14 Νοεμβρίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

ESET: Πέντε βήματα για να προστατέψετε τις συνδεδεμένες συσκευές σας

og erwo1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Καθώς προσπαθούμε να απλοποιήσουμε τη ζωή μας ειδικά αυτήν την εποχή που όλα κινούνται γρήγορα, βασιζόμαστε ολοένα και περισσότερο στις συνδεδεμένες συσκευές μας.

Ποιος δεν έχει χρησιμοποιήσει την έξυπνη συσκευή του για να αποθηκεύσει κάποια σημείωση ή να περάσει μια συνάντηση στο ημερολόγιό του; Ή ποιος δεν έχει αποκτήσει έξυπνες οικιακές συσκευές, καθώς είναι δύσκολο πια να παραβλέψει κανείς τις έξυπνες τηλεοράσεις, για παράδειγμα.

Ωστόσο, η εξάπλωση όλων αυτών των συσκευών ενέχει κινδύνους για την ασφάλειά μας, καθώς τα gadgets και τα gizmos, εάν δεν προστατευτούν σωστά, μπορούν να μετατραπούν σε δίοδο εισβολής εγκληματιών του κυβερνοχώρου.

Ποια μέτρα μπορείτε, όμως, να λάβετε για να διασφαλίσετε την ασφάλεια των συσκευών σας που είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο και να μετριάσετε τις πιθανότητες να πέσετε θύμα διαδικτυακής επίθεσης;

Καθώς ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οι επιστήμονες της παγκόσμιας εταιρίας κυβερνοασφάλειας ESET επισημαίνουν τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προστατευτείτε. Σε τελική ανάλυση, το βασικό μήνυμα της πρωτοβουλίας φέτος είναι: “Ό,τι πρόκειται να συνδεθεί, πρέπει και να προστατευθεί!”

Προστατέψτε τον Wi-Fi router σας
Η ασφάλεια του router σας θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα που θα κάνετε για την προστασία της σύνδεσής σας στο διαδίκτυο. Εξάλλου, είναι η πύλη προς όλες τις συνδεδεμένες συσκευές σας. Ένα κοινό λάθος που κάνουν οι χρήστες όταν εγκαταστήσουν το Wi-Fi router είναι ότι δεν αλλάζουν τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Και ενώ αυτό είναι βολικό για τους περισσότερους από εμάς, μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα ασφάλειας. Για αυτό και πρέπει να αλλάξετε αμέσως τον κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιείτε για τη σύνδεση του router σας όσο και τον κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιείτε για πρόσβαση στις ρυθμίσεις της συσκευής. Όταν αλλάζετε τον κωδικό του router, επιλέξτε WPA2 (ή WPA 3 σε νεότερους router εάν όλες οι συσκευές σας μπορούν να συνδεθούν). Και, όπως συμβαίνει με όλες τις συσκευές, θυμηθείτε να ενημερώσετε τον router με το πιο πρόσφατο firmware. Ενώ πολλοί routers το κάνουν αυτό αυτόματα, δεν είναι κακό να ελέγχετε κάθε τόσο για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι ενημερωμένα. Για περισσότερες συμβουλές, μπορείτε να δείτε το άρθρο της ESET σχετικά με τους τρόπους για να ελέγξετε εάν ο router σας έχει ρυθμιστεί με ασφάλεια.

Να είστε έξυπνοι με το smartphone σας
Το smartphone (έξυπνο τηλέφωνο) είναι πιθανά η συσκευή που χρησιμοποιούμε πιο πολύ οι περισσότεροι από εμάς. Δεν το χρησιμοποιούμε πλέον μόνο για κλήσεις αλλά και για τη λήψη φωτογραφιών, την αποθήκευση αρχείων, τη λήψη και την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – βασικά πρόκειται για έναν μικρό υπολογιστή στην παλάμη του χεριού σας. Και δεδομένου ότι είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο, πρέπει να το προστατεύσετε. Τα περισσότερα smartphones μπορούν τώρα να προστατευτούν με μια λύση ασφαλείας endpoint που μπορεί να αποτρέψει τις περισσότερες απειλές. Εν τω μεταξύ, για πρόσθετη προστασία, θα πρέπει να κρυπτογραφήσετε όλα τα ευαίσθητα δεδομένα που έχετε στο τηλέφωνό σας, ώστε να είναι ακόμα πιο δύσκολο για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα σας ακόμα και αν αποκτήσουν πρόσβαση στη συσκευή σας. Μπορείτε να ενισχύσετε την ασφάλεια του smartphone σας εφαρμόζοντας τις συμβουλές που παραθέτει η ESET στο άρθρο 20 συμβουλές για το 2020.

Προστατέψτε την έξυπνη τηλεόρασή σας
Σήμερα, σχεδόν όλες οι τηλεοράσεις έχουν ενσωματωμένες έξυπνες λειτουργίες, ενώ ακόμα και όσοι διαθέτουν μη έξυπνες τηλεοράσεις επιλέγουν να τις αναβαθμίσουν με εξωτερικές streaming συσκευές όπως Chromecast ή Roku. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με διάφορες άλλες συσκευές, οι έξυπνες τηλεοράσεις μπορούν να παραβιαστούν από κυβερνοεγκληματίες οι οποίοι μπορεί είτε να εκμεταλλευτούν τις ευπάθειες και να πάρουν τον έλεγχο της τηλεόρασής από μακριά ή να τις μολύνουν με κακόβουλο λογισμικό. Για να προστατέψετε την έξυπνη τηλεόρασή σας, θα πρέπει να ξεκινήσετε ρυθμίζοντάς τη σωστά και ελέγχοντας για τυχόν ενημερώσεις λογισμικού. Τέλος υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις ασφαλείας που μπορούν ενισχύσουν την ασφάλεια της συσκευής σας.

Κρυπτογραφήστε τις κινήσεις σας στο διαδίκτυο
Ένας άλλος τρόπος για να ενισχύσετε την ασφάλειά σας είναι η κρυπτογράφηση των κινήσεων που πραγματοποιείτε στο διαδίκτυο. Ο απλούστερος τρόπος είναι η δημιουργία ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου (virtual private network-VPN), το οποίο θα λειτουργεί ως μια κρυπτογραφημένη σήραγγα που θα σας επιτρέπει να κυκλοφορείτε με ασφάλεια στο διαδίκτυο μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Το VPN μπορεί επίσης να σας επιτρέψει να αποκτήσετε ασφαλή πρόσβαση σε δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο δίκτυο του σπιτιού σας ακόμα και αν βρίσκεστε στην άλλη άκρη της γης. Σκεφτείτε, μάλιστα, μήπως είναι καλύτερα να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό VPN για κάθε μία από τις συνδεδεμένες έξυπνες συσκευές σας ώστε να μετριαστούν οι κίνδυνοι παραβίασης.

Κατεβάστε τις ενημερώσεις (updates) στις συσκευές σας
Δεν υπάρχει τρόπος να το πούμε πιο ξεκάθαρα : κατεβάζετε τακτικά τις ενημερώσεις (updates) στις συσκευές σας! Είναι αλήθεια ότι με πολλές συνδεδεμένες συσκευές μπορεί να μην είναι εύκολο, ή να είναι ακόμη και αδύνατο να εφαρμόσετε αυτή τη συμβουλή. Ωστόσο, τυχόν διορθώσεις, ενημερώσεις ασφαλείας και αναβαθμίσεις θα πρέπει να εγκαθίστανται μόλις κυκλοφορήσουν. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχετε την αποκατάσταση συγκεκριμένων τρωτών σημείων που, εάν αφεθούν χωρίς επίβλεψη, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τους κυβερνοεγκληματίες ή απλώς για να ενισχύσετε περαιτέρω την ασφάλεια των συσκευών σας. Μην αγνοείτε τα μηνύματα αναβάθμισης και μην καθυστερείτε την εγκατάσταση μιας ενημερωμένης έκδοσης εάν καταλάβετε ότι είναι διαθέσιμη.

Με τον αριθμό των συνδεδεμένων συσκευών στα περισσότερα νοικοκυριά να αυξάνεται σταθερά, πρέπει να προσαρμόσουμε και να υιοθετήσουμε καλύτερες πρακτικές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Ενώ η ευκολία που παρέχουν οι έξυπνες συσκευές είναι μεγάλη και κάνουν τη ζωή μας απλούστερη, πρέπει να θυμόμαστε πάντα και την ασφάλεια. Οι κυβερνοεγκληματίες δε χρειάζονται τίποτε περισσότερο από μια “χαραμάδα” για να ξαλαφρώσουν το πορτοφόλι σας.

Μην ξεχνάτε λοιπόν: “Ό,τι πρόκειται να συνδεθεί, πρέπει και να προστατευθεί!”

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα