηφιακός νομάς διαπίστωσα αρκετά προβλήματα, κυρίως στη διαμονή και τις υποδομές. Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε στη δημιουργία του Nomadx βοηθώντας ακριβώς αυτή τη διαδικασία για κάποιον που μετακινείται ενώ εργάζεται.

«Η Ελλάδα είναι ένας πασίγνωστος τουριστικός προορισμός, όμως μπορεί να γίνει και ένας δυνατός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες, εξασφαλίζοντας σε αυτούς τους εργαζομένους γρήγορο internet και προσιτά ενοίκια με μεσοπρόθεσμη διαμονή, κίνητρα από την πολιτεία ώστε να διευκολυνθεί κάποιος επαγγελματίας να εργαστεί από απόσταση και μία ισχυρή κοινότητα επαγγελματιών τεχνολογίας».

«Προβλέπω πως τώρα αλλά και στην μετά-κορωνοϊό εποχή θα υπάρξει ίσως η μεγαλύτερη μετακίνηση εργαζομένων που έχει γίνει ποτέ, καθώς ολοένα και περισσότερος κόσμος θα επιλέγει και θα έχει τη δυνατότητα να μετακινείται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου για να εργαστεί. Από τη στιγμή που θα χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας πιστεύω πως θα γίνουμε μάρτυρες ενός μεγάλου κύματος μετακίνησης εργαζομένων.

Ο Goncalo Hall, Co-Founder της Remote Work Movement Podcast σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν βασικά πράγματα όπως καλή σύνδεση στο internet και μία συγκροτημένη κοινότητα για κάποιον που επιλέγει να μετακινείται σε άλλες περιοχές ενώ εργάζεται. Η Remote Work Movement Podcast παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για τη δημιουργία κοινοτήτων που υποστηρίζουν τους ψηφιακούς νομάδες.

«Πιστεύω πως πρέπει να υπάρχει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να χτιστεί μία κοινότητα ψηφιακών νομάδων και αυτό γιατί το δημόσιο μπορεί να υποστηρίξει με υποδομές τη διαδικασία αυτή και ο ιδιωτικός τομές μπορεί να παρέχει όλη τη γνώση για να γίνει αυτό. Για εμένα αυτό είναι το κλειδί για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μου, αν η Ελλάδα ξεκινήσει τώρα να επενδύει σε όσα πρέπει να γίνουν για να προσελκύσει αυτού του είδους τους εργαζόμενους μπορεί να αποτελέσει ένα αξιόλογο hub για τους ψηφιακούς νομάδες.

Ο Nacho Rodríguez, Founder της repeople.co σημείωσε πως όρος ψηφιακός νομάς έχει αλλάξει ανά τα χρόνια και ειδικά τώρα λόγω της πανδημίας. «Τα πράγματα αλλάζουν πάρα πολύ γρήγορα. Εμείς βρισκόμαστε στα Κανάρια Νησιά και αυτή τη στιγμή προσανατολιζόμαστε στη δημιουργία προσέλκυσης ταλέντων, ψηφιακών νομάδων και εξ αποστάσεως εργαζομένων.

Η απομακρυσμένη εργασία υπήρχε και πριν την πανδημία, αλλά όχι στον βαθμό που υπάρχει τώρα. Αν η Ελλάδα καταφέρει να πραγματοποιήσει όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες, δημιουργήσει την κατάλληλη κοινότητα, αναδιαμορφώσει τους φόρους και τις υποδομές τότε μπορεί να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο σε κάποιον που επιλέξει τη χώρα για ένα χρονικό διάστημα ώστε να εργαστεί».

Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά και μπορείτε να εγγραφείτε εδώ

Ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα