Tech: Νέα τεχνολογία κάμερας ανιχνεύει το ζωντανό δέρμα του προσώπου
Το 2017, η Apple με το iPhone X, παρουσίασε το Face ID μία τεχνολογία που μπορείς να ξεκλειδώσεις το smartphone σου μέσω 3D σάρωσης του προσώπου σου.
Παρόλο που το σύστημα μπορούσε να καταλάβει της διαφορά μίας εικόνας από ένα πραγματικό πρόσωπο, ωστόσο δεν μπορούσε να ανιχνεύσει με επιτυχία εάν το πρόσωπο ήταν πραγματικό ή μία καλαίσθητη 3D μάσκα. Καμία σχέση βέβαια με το περιβόητο Face Unlock στο Google Pixel 4 το οποίο λειτουργούσε κανονικά και ενώ κοιμόσασταν!!!
Τώρα όμως αυτό αλλάζει, καθώς μια νέα τεχνολογία υπόσχεται ότι οι κάμερες των smartphone θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν αντικείμενα και από τι υλικό είναι φτιαγμένα, συμπεριλαμβανομένου και του ζωντανού δέρματος ενός ανθρώπου.
Η Trinamix, θυγατρική του δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευαστή χημικών – BASF SE, έχει αναπτύξει έναν νέο αλγόριθμο που χρησιμοποιεί υπάρχουσες υπέρυθρες τεχνολογίες και dot προβολείς για να ανιχνεύσει και να προσδιορίσει τον τύπο υλικού από το οποίο κατασκευάζεται ένα αντικείμενο.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ingmar Bruder σχεδίαζε να παρουσιάσει την τεχνολογία στο φετινό MWC 2020 το οποίο βέβαια ακυρώθηκε λόγω κοροναϊού.
Ωστόσο, σε μια επίδειξη σε έναν δημοσιογράφο του CNET, ένα πρωτότυπο της τεχνολογίας ήταν σε θέση να εντοπίσει τη διαφορά μίας μάσκας προσώπου από καουτσούκ από ένα πραγματικό πρόσωπο. Ήταν επίσης ακόμα σε θέση να εντοπίσει και να ξεχωρίσει τα υλικά συγκρίνοντας δύο παρόμοια αντικείμενα αλλά το ένα κατασκευασμένο από πλαστικό και το άλλο από ξύλο.
Η Trinamix συνεργάζεται ήδη με την Qualcomm για να ενσωματώσει το νέο αλγόριθμο στα επερχόμενα κινητά. Με αυτόν τον τρόπο τα τηλέφωνα θα είναι σε θέση να παρέχουν ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας κατά το ξεκλείδωμα.
Εκτός από την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας σε smartphones, η εταιρεία λέει ότι καθώς ο αλγόριθμος θα είναι σε θέση να εντοπίσει υλικά όπως ρούχα, μέταλλα, ξύλο και πλαστικό, μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς όπως στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά και της ρομποτικής.
Ακούγεται πραγματικά συναρπαστικό και ανυπομονούμε να το δούμε και κάποια μέρα στην πράξη και από ότι φαίνεται δεν θα αργήσει και πολύ.