Νέες μπαταρίες λιθίου-θείου υπόσχονται διάρκεια χωρίς φόρτιση μέχρι και πέντε ημέρες
Οι μπαταρίες λιθίου-θείου είναι στην πιάτσα εδώ για χρόνια, αλλά μία νέα τεχνολογίς από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Monash έρχεται για να ταράξει τα νερά.
Όπως ισχυρίζονται έχουν δημιουργήσει την πιο αποδοτική μπαταρία λιθίου-θείου μέχρι σήμερα. Μια μπαταρία που μπορεί να κρατήσει το κινητό σας μέχρι και πέντε ημέρες χωρίς να το φορτίσετε, ενώ μία μπαταρία παρόμοιας τεχνολογίας μεγέθους αυτοκινήτου θα μπορούσε θεωρητικά να κρατήσει ένα EV οδηγώντας για περισσότερα από 621 μίλια. Έχει μειωμένο περιβαλλοντικό αντίκτυπο και διαδικασία κατασκευής “εξαιρετικά χαμηλού κόστους”.
Το κλειδί σε όλη την υπόθεση είναι οι δεσμοί σωματιδίων στις καθόδους του θείου όπου βοηθούν στο να χειριστούν υψηλότερα φορτία χωρίς μείωση της χωρητικότητας, της απόδοσης ή της σταθερότητας. Η τεχνική προέρχεται από τις αρχιτεκτονικές γεφύρωσης που βλέπετε στην επεξεργασία των σκονών απορρυπαντικού, ανέφερε το πανεπιστήμιο.
Η πρόκληση είναι να φέρουμε την μπαταρία στην παραγωγή. Πολλοί ερευνητές κατά καιρούς έχουν περιγράψει παρόμοιες ανακαλύψεις στον τομέα της μπαταρίας αλλά ποτέ δεν κυκλοφόρησαν. Υπάρχει πολλή δουλειά για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την παραγωγή αλλά πόσο μάλλον για την τελειοποίηση του σχεδιασμού είτε για την εύρεση ενός τρόπου να το παράγουμε σε μεγάλες ποσότητες, και πολλές από αυτές τις εφευρέσεις είτε δεν διαφεύγουν από το εργαστήριο είτε κολλάνε εκεί για χρόνια.
Η ομάδα του Monash μπορεί να είναι πιο κοντά από τους περισσότερους, προσφέροντας ένα πρακτικό προϊόν. Το ινστιτούτο Fraunhofer της Γερμανίας έχει ήδη κατασκευάσει δοκιμαστικές μπαταρίες και οι επιστήμονες σκοπεύουν να δοκιμάσουν το σχεδιασμό σε αυτοκίνητα και ηλιακά δίκτυα στην Αυστραλία αργότερα το 2020. Έχουν επίσης λάβει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση. Ωστόσο πραγματικά έχει ενδιαφέρον το όλο εγχείρημα καθώς η μπαταρία και η διάρκεια της χωριτηκότητας της είναι ένα από τα πιο ζωτικά θέματα στην ζωή ενός smartphone, tablet, κ.λ.π.