12 Ιουλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Windows 10X: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

1 min read
windows 10x mock laptop close1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Τα Windows 10X είναι σχεδόν εδώ και παρακάτω σας αναλύουμε επιγραμματικά τα βασικότερα χαρακτηριστικά του νέου λειτουργικού συστήματος της Microsoft.

Τα Windows 10X είναι μια νέα έκδοση των Windows για υπολογιστές που έχει κατασκευαστεί από την αρχή και αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα η κυκλοφορία τους από του χρόνου, το 2021. Βασίζονται σε μια νέα σύγχρονη έκδοση των Windows που ονομάζεται «Windows Core OS», με πολλά νέα χαρακτηριστικά που δίνουν βάρος στην απρόσκοπτη εμπειρία του χρήστη, στην ενίσχυση της ασφάλειας αλλά και στη σταθερότητα του συστήματος.

Αυτό σημαίνει ότι όλα του τα χαρακτηριστικά, από το Windows Shell έως το λειτουργικό σύστημα έχουν ξαναχτιστεί από την αρχή με σύγχρονες τεχνολογίες, γι αυτό και τα Windows 10X δεν θα υποστηρίζουν εγγενείς εφαρμογές Win32 παλαιού τύπου ενώ θα εκτελούν εφαρμογές Microsoft Edge, UWP και web.

Κάποια στιγμή αργότερα η Microsoft ανέφερε ότι θα υποστηρίζονται εφαρμογέςWin32 σε Legacy Mode οι οποίες θα εκτελούνται σε ένα safe sandbox από προεπιλογή, πράγμα που σημαίνει δεν θα επηρεάζουν την απόδοση του συστήματος και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας όταν είναι ανενεργές.

Μια νέα εμπειρία χρήστη

windows 10x laptop1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
πηγή: windowscentral.com

Τα Windows 10X διαθέτουν ένα νέο περιβάλλον εργασίας χρήστη που έχει δημιουργηθεί με σύγχρονες τεχνολογίες αφού η διεπαφή χρήστη το (user interface) μπορεί να προσαρμοστεί πολύ εύκολα ανάλογα με τη χρήση της συσκευής. Για παράδειγμα, μία συσκευή με Windows 10X μπορεί να μετατραπεί πολύ εύκολα από έναν σταθερό υπολογιστή σε έναν φορητό ή ακόμα και τάμπλετ.

Ο Πίνακας Ελέγχου, η Εξερεύνηση αρχείων, οι διάλογοι του συστήματος και τα εικονίδια σφαλμάτων έχουν δημιουργηθεί από την αρχή καθώς η Microsoft έχει ανοικοδομήσει ολόκληρο το κέλυφος και δεν έχουνε καμία σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα!

Ένα νέο Μενού Έναρξης

windows 10x start1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
πηγή: windowscentral.com

Το μενού Έναρξης είναι σχεδιασμένο από την αρχή δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγικότητα. Το νέο μενού διαθέτει μια γραμμή αναζήτησης στην κορυφή όπου ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει από οποιαδήποτε εγκατεστημένη εφαρμογή υπάρχει στον υπολογιστή και οποιαδήποτε ρύθμιση μέχρι και να πραγματοποιήσει αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Στο κάτω μέρος διαθέτει μία περιοχή με την ονομασία “recent activities – πρόσφατες δραστηριότητες” η οποία ενημερώνεται δυναμικά και απεικονίζει πρόσφατες εφαρμογές ή ιστότοπους που έχει εκτελέσει ή επισκεφτεί ο χρήστης και στις οποίες μπορεί να μεταβεί κατευθείαν, κάτι σαν τα πρόσφατα έγγραφα στο Office.

Η λίστα εφαρμογών είναι πλήρως προσαρμόσιμη δίνοντας στο χρήστη τη δυνατότητα να αναδιατάξει τις εφαρμογές με όποιο τρόπο τον βολεύει!

Μια νέα γραμμή εργασιών

10x taskbar preview1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
πηγή: windowscentral.com

Στα Windows 10X φυσικά δεν θα έλειπε και μία νέα γραμμή εργασιών. Τώρα τα κουμπιά “Έναρξη” και “Προβολή εργασιών” εμφανίζονται στο κέντρο, της γραμμής εργασιών με νέο animation όταν κλικάρεις πάνω σε αυτά και με τις εφαρμογές που εκτελούνται να ανοίγουν και να καρφιτσώνονται ανάμεσα τους. Όταν ανοίγετε μια εφαρμογή, τα κουμπιά Έναρξη και Προβολή εργασιών διευρύνονται απαλά, δίνοντας στη Γραμμή εργασιών μια πολύ πιο ρευστή εμφάνιση.

Ένα πολύ ωραίο και ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ότι η γραμμή εργασιών αυξομειώνεται αναλόγως , σε τρία διαφορετικά μεγέθη, μικρό, μεσαίο και μεγάλο. Το μεγάλο είναι ιδανικό για tablet, ενώ το μεσαίο και το μικρό μιμείται τα συνηθισμένα μεγέθη που έχουμε ήδη στα Windows 10.

Σε λειτουργία tablet, οι χρήστες μπορούν να εμφανίσουν το μενού, σέρνοντας προς τα πάνω το δάχτυλο τους χωρίς να χρειάζεται πλέον να πατήσουν το κουμπί Έναρξη.

Ένα νέο Κέντρο Δράσης

windows 10x ac1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
πηγή: windowscentral.com

Εκτός από το νέο μενού έναρξης και της γραμμής εργασιών τα Windows 10X έρχονται με ένα νέο Κέντρο Δράσης όπου ο χρήστης μπορεί εύκολα και γρήγορα να μεταβεί σε όποια εφαρμογή ή ρύθμιση επιθυμεί έχοντας τον πλήρη έλεγχου του συστήματος!

Στις βασικές τους ρυθμίσεις περιλαμβάνει στοιχεία ελέγχου έντασης ήχου, επιλογές ενέργειας, ποσοστό μπαταρίας ενώ υπάρχει μια νέα διεπαφή μουσικής που εμφανίζεται στο Κέντρο δράσης κατά την αναπαραγωγή μουσικής.

Μια νέα εμπειρία οργάνωσης

windows 10x oobe1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
πηγή: windowscentral.com

Το interface κατά την εγκατάσταση των Windows 10X έχει σχεδιαστεί κι αυτό εκ νέου, με μια πιο μοντέρνα και καλαίσθητη εμφάνιση αφήνοντας στο χρήση μια πολύ ομαλή αίσθηση χρήσης.

Σε όλη τη διαδικασία ο χρήσης μπορεί να επιλέξει τη γλώσσα που επιθυμεί, να συνδεθεί με έναν Λογαριασμό Microsoft και να αποδεχτεί τους όρους και τις προϋποθέσεις, δυστυχώς όμως χωρίς την παρέα της Cortana η οποία απουσιάζει από όλη τη διαδικασία αφήνοντας τον μόνο κι έρημο αλλά όχι στα κρύα του λουτρού!

Ο νέος File Explorer

| Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
πηγή: windowscentral.com

Από τα νέα Windows 10X με το νέο σύγχρονο πυρήνα, παλαιότερα στοιχεία όπως o κλασικός File Explorer είναι πλέον παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι η Microsoft έχει δημιουργήσει μια νέα Εξερεύνηση αρχείων ειδικά για τα Windows 10X η οποία είναι χτισμένη γύρω από το OneDrive.

Τα Windows 10X είναι ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο στηρίζεται και δομείται γύρο από το διαδίκτυο και αυτό επηρεάζει άμεσα και τον τρόπο αποθήκευσης και διαχείρισης αρχείων.

Από προεπιλογή, όλα τα αρχεία συγχρονίζονται με τον λογαριασμό του χρήστη στο OneDrive στο cloud, ενώ διατίθενται επίσης και τοπικά στη συσκευή.

Βελτιωμένη ενημέρωση των Windows

windows update hero 20191 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
πηγή: windowscentral.com

Η Microsoft βελτιώνει επίσης το Windows Update αφού πλέον οι ενημερώσεις των Windows 10X δεν είναι τόσο χρονοβόρες καθώς εκτελούνται κατά προτεραιότητα στο παρασκήνιο.

Έτσι, όπως και στο Android και στο Chrome OS, μόλις μία ενημέρωση είναι έτοιμη το σύστημα θα κάνει μία κανονική επανεκκίνηση χωρίς να χρειάζεται να περιμένει ο χρήστης, ώρες ατελείωτες.

Ενδεικτικά και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από τη Microsoft μία ενημέρωση μπορεί να χρειαστεί λιγότερο από 90 δευτερόλεπτα για να εγκατασταθεί, συμπεριλαμβανομένης και της επανεκκίνησης του συστήματος .

Πρόκειται σίγουρα για μια τεράστια βελτίωση, αν λάβει κανείς υπόψη τη σημερινή κατάσταση με τα Windows update που λίγο ή πολύ μία ενημέρωση μπορεί να διαρκέσει από 5 έως 20 λεπτά για να ολοκληρωθεί!

Ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια!

10x windows defender1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
πηγή: windowscentral.com

Σε αντίθεση με τα Windows 10, τα Windows 10X δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια εφαρμόζοντας νέες τεχνικές που μας είναι γνωστές από άλλα λειτουργικά συστήματα βλέπε Linux.

Στα Windows 10X εφαρμόζεται ο όρος “διαχωρισμός κατάστασης”, ο οποίος είναι ο τρόπος με τον οποίο το λειτουργικό σύστημα διαχωρίζει τα σημαντικά αρχεία από τα αρχεία του χρήστη κατά την εγκατάσταση του στο σκληρό δίσκο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα Windows 10 εγκαθίστανται σε ένα μόνο διαμέρισμα του σκληρού δίσκου, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να έχει πλήρη πρόσβαση σε αρχεία συστήματος καθώς επίσης και πιθανοί κακόβουλοι.

Στα Windows 10X, εφαρμόζεται μία διαφορετική τεχνική αφού τα κρίσιμα και σημαντικά αρχεία τους συστήματος, το μητρώο, προγράμματα οδήγησης και άλλα σημαντικά προγράμματα οδήγησης, είναι κλειδωμένα εξ’ ορισμού και εγκαθίστανται σε ένα ξεχωριστό διαμέρισμα του δίσκου μόνο για ανάγνωση, έτσι μένουν προστατευμένα από τα αδιάκριτα μάτια!

Το μόνο πράγμα που μπορεί να έχει πρόσβαση ο χρήστης και οι εφαρμογές είναι το διαμέρισμα του χρήστη.

Δυναμικά Wallpaper

| Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Μία νέα δυνατότητα που έχουν τα Windows 10X είναι τα δυναμικά wallpaper τα οποία αλλάζουν περιεχόμενο ανάλογα π.χ. με την ώρα του συστήματος.

Για παράδειγμα, πιο πάνω βλέπετε ένα δυναμικό wallpaper που απεικονίζει ένα όμορφο τοπίο με θέα στο βουνό που αλλάζει φόντο σε πρωί, απόγευμα και νύχτα με βάση την πραγματική ώρα της συσκευής.

Δεν ξέρουμε πόσες από αυτές τις δυναμικές ταπετσαρίες θα υπάρχουν στα Windows 10X και δεν ξέρουμε επίσης πόσο περίπλοκες μπορεί να είναι. Ωστόσο, είναι ωραίο να βλέπουμε περισσότερες επιλογές προσαρμογής για τους χρήστες.

Η στιγμή που όλοι περιμένατε, πότε θα είναι διαθέσιμα τα Windows 10X .

Τα Windows 10X θα κυκλοφορήσουν την άνοιξη του 2021 πρώτα για εμπορικές αγορές δηλαδή σε διάφορους τομείς εκπαίδευσης και επιχειρήσεων που αναζητούν φθηνούς υπολογιστές κάτω των 500 €.

Δεν θα είναι διαθέσιμα στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα τα βρείτε OEM εγκατεστημένα σε κάποιο Dell ή HP. Θα κάνετε υπομονή μέχρι το 2022 και μετά.

Τα Windows 10X αναμένεται να κυκλοφορήσουν χωρίς κάποια εφαρμογή Mail και Calendar αφού η πρώτη έκδοση της πλατφόρμας απευθύνεται σε εμπορικές αγορές οι οποίες πιθανότατα θα χρησιμοποιούν το Outlook Web. Οι χρήστες θα μπορούν να επιλέξουν να εγκαταστήσουν τις εφαρμογές αυτές κάποια στιγμή αργότερα αν το επιθυμούν μέσα από το Microsoft Store.

Καταλαβαίνετε ότι τα Windows 10X είναι ένα νέο λειτουργικό σύστημα, σχεδιασμένο από την αρχή οπότε μην περιμένετε να το δείτε κάποια στιγμή ως windows update στον υπολογιστή σας που τρέχει Windows 10.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να σας πούμε είναι ότι τα Windows 10X δεν θα διατίθενται μέσα κάποιας διανομής ISO ώστε να μπορεί ο χρήστης να τα εγκαταστήσει σε έναν υπάρχων υπολογιστή!

Τα Windows 10X θα έρχονται προεγκατεστημένα μόνο σε νέους υπολογιστές.

[via]

Κάτι σαν τα Chromebooks , διαβάστε όμως παρακάτω την έξυπνη κίνηση που έκανε η Google με το ChromeOS!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα