24 Ιουλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Πώς μπορώ να αποφύγω τις απάτες στο Facebook;

1 min read
5d83b57b3b00002efad794e81 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Αν δείτε κάτι που σας μοιάζει με απάτη, μην απαντήσετε και υποβάλετε αναφορά στο Facebook.


Οι απάτες στο Facebook γίνονται είτε μέσω της δημιουργίας πλαστών λογαριασμών είτε μέσω της παραβίασης λογαριασμών ή Σελίδων που έχετε δηλώσει ότι σας αρέσουν. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν αυτούς τους ψεύτικους ή παραβιασμένους λογαριασμούς για να σας ξεγελάσουν ώστε να τους δώσετε χρήματα ή προσωπικά σας στοιχεία.

Συνηθισμένες απάτες στο Facebook

 • Ρομαντικές απάτες: Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι απατεώνες στέλνουν συνήθως ρομαντικά μηνύματα σε άτομα που δεν γνωρίζουν, προσποιούμενοι ότι έχουν χωρίσει, χηρέψει ή ζουν σε ένα δυστυχισμένο γάμο. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούν διαδικτυακές σχέσεις με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να αποσπάσουν χρήματα για αεροπορικά εισιτήρια ή έκδοση βίζας. Δεδομένου ότι ο στόχος τους είναι να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη σας, μπορεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες πριν σας ζητήσουν χρήματα.
 • Απάτες μέσω λοταρίας: Οι απάτες που γίνονται μέσω κάποιας λοταρίας συνήθως πραγματοποιούνται μέσω λογαριασμών ή Σελίδων που υποτίθεται ότι ανήκουν σε άτομα που γνωρίζετε ή υποτίθεται ότι εκπροσωπούν κάποιον οργανισμό (π.χ. κάποιον κρατικό φορέα ή το Facebook). Τα μηνύματα που θα λάβετε θα υποστηρίζουν ότι ανήκετε στους νικητές μιας λοταρίας και ότι μπορείτε να λάβετε τα χρήματα που έχετε κερδίσει έναντι μιας μικρής προκαταβολής. Μπορεί να σας ζητηθεί να δώσετε προσωπικά στοιχεία, π.χ. τη διεύθυνσή σας ή τα στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού.
 • Απάτες μέσω δανείου: Σε αυτή την περίπτωση, οι απατεώνες στέλνουν μηνύματα και αναρτούν δημοσιεύσεις προσφέροντας άμεσα δάνεια με χαμηλό επιτόκιο έναντι μικρής προκαταβολής.
 • Κλοπή διακριτικού πρόσβασης: Θα σας κοινοποιηθεί ένας σύνδεσμος που θα ζητά πρόσβαση στο λογαριασμό σας ή στη Σελίδα σας στο Facebook. Ο σύνδεσμος μπορεί να φαίνεται ότι προέρχεται από μια αξιόπιστη εφαρμογή, αλλά ουσιαστικά αποτελεί τον τρόπο που χρησιμοποιούν οι σπάμερ για να αποκτήσουν πρόσβαση στο λογαριασμό σας και να στέλνουν σπαμ.
 • Απάτες με αγγελίες εργασίας: Στην περίπτωση αυτή, οι απατεώνες χρησιμοποιούν παραπλανητικές ή ψεύτικες αγγελίες εργασίας με σκοπό να αποσπάσουν τα προσωπικά στοιχεία σας ή χρήματα. Αποφεύγετε τις αγγελίες εργασίας που μοιάζουν πολύ καλές για να είναι αληθινές ή για τις οποίες πρέπει να πληρώσετε οποιαδήποτε προκαταβολή. Όταν πατάτε το σύνδεσμο σε μια αγγελία εργασίας, έχετε το νου σας για ιστότοπους που δεν φαίνεται να έχουν σχέση με την αγγελία ή που ζητούν ευαίσθητα δεδομένα (π.χ. κάποιο δημόσιο έγγραφο ταυτοποίησης) αλλά δεν χρησιμοποιούν τη λειτουργία ασφαλούς περιήγησης (https).
facebook scams gr1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Τι πρέπει να προσέχετε

 • Άτομα που σας ζητάνε χρήματα χωρίς να τα γνωρίζετε προσωπικά.
 • Άτομα που σας ζητάνε να τους στείλετε χρήματα ή δωροκάρτες για να λάβετε κάποιο δάνειο, βραβείο ή άλλα κέρδη.
 • Οποιοδήποτε άτομο σας ζητάει να πληρώσετε κάποιο ποσό για να κάνετε αίτηση για μια δουλειά.
 • Σελίδες που εκπροσωπούν μεγάλες εταιρείες, οργανισμούς ή δημόσια πρόσωπα αλλά δεν έχουν επαληθευτεί.
 • Άτομα που σας ζητάνε να συνεχίσετε τη συνομιλία σας εκτός Facebook σε ένα λιγότερο δημόσιο ή λιγότερο ασφαλές περιβάλλον, π.χ. μέσω email.
 • Άτομα που υποστηρίζουν ότι είναι φίλοι ή συγγενείς σας και αντιμετωπίζουν κάποια έκτακτη ανάγκη.
 • Άτομα που δίνουν ψευδείς πληροφορίες όσον αφορά το πού βρίσκονται. Αν κάποιος έχει γραφτεί στο Messenger χρησιμοποιώντας τον αριθμό του κινητού του, ίσως να μπορείτε να ελέγξετε από ποια χώρα είναι ο συγκεκριμένος αριθμός. Αν ανησυχείτε ότι μια Σελίδα προσπαθεί ενδεχομένως να σας εξαπατήσει, μπορείτε να ελέγξετε την τοποθεσία της Σελίδας.
 • Μηνύματα ή δημοσιεύσεις με πολλά ορθογραφικά και γραμματικά λάθη.
 • Άτομα ή λογαριασμούς που σας κατευθύνουν σε κάποια Σελίδα για να διεκδικήσετε ένα βραβείο.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα