16 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Οδηγός : Να γιατί δεν χρειάζεται να “καθαρίζετε” την μνήμη RAM στην Android συσκευή σας !

1 min read
AndroidPIT system tools w810h4621 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Πολλοί χρήστες του Android, διαθέτουν συσκευές που δεν διαθέτουν επαρκή μνήμη, και είναι αρκετοί αυτοί που τρέχουν να εγκαταστήσουν τρίτες εφαρμογές διαχείρισης της RAM για να ελευθερώσουν μνήμη.

Έχει όμως νόημα η χειροκίνητη διαχείριση μνήμης RAM για το Android, ή είναι απλά μία “χαζομάρα” που κάνουν πολλοί από εμάς;

TechNode.gr

Τι είναι η μνήμη RAM;

Σε ένα smartphone, όπως και σε κάθε υπολογιστή, υπάρχουν πολλοί τύποι μνήμης. Αυτές έχουν διαφορετικές ταχύτητες, διαφορετικές τιμές και λειτουργούν διαφορετικά. Η μνήμη για την εσωτερική σας αποθήκευση, για παράδειγμα, είναι αργή, φθηνή και αποθηκεύει δεδομένα συνεχώς – ακόμα και όταν αποσυνδεθεί από την τροφοδοσία. Ως αποτέλεσμα, εδώ αποθηκεύονται εφαρμογές και δεδομένα εφαρμογών, καθώς και φωτογραφίες και βίντεο.

Η μνήμη RAM (Random Access Memory) είναι ακριβή, αλλά πολύ ταχύτερη από την εσωτερική μνήμη. Ωστόσο, θα χαθούν τα πάντα αν δεν συνδεθεί με τροφοδοσία. Χρησιμεύει ως ένας τύπος Cache για τις εφαρμογές σας – για να αποθηκευτούν τα προσωρινά δεδομένα που απαιτούνται για τη χρήση του τηλεφώνου.

Πόση RAM χρειάζεστε για το Android;

Τα high-end smartphones όπως το Galaxy S10 Plus ή το Huawei P30 Pro που κυκλοφορούν σήμερα, έχουν μνήμη RAM 8 GB ή ακόμα και 10 GB, ενώ οι συσκευές χαμηλότερης τιμής, έχουν συνήθως γύρω στα 4 GB, και οι συσκευές με 2 GB μνήμης RAM καταργούνται σταδιακά από την αγορά.

Για τα επόμενα χρόνια, τα 6 ή 8 GB μνήμης RAM θα πρέπει να είναι περισσότερο από επαρκή. Τα 4 GB εξακολουθούν να είναι πολύ καλά και αρκετά για τους περισσότερους χρήστες, αλλά η μνήμη μπορεί να εξαντληθεί γρήγορα εάν τρέχετε πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα ή παίζετε βαριά παιχνίδια.

TechNode.gr - νέα τεχνολογίας

Δεν μπορούμε να έχουμε μία αξιοπρεπή απόδοση με το Android Go για παράδειγμα, όταν αυτό συνοδεύεται από 1GB μνήμης RAM, όπως έδειξαν οι δοκιμές με το Nokia 1 . Ως εκ τούτου, συνιστούμε να έχετε 2 GB μνήμης RAM τουλάχιστον σε οποιοδήποτε smartphone αγοράσετε, με τα 4 GB να είναι το καλύτερο για τους περισσότερους χρήστες.

Η RAM στο Android είναι πλήρης: είναι λόγος για τον πανικό;

Μετά από λίγο, η εσωτερική σας μνήμη γεμίζει με τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε πιο συχνά. Στη συνέχεια, πρέπει να γίνει μερική εκκαθάριση, ώστε να είναι δυνατή η εκκίνηση νέων εφαρμογών. Το σύστημά σας μέσω του Android το κάνει αυτόματα – δεν χρειάζεται να κάνετε εσείς τίποτα παραπάνω.

Αυτή η φήμη ότι η μνήμη RAM μέσα στο Android πρέπει να καθαριστεί χειροκίνητα μέσω κάποιας τρίτης εφαρμογής είναι μια παρανόηση. Αν εκκενώσετε την RAM, αυτό θα ​​σήμαινε ότι θα πρέπει να επανεκκινήσετε εκ νέου τις εφαρμογές, και αυτό θα σας κοστίσει σε χρόνο και ισχύ, και θα μειώσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Η κατάληψη της RAM από εφαρμογές δεν είναι κακό πράγμα, αλλά αντίθετα είναι ακόμη και επιθυμητή. Δεδομένου ότι το Android έχει τις ρίζες του σε Linux και Unix, ο πυρήνας του συστήματος Linux έχει ορίσει κανόνες για τη διαχείριση μνήμης. Και αυτοί οι κανόνες ακολουθούν τη φιλοσοφία ότι η ελεύθερη εσωτερική μνήμη είναι απλά μία χαμένη μνήμη που πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά και να μην τεμπελιάζει στην συσκευή μας.

Η ΕΛΕΎΘΕΡΗ ΜΝΉΜΗ ΕΊΝΑΙ ΧΑΜΈΝΗ ΜΝΉΜΗ

Αν ενεργοποιήσετε το smartphone σας και φορτώσετε μερικές εφαρμογές, όλες αυτές οι εφαρμογές θα αναπαυθούν στη μνήμη. Εάν χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή, και μεταβείτε στην αρχική οθόνη, και μετά επιστρέψετε στην εφαρμογή, αυτή θα φορτωθεί σχεδόν αμέσως. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εφαρμογή παραμένει σε κάποια μορφή μέσα στην εσωτερική μνήμη. Χάρη σε αυτή τη μνήμη, ο επεξεργαστής του smartphone σας μπορεί να την τρέξει άμεσα, χωρίς να την ξαναφορτώσει, και να χάσει σε χρόνο και ενέργεια, που αναγκαστικά θα τραβήξει από την μπαταρία της συσκευής σας.

Αν όμως χρησιμοποιούσατε μια τρίτη εφαρμογή εξολόθρευσης εργασιών ή μια λειτουργία εξοικονόμησης της RAM που κλείνει συνεχώς τις διαδικασίες στο παρασκήνιο, θα χρειαστεί να περιμένετε πολύ χρόνο για να φορτώσετε πάλι το Facebook ή το Whatsapp. Μια τέτοια διαχείριση της RAM θα ​​μπορούσε να μετατρέψει ακόμη και ένα ισχυρό smartphone σε χελώνα, χωρίς λόγο.

Εκκαθάριση της μνήμης RAM σε ένα Android: πότε πρέπει να την κάνετε;

Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί κατασκευαστές smartphone έχουν ενσωματωμένες λειτουργίες “καθαρισμού” για υπάρχουσες εφαρμογές, μπορεί να υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτή τη φήμη. Αλλά στην πραγματικότητα, το κλείσιμο μιας εφαρμογής για εξοικονόμηση χώρου μνήμης RAM αξίζει μόνο σε μερικές επιλεγμένες περιπτώσεις.

Γενικά δεν συνιστάται να τερματίσετε μια εφαρμογή ή να διαγράψετε ολόκληρη τη μνήμη.

Παρ ‘όλα αυτά, ίσως υπάρξει μια κατάσταση που απαιτεί άμεση δράση: όταν μια εφαρμογή έχει καταρρεύσει ή δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης που τρέχει πολύ αργά ή παρουσιάζει μηνύματα σφαλμάτων.

Ή ακόμη όταν υπάρχουν περιπτώσεις που το Facebook ή το Twitter κάνουν αιώνες για να φορτώσουν. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ διαφορετικά, από μία ομαλή εμπειρία χρήσης με τις εφαρμογές, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρήσουμε ακόμη και υπερθέρμανση του smartphone χωρίς προφανή αιτία, αλλά σίγουρα αυτό θα οφείλεται σε μια εφαρμογή που δεν δουλεύει σωστά στο παρασκήνιο, και τότε θα πρέπει να λάβετε δράση, και να την τερματίσετε.

Μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν έχει νόημα να τερματίσετε την εφαρμογή που επηρεάζει την ομαλή λειτουργία της συσκευής σας. Μερικές φορές αρκεί να επιλέξετε την εφαρμογή στην προβολή πολλαπλών εργασιών, αλλά αυτό ωστόσο, δεν τερματίζει πραγματικά την εφαρμογή, αλλά την καταργούμε μόνο από την επισκόπηση των εφαρμογών, και αυτή συνεχίζει να τρέχει στο παρασκήνιο.

androidpit clean up ram w7821 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Πώς να προβάλλετε τη χρήση της μνήμης RAM, και να τερματίσετε εφαρμογές στο Android

Εάν λοιπόν το απλό κλείσιμο μίας εφαρμογής δεν βοηθά, ίσως χρειαστεί να ακολουθήσετε μια πιο σκληρή προσέγγιση και να κλείσετε την εφαρμογή χειροκίνητα. Αυτό μπορεί να γίνει στις ρυθμίσεις. Εδώ μπορείτε επίσης να δείτε ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν υπερβολική μνήμη RAM και ποιες από αυτές θα καταργηθούν στην επόμενη εκκαθάριση.

Έτσι, για να εμφανίσετε την ποσότητα μνήμης RAM που χρησιμοποιείται, πρέπει να πάτε στις ρυθμίσεις του smartphone σας. Αναζητήστε το μενού εφαρμογών και μεταβείτε στις ενεργές εφαρμογές.

Εδώ θα δείτε στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη χρήση μνήμης τις τελευταίες ώρες. Ανάλογα με το smartphone, η λεπτομερής προβολή ενδέχεται να κρύβεται πίσω από ένα άλλο μενού.

Για να κλείσετε πραγματικά μια εφαρμογή, πρέπει να μεταβείτε στις πληροφορίες των εφαρμογών. Αυτό γίνεται συνήθως επιλέγοντας την εφαρμογή στην επισκόπηση. Εδώ θα βρείτε το κουμπί για να τερματίσετε την εφαρμογή. Συχνά δεν μπορείτε να την τερματίσετε αν αυτή η εφαρμογή έχει πέσει σε κάποιου είδους loop και επανεκκινείται συνεχώς.

androidpit clean up ram z play w7821 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Πατώντας λοιπόν πάνω σε μεμονωμένες εφαρμογές, θα εντοπιστούν αυτές που καταναλώνουν τη μεγαλύτερη μνήμη του συστήματος. Η επανεκκίνηση του smartphone μπορεί να βοηθήσει εάν το πρόβλημα παραμένει.

Εκκαθαρίστε την RAM στο Android : απεγκαταστήστε εφαρμογές που καταβροχθίζουν την μνήμη

Η παραπάνω λίστα δείχνει πόση μνήμη χρειάζεται μια εφαρμογή. Αυτός ο αριθμός μπορεί επίσης να υποδεικνύει ότι μια εφαρμογή απαιτεί πάρα πολλούς πόρους. Υπάρχουν επίσης εναλλακτικές λύσεις για τον ίδιο σκοπό. Μεταξύ άλλων, μπορείτε να απεγκαταστήσετε εφαρμογές που δεν έχετε χρησιμοποιήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα ή που σας φαίνονται ύποπτες.

Πηγαίνετε στο μενού των ρυθμίσεων > στις εφαρμογές ή τη διαχείριση εφαρμογών και εντοπίστε την εφαρμογή που επηρεάζεται. Απλώς απεγκαταστήστε την εφαρμογή εάν είναι δυνατό. Αν αυτό δεν λειτουργήσει, πρέπει να καταργήσετε τα “προχωρημένα δικαιώματα” της εφαρμογής.

Μεταβείτε στην επιλογή Ρυθμίσεις (γενικά)> Ασφάλεια> Διαχειριστές συσκευών και καταργήστε τον έλεγχο δίπλα στην εφαρμογή. Τώρα μπορείτε να απεγκαταστήσετε την εφαρμογή.

TechNode.gr

Χρειάζεται λοιπόν να καθαρίσετε την εσωτερική σας μνήμη; Οχι!

Χρειάζεται μόνο να αναλάβετε δράση εάν το smartphone σας γίνεται αισθητά πιο αργό. Σε γενικές γραμμές, οι συσκευές Android έχουν σχεδιαστεί για να διαχειρίζονται με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη RAM. Οι εφαρμογές που κλείνετε στην επισκόπηση ενδέχεται να βελτιώσουν τη συνολική λειτουργία της συσκευής, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την απόδοση της RAM.

Η αυτόματη διαχείριση της RAM στο Android είναι το πιο γρήγορο και αποτελεσματικό σύστημα που χρειάζεστε, και για αυτό τον λόγο αφήστε την διαχείριση μνήμης στο Android, και το λειτουργικό σύστημα θα φροντίζει για αυτό με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς να κάνετε κάτι παραπάνω, και επιτέλους σταματήστε να αγχώνεστε για το ποσό της μνήμης που σας μένει ελεύθερο.

xiaomi-miui

TechNode.gr – Νέα τεχνολογίας

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα