Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Εσείς τι γνωρίζετε για την EleutherAI

1 min read
ai cloud concept with robot arm | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα “συναφή επαγγέλματα” έχουν πάρει φωτιά τα τελευταία χρόνια. Chatbots και μοντέλα AI έχουν εμφανιστεί παντού, από τα αποτελέσματα αναζήτησης Google έως το Samsung Galaxy S24 Plus.

Έκτοτε, η EleutherAI είναι λοιπόν μια μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα η οποία, σύμφωνα με το καταστατικό της, επικεντρώθηκε ιστορικά στη διεύρυνση της πρόσβασης σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και στην προώθηση των κανόνων ανοιχτής επιστήμης στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας. Τώρα αλλάζει εστίαση για να διασφαλίσει την ευθυγράμμιση και την ερμηνευτικότητα της τεχνητής νοημοσύνης .

Και μόνο από τη λέξη Eleyther… μπορείτε να καταλάβετε την Ελληνικότητα της λέξης από το ελεύθερος! Το πρώτο συνθετικό μας θυμίζει τη Ελληνική λέξη ελεύθερος όπου και το EleutherAI σημαίνει ελεύθερη τεχνητή νοημοσύνη, η οποία ασφαλώς θα μπαίνει σε καλούπια και νόμους και κανόνες όμως να μην χειραγωγείται από κανέναν οργανισμό!

Μερικές βασικές πληροφορίες

Η EleutherAI ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2020 από τους Connor Leahy, Sid Black και Leo Gao. Ξεκίνησε ως διακομιστής Discord που φιλοξενούσε κυρίως συζητήσεις για το GPT-3, την έκδοση 2020 του OpenAI του μοντέλου της μεγάλης γλώσσας.

Ποιοι είναι οι στόχοι της EleutherAI;

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Η ερμηνευτικότητα αναφέρεται στην κατανόηση του πώς λειτουργούν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και πώς καταλήγουν στα συμπεράσματα που βγάζουν. Η βασική ιδέα είναι ότι για να κάνουμε την καλύτερη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, πρέπει να κατανοήσουμε πώς μαθαίνουν και πώς να καθοδηγούμε αυτή τη μάθηση, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε τα μοντέλα ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο χρήσιμα και ακριβή. Πολλά από αυτά τα δεδομένα προέρχονται από τη μελέτη και την κατανόηση ή την ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους.

lord parfington a hero squad of engineers and maintenance worke 9f42f782 4fb0 4b77 9d84 f2fcc17686ef1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Η ευθυγράμμιση αναφέρεται στο πόσο καλά ευθυγραμμίζεται ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης με τις ανθρώπινες αξίες και στόχους. Ένα μοντέλο που είναι χρήσιμο, ακίνδυνο και λειτουργεί όπως προβλέπεται λέγεται ότι είναι καλά ευθυγραμμισμένο. Αυτό που δεν ευθυγραμμίζεται είναι η επιδίωξη λανθασμένων ή ακούσιων στόχων. Μια τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να λανθασμένα ευθυγραμμιστεί εάν επιδιώκει τους στόχους της με τρόπους που είναι δυνητικά επιβλαβείς ή απατηλοί.

Ποιοι είναι οι στόχοι της;

Οι στόχοι της EleutherAI είναι να κατανοήσει καλύτερα πώς λειτουργεί και εξελίσσεται η τεχνητή νοημοσύνη και να διασφαλίσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τα καλύτερα συμφέροντα της ανθρωπότητας. Επιδιώκει αυτούς τους στόχους διενεργώντας έρευνα για υπάρχοντα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και εκπαίδευση και δημοσιεύοντας σειρές μεγάλων γλωσσικών μοντέλων. Το ινστιτούτο απασχολεί δύο δωδεκάδες ερευνητικό προσωπικό και μετράει περίπου δώδεκα εθελοντές μεταξύ των μελών του.

Τι κάνει η EleutherAI;

Η EleutherAI έχει κάνει μια σειρά από σημαντικές συνεισφορές στην έρευνα της τεχνητής νοημοσύνης. Η ομάδα βοήθησε στην ανάπτυξη μιας σειράς σημαντικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, όπως τα GPT-J, BLOOM, Stable Diffusion και άλλα. Τα μοντέλα του έχουν ληφθεί πάνω από 25 εκατομμύρια φορές και η έρευνά του έχει εμφανιστεί σε 35 δημοσιεύσεις. Το ινστιτούτο χρηματοδοτεί την εκπαίδευση AI για να επεκτείνει τη γνώση και την πρόσβαση σε μοντέλα, εφαρμογές και πρακτικές εκπαίδευσης AI.

Η εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί έναν δημόσιο διακομιστή Discord που ενθαρρύνει την ανοιχτή συνομιλία μεταξύ εργαζομένων, εθελοντών και συνεργατών σε άλλα ιδρύματα. Ζητούν από τους αρχάριους που είναι περίεργοι για την τεχνητή νοημοσύνη να περιοριστούν στο διάβασμα και την παρατήρηση.

Πιέζοντας για ένα μέλλον AI ανοιχτού κώδικα

Η EleutherAI είναι μία από τις πολλές εταιρείες και οργανισμούς που έχουν αναδυθεί ανεξάρτητα από τις τεχνολογίας που έχουν επενδύσει ιστορικά στην (και κατ’ επέκταση ελεγχόμενη) ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης. Είναι ένα σημάδι ότι μερικές από τις ενδιαφέρουσες και πολλά υποσχόμενες έρευνες γίνονται σε ανεξάρτητο επίπεδο από επιστήμονες που έχουν επίγνωση των πιθανών κινδύνων και παγίδων της τεχνολογίας.

via

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα