17 Ιουνίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Όλο το Δημόσιο μαζεμένο στο G-Cloud

1 min read
eed54e87c0134ddfbda9bba9ab7a78d51 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Σημαντικό όφελος προκύπτει από τη συγκέντρωση των κεντρικών εφαρμογών και πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου στις κεντρικές υποδομές Κυβερνητικού Νέφους (G-Cloud) που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μέσα σε 12 μήνες, έχει επιτευχθεί σημαντική οικονομία κλίμακος σε υπολογιστικές υποδομές και ανθρώπινους πόρους, καθώς και μειωμένο κόστος συντήρησης των υποδομών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι συντηρήσεις και η διαχείριση πραγματοποιούνται κεντρικά για το Ελληνικό Δημόσιο και όχι αποσπασματικά από κάθε φορέα. Με βάση τις διεθνείς πρακτικές και μελέτες, εκτιμάται ότι εάν κάθε φορέας του Δημοσίου διατηρούσε ξεχωριστό Data Center για τις ανάγκες του, το ετήσιο κόστος θα ήταν τουλάχιστον τριπλάσιο από αυτό που επιτυγχάνεται σήμερα με τη συγκέντρωση στο G-Cloud.

Εκτός από το οικονομικό, υπάρχουν σημαντικά οφέλη σε επίπεδο λειτουργίας, καλύτερης απόδοσης και ασφάλειας των συστημάτων. Συγκεκριμένα, μέσα σε 12 μήνες:

  • Το G-Cloud αναβαθμίστηκε με την ενσωμάτωση της αντίστοιχης υποδομή που διατηρούσε η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Α.Ε.)
  • Εντάχθηκαν 56 νέοι φορείς στο G-Cloud, αυξάνοντας κατά 37% τον συνολικό αριθμό των φορέων
  • Η κάλυψη της υφιστάμενης χωρητικότητας των υποδομών αυξήθηκε κατά 38%, φτάνοντας στο 73% από 53% που ήταν πριν από ένα χρόνο
  • Κατέστη δυνατή η 24ωρη λειτουργία συστημάτων, ενώ μέχρι πρότινος υπήρχαν φορείς των οποίων τα συστήματα λειτουργούσαν ακόμη και λιγότερο από 12 ώρες το 24ωρο
  • Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η μεταφορά του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του e-ΕΦΚΑ στις υποδομές του G-Cloud. Μετά από πολύμηνη και εντατική εργασία των δυο φορέων, το Πληροφοριακό Σύστημα του Οργανισμού μεταφέρθηκε από τις υποδομές εικοσαετίας του τέως ΙΚΑ στις σύγχρονες υποδομές της ΓΓΠΣΔΔ

Συνολικά, στο G-Cloud φιλοξενούνται σήμερα οι εφαρμογές και τα Πληροφοριακά Συστήματα 206 δημόσιων φορέων. Έχοντας υιοθετήσει πλήρως τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, το G-Cloud είναι σε πλήρη ετοιμότητα για νέες εντάξεις. Η στρατηγική επένδυσης στο G-Cloud περιλαμβάνει διάφορα στάδια αναβάθμισης και εξειδίκευσης, με στόχο τη συγκέντρωση όλων των Πληροφοριακών Συστημάτων των επιμέρους φορέων της Δημόσιας Διοίκησης σε μια ενιαία δομή υπό τη συντήρηση και διαχείριση της υποδομής από την ΓΓΠΣΔΔ.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα