25 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Τι είναι το 6G; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

1 min read
6g | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Κάθε δέκα περίπου χρόνια, μια νέα γενιά τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας αντικαθιστά την προηγούμενη.

Η άφιξη του 2G έφερε τα SMS, το 3G έφερε τις υπηρεσίες δεδομένων και το 4G θα λέγαμε ότι σύνδεσε τα κινητά με το Internet.

Το 5G είναι η συνέχεια των προηγούμενων τεχνολογιών με ακόμα υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο και μεγαλύτερη χωρητικότητα. Τα πρώτα δίκτυα 5G κυκλοφόρησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2019 ενώ υπολογίζεται ένα δισεκατομμύριο άτομα να έχουν πρόσβαση παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2020. Μέσα σε πέντε χρόνια, τέσσερις στις δέκα συνδέσεις θα είναι 5G.

Η ανάπτυξη του 5G συνεχίζεται, όμως ήδη η τεχνολογία είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα, το 6G.

Τι είναι το 6G;

Το 6G – όπως υποδηλώνει το όνομα – είναι η έκτη γενιά συνδεσιμότητας για κινητά. Δεν είναι ακόμη σαφές ποια θα είναι η τελική του ονομασία έως ότου τυποποιηθεί αλλά είναι προφανές το 5G θα τροφοδοτήσει το 6G.

Πώς διαφέρει το 6G από το 5G;

Μα φυσικά η ταχύτητα. Γι αυτό δεν γίνονται όλα άλλωστε;

Το 6G θα χρησιμοποιεί πιο προηγμένο ραδιοεξοπλισμό με δυνατότητα μεγαλύτερου όγκου δεδομένων και χρησιμοποίηση του φάσματος Extreme High Frequency (EHF) που παρέχει εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες και τεράστια χωρητικότητα σε μικρές αποστάσεις.

Ενώ οι ταχύτητες 4G αναφέρθηκαν σε όρους megabit με το 5G πάμε στα gigabit, ενώ με το 6G θα μετράμε πλέον για ταχύτητες σεterabit .

Όσον αφορά την κάλυψη, το 6G θα μπορούσε να γίνει πανταχού παρόν. Η δορυφορική τεχνολογία 6G και οι έξυπνες επιφάνειες που είναι ικανές να αντανακλούν ηλεκτρομαγνητικά σήματα θα προσφέρουν χαμηλή καθυστέρηση, συνδεσιμότητα πολλαπλών gigabit σε μέρη του κόσμου όπου ήταν πολύ δύσκολο ή πολύ ακριβό να επιτευχθεί με συμβατικά κινητά δίκτυα. Απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη, οι ουρανοί και οι ωκεανοί μπορούσαν να συνδεθούν.

Ενώ το 5G χρησιμοποιεί ήδη AI για βελτιστοποίηση, δυναμική κατανομή πόρων και για επεξεργασία δεδομένων, ο εξαιρετικά χαμηλός λανθάνων χρόνος κάτω από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου και η κατανεμημένη αρχιτεκτονική σημαίνει ότι το 6G θα είναι σε θέση να προσφέρει πλήρως ολοκληρωμένη τεχνητή νοημοσύνη. Πράγματι, ο ιαπωνικός χειριστής NTT DoCoMo πιστεύει ότι το 6G θα επιτρέψει την AI που είναι ανάλογη με τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Το 6G θα είναι επίσης πιο αποδοτικό από τον προκάτοχό του και θα καταναλώνει λιγότερη ισχύ. Η ενεργειακή απόδοση είναι κρίσιμη για μια πιο βιώσιμη βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας λόγω της αναμενόμενης αύξησης της παραγωγής δεδομένων.

Τι θα μπορεί να κάνει το 6G;

Οι ταχύτητες Terabit θα κάνουν αναπόφευκτα το Netflix μια πιο ευχάριστη εμπειρία και τις κλήσεις FaceTime λιγότερο οδυνηρές, αλλά η πανταχού παρούσα κάλυψη και τα πιο συνδεδεμένα «πράγματα» θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία – και ενδεχομένως τον ίδιο τον κόσμο.

Το 6G θα επιτρέπει ψηφιακές υπηρεσίες με γνώμονα την τοποθεσία και το περιβάλλον, καθώς και αισθητηριακές εμπειρίες όπως πραγματικά εντυπωσιακή εκτεταμένη πραγματικότητα (XR) και ολόγραμμα υψηλής πιστότητας. Αντί για κλήσεις ζουμ, θα είναι δυνατή η συνομιλία με άτομα σε πραγματικό χρόνο σε VR, χρησιμοποιώντας φορητούς αισθητήρες, έτσι ώστε οι χρήστες να έχουν τη φυσική αίσθηση ότι βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο μαζί.

Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) θα επεκταθεί και θα γίνει πιο προηγμένο, παρέχοντας στις εφαρμογές περισσότερα δεδομένα και περισσότερες δυνατότητες. Το AI σε πραγματικό χρόνο θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη ρομποτική, ενώ η επέκταση της κάλυψης 6G στις θάλασσες και τους ουρανούς θα μπορούσε να βοηθήσει τις συνδεδεμένες θαλάσσιες, αεροπορικές και ακόμη και διαστημικές εφαρμογές.

Και επειδή το 6G είναι πολύ πιο αποδοτικό από το 5G, μπορεί ακόμη και να είναι δυνατή η φόρτιση συσκευών IoT χαμηλής ισχύος μέσω του δικτύου – μετατρέποντας τα οικονομικά των μαζικών εγκαταστάσεων και βοηθώντας τη βιωσιμότητα.

Ποιος αναπτύσσει το 6G;

Δεδομένης της αύξησης της συνδεσιμότητας μέσω κινητού ως γεωπολιτικού πεδίου μάχης, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιθυμούν οι χώρες τους να είναι ηγέτες στον αναδυόμενο τομέα της ανάπτυξης 6G.

Υπάρχουν πολλά ιδιωτικά και δημόσια χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο, ένα από τα πιο αξιοσημείωτα είναι το έργο «6Genesis» 251 εκατομμυρίων ευρώ στο Oulu της Βόρειας Φινλανδίας – μια τοποθεσία που έχει από καιρό συσχετιστεί με τις εξελίξεις των κινητών δίκτυα.

Οι ερευνητικές προσπάθειες της Κίνας έχουν ήδη δει ότι εκτοξεύει έναν δορυφόρο 6G στο διάστημα, ενώ η Samsung και η Nokia ηγούνται των προσπαθειών στη Νότια Κορέα και την Ευρώπη. Το κύριο έργο του Ηνωμένου Βασιλείου είναι στο 6G Innovation Center (6GIC) στο Πανεπιστήμιο του Surrey.

Πότε θα είναι διαθέσιμο το 6G;

Η ανάπτυξη βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο και η τελική κυκλοφορία θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό της ανάπτυξης και από τη συναίνεση για τις τεχνολογίες που τελικά αποτελούν το τελικό πρότυπο.

Η Samsung πιστεύει ότι οι εμπορικές υπηρεσίες 6G θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες ήδη από το 2028, αλλά να μην το περιμένουμε πριν από το 2030.

Θα αντικαταστήσει το 6G 5G;

Ακριβώς όπως τα 4G και 5G θα συνυπάρχουν για κάποιο χρονικό διάστημα (μοιράζονται το ίδιο βασικό δίκτυο), είναι πιθανό ότι τα 6G και 5G θα συνεργαστούν για κάποιο χρονικό διάστημα. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει και ο 6GIC πιστεύει ότι το 5G έχει διάρκεια ζωής 20 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να είναι κρατήσει μέχρι το 2040.

[via]

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα