18 Ιουλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Η Ελλάδα αποκτά Μικροδορυφόρους Παρατήρησης Γης – Ανοιχτός Διεθνής Διαγωνισμός για την Ανάπτυξη Σμήνους Δορυφόρων

1 min read
space travel vehicle orbiting planet with technology generative ai | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο να ενδυναμώσει τις δυνατότητες της Ελλάδας στις διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές υλοποιεί το Εθνικό Πρόγραμμα Μικρών Δορυφόρων. Στο πλαίσιο αυτό προκηρύχθηκε ο Ανοιχτός Δημόσιος Διεθνής Διαγωνισμός για την ανάπτυξη σμήνους δορυφόρων για την παρατήρηση γης, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αποτελεί μέρος του συνολικού αναθεωρημένου Προγράμματος Μικροδορυφόρων  συνολικού προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση του, μέσω του σμήνους των Μικροδορυφόρων θα παρέχονται δεδομένα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας οριζόντια σε πολλαπλούς φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, όπως παραδείγματος χάριν τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ναυτιλίας.  Ειδικότερα, τα δορυφορικά δεδομένα και τα προϊόντα που θα προκύψουν από την επεξεργασία τους, θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας μας για συνεχή παρακολούθηση του περιβάλλοντος, καταγραφή των διαχρονικών μεταβολών και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, στόχος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η αφομοίωση της  τεχνογνωσίας από την εγχώρια αγορά, ώστε να αναπτυχθεί ένα διαστημικό οικοσύστημα, ικανό να υποστηρίξει την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής.

Επισημαίνεται ότι ο σχετικός Διαγωνισμός θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τις 5/3/2024,  χωρίς να δοθεί καμία χρονική παράταση για την περαιτέρω κατάθεση προτάσεων.

Δελτίο τύπου

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα