18 Ιουλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Ένα βήμα πιο κοντά την ψηφιακή ταυτότητα η Ευρώπη

1 min read
europe data | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ψηφιακές ταυτότητες, που θα έχουν τη μορφή digital wallet, προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για ένα πορτοφόλι, που θα εξασφαλίζει τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας και πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, καθώς και για αποθήκευση, κοινή χρήση και ηλεκτρονική υπογραφή εγγράφων.

Το πορτοφόλι, που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε αυστηρά εθελοντική βάση, θα παρέχει στους πολίτες της Ε.Ε. διασυνοριακή ψηφιακή πρόσβαση σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον κανονισμό που εγκρίθηκε και έχει ήδη συμφωνηθεί με τους αρμόδιους υπουργούς των κρατών-μελών της Ε.Ε., αυτό το νέο πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας θα επιτρέπει στους πολίτες να αναγνωρίζουν και να πιστοποιούν την ταυτότητα τους στο διαδίκτυο χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν σε εμπορικούς παρόχους – μια πρακτική που εγείρει ανησυχίες για την εμπιστοσύνη, την ασφάλεια και το απόρρητο.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν τα σχέδια για ένα ψηφιακό πορτοφόλι σε ολόκληρη την ΕΕ

Το Κοινοβούλιο έδωσε το τελικό του πράσινο φως στον κανονισμό με 335 ψήφους υπέρ, 190 κατά και 31 αποχές. Πλέον, το σχετικό θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. για να γίνει νόμος.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν διατάξεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών και την προώθηση ενός ψηφιακού συστήματος χωρίς αποκλεισμούς, αποφεύγοντας τις διακρίσεις σε βάρος ατόμων, που επιλέγουν να μην χρησιμοποιούν το ψηφιακό πορτοφόλι.
Ηλεκτρονική υπογραφή

Ο νόμος προβλέπει δωρεάν “κατάλληλες ηλεκτρονικές υπογραφές” για χρήστες του ευρωπαϊκού digital wallet, οι οποίες είναι οι πιο αξιόπιστες και έχουν την ίδια νομική υπόσταση με τη χειρόγραφη υπογραφή, καθώς και αλληλεπιδράσεις πορτοφολιού με πορτοφόλι, για τη βελτίωση της ρευστότητας των ψηφιακών ανταλλαγών.

Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν, επίσης, τη λύση για ένα πορτοφόλι ανοιχτού κώδικα προκειμένου να ενθαρρύνουν τη διαφάνεια, την καινοτομία και να ενισχύσουν την ασφάλεια. Έθεσαν, επίσης, αυστηρούς κανόνες για την εγγραφή και την εποπτεία των εμπλεκόμενων εταιρειών για να διασφαλίσουν τη λογοδοσία και την ιχνηλασιμότητα.

Μέσω του λεγόμενου πίνακα ελέγχου απορρήτου, οι χρήστες θα μπορούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων τους και θα μπορούν να ζητούν τη διαγραφή των δεδομένων τους, όπως προβλέπεται στον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

Η εισηγήτρια Romana Jerković (S&D, HR) δήλωσε: “Αυτή η νομοθεσία στοχεύει να ενδυναμώσει τους πολίτες, θέτοντας στη διάθεσή τους τον πλήρη έλεγχο της χρήσης και της κοινής χρήσης των δεδομένων τους. Η ψηφιακή ταυτότητα έχει εξελιχθεί από μια απλή ευκολία σε καταλύτη για τη συμμετοχή των πολιτών, την κοινωνική ενδυνάμωση και ένα μέσο για την προώθηση της ένταξης στην ψηφιακή εποχή”.
Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Μια μελέτη από την ερευνητική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει ότι, από την πανδημία, η παροχή δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών γίνεται όλο και πιο ψηφιακή. Οι υπάρχουσες λύσεις ψηφιακού πορτοφολιού επιτρέπουν στους χρήστες να αποθηκεύουν και να συνδέουν δεδομένα σε ένα ενιαίο, απρόσκοπτο περιβάλλον στα κινητά τους τηλέφωνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτή η ευκολία έχει το κόστος της απώλειας του ελέγχου των προσωπικών δεδομένων, ενώ αυτές οι λύσεις αποσυνδέονται από επαληθευμένη φυσική ταυτότητα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο τον μετριασμό της απάτης και των απειλών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Η νέα νομοθεσία αποτελεί την απάντηση στις συστάσεις της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, ευθυγραμμίζοντας ιδίως με την πρόταση 35(10) και την πρόταση 33(5). Η πρόταση 35(10) συνηγορεί υπέρ της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής κοινής ψηφιακής ταυτότητας για τον εξορθολογισμό των διασυνοριακών ψηφιακών συναλλαγών και υπηρεσιών, που να υποστηρίζεται από ένα ισχυρό πλαίσιο ευρωπαϊκών προτύπων και κατευθυντήριων γραμμών για την εξασφάλιση των απαραίτητων διασφαλίσεων. Η πρόταση 33(5) υπογραμμίζει τη σημασία της δημιουργίας ενός ασφαλούς και αξιόπιστου ψηφιακού περιβάλλοντος.

via

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα