25 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Πόσο ασφαλής είναι ο ψηφιακός σας βοηθός;

1 min read
ql3r1s3w5sjiquev8ewt1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Η συνομιλία με τον Βοηθό Google, την Alexa ή το Siri έχει γίνει μέρος της καθημερινής μας ζωής, είτε χρησιμοποιούμε τις φωνές μας για να ανάβουμε έξυπνα φώτα είτε να ζητάμε από τις συσκευές μας την πρόγνωση καιρού. Αλλά αυτό που ίσως δεν σκεφτόμαστε καθημερινά είναι πόσο ασφαλείς είναι αυτοί οι τρεις ψηφιακοί βοηθοί;

Τι συμβαίνει στα δεδομένα που δίνετε ο καθένας για τη ζωή σας; Πού αποθηκεύονται οι φωνητικές σας εντολές; Πόσο εύκολο είναι για κάποιον άλλον στο σπίτι να κάνει ερωτήσεις σχετικά με το πρόγραμμά σας ή να καλέσει μία από τις επαφές σας; Εδώ θα αναλύσουμε τις επιλογές απορρήτου και ασφάλειας που έχετε για κάθε μία.

Βοηθός Google

Κάθε αλληλεπίδραση που έχετε με τον Βοηθό Google σε έξυπνα ηχεία, τηλέφωνα και άλλες συσκευές συνδέεται από προεπιλογή στο λογαριασμό σας Google. Για να δείτε όλα τα δεδομένα σας, συνδεθείτε στο λογαριασμό σας στο διαδίκτυο εδώ , στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Στοιχεία και εξατομίκευση , στη συνέχεια, Διαχείριση ελέγχου δραστηριότητας σας . Επιλέξτε Διαχείριση δραστηριότητας στην περιοχή Δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών και , στη συνέχεια, επιλέξτε Προβολή στοιχείων και φιλτράρετε κατά ημερομηνία και προϊόν και επιλέξτε τόσο τον Βοηθό όσο και τη Φωνή και τον Ήχο (ενδέχεται να υπάρχει κάποια αλληλεπικάλυψη μεταξύ των δύο).

Αυτές οι εγγραφές μπορούν να διαγραφούν μεμονωμένα (κάντε κλικ στις τρεις κουκκίδες και στη συνέχεια Διαγραφή ) ή μαζικά (κάντε κλικ στο κουμπί Διαγραφή στην κορυφή της λίστας). Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από την Google να καθαρίζει αυτόματα αυτά τα δεδομένα σε κυλιόμενη βάση όταν είναι παλαιότερα από τρεις, 18 ή 36 μήνες. Ακολουθήστε το κουμπί αυτόματης διαγραφής στην κορυφή της λίστας για να το ρυθμίσετε.

Ωστόσο, τα πραγματικά δεδομένα ήχου όλων όσων είπατε δεν αποθηκεύονται από προεπιλογή. Μπορείτε να το ελέγξετε επιλέγοντας Δεδομένα και εξατομίκευση από την οθόνη του λογαριασμού σας και, στη συνέχεια, επιλέξτε Διαχείριση των στοιχείων ελέγχου δραστηριότητάς σας : Το πλαίσιο με την ένδειξη Συμπερίληψη εγγραφών ήχου στην ενότητα Δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών ορίζει εάν ο ήχος αποθηκεύεται ή όχι. Εάν οι εγγραφές έχουν αποθηκευτεί, μπορείτε να κάνετε κλικ στις τρεις κουκκίδες δίπλα σε μια εντολή στη λίστα δραστηριότητάς σας και, στη συνέχεια, Λεπτομέρειες και Προβολή εγγραφής για να την αναπαράγετε στον εαυτό σας.

sefjvers6eejyrftrobo | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Τα αιτήματα και τα δεδομένα που συλλέξατε από τον Βοηθό Google χρησιμοποιούνται με τον ίδιο τρόπο όπως όλα τα υπόλοιπα δεδομένα που παραχωρείτε στην Google: για την πώληση διαφημίσεων που στοχεύουν τα δημογραφικά σας στοιχεία. Η Google αναλύει περισσότερες λεπτομέρειες στην επίσημη σελίδα πολιτικής της εδώ . Οι ηχογραφήσεις χρησιμοποιούνται επίσης για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του Βοηθού στον ήχο της φωνής σας και στην εξατομίκευση των υπηρεσιών της Google (έτσι η Google γνωρίζει τις ταινίες και τη μουσική που σας αρέσει, για παράδειγμα).

Πέρυσι, η Google έγραψε περισσότερα για την ηχογράφηση του Βοηθού Google. Εάν επιλέξετε να ενεργοποιήσετε την υπηρεσία ή κάποια στιγμή αργότερα, οι αναθεωρητές της Google ενδέχεται να ακούσουν περίπου 0,2% των αποσπασμάτων για λόγους ποιοτικού ελέγχου, αν και η Google αναφέρει ότι έχει αποσυνδεθεί από λογαριασμούς χρηστών. Η Google υπόσχεται επίσης να μην γίνεται ηχητική εγγραφή.

Όσον αφορά τη διατήρηση των προσωπικών πληροφοριών στο Λογαριασμό σας Google αυτά όλα είναι διαθέσιμα μόνο σε εσάς, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το Voice Match. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Google Home σε Android ή iOS , πατήστε την εικόνα του προφίλ σας και, στη συνέχεια, τις ρυθμίσεις Βοηθού , το Voice Match και την Προσθήκη συσκευών – αυτό θα σας επιτρέψει να διαμορφώσετε τη λειτουργία στο τηλέφωνο ή τα ηχεία σας. Μόλις ενεργοποιηθεί η δυνατότητα (η Google διαθέτει περισσότερα εδώ ), θα γίνουν διαθέσιμα αποτελέσματα όπως μεμονωμένες λίστες αναπαραγωγής Μουσικής YouTube και καταχωρίσεις στο Ημερολόγιο Google.

Siri

Η Apple μιλάει συχνά για τη δέσμευσή της στο απόρρητο των χρηστών και το Siri είναι πραγματικά κάτι που το αποδεικνύει. Οι αλληλεπιδράσεις που έχετε με το Siri δεν σχετίζονται με το Apple ID σας κατά την επεξεργασία ή την αποθήκευσή τους (συνδέονται με ένα τυχαίο αναγνωριστικό) και δεν χρησιμοποιούνται για τη στόχευση διαφημίσεων προς εσάς, αλλά διατηρούνται στουςδιακομιστές της Apple. Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες έγγραφο πολιτικής εδώ .

Τα αιτήματα και τα δεδομένα σας στο Siri αποθηκεύονται και συνδέονται με το ίδιο τυχαίο αναγνωριστικό που έχετε εκχωρήσει για έξι μήνες και ενδέχεται να διατηρηθούν συνολικά για μερικά χρόνια συνολικά, προκειμένου να βοηθήσουν την Apple να αναπτύξει και να βελτιώσει το Siri, Dictation, και άλλες δυνατότητες επεξεργασίας γλωσσών όπως το Voice Control », σύμφωνα με την πολιτική της Apple.

Η Apple δεν διαθέτει το ίδιο είδος ελέγχου δεδομένων χρήστη που έχει η Google, πολύ απλά γιατί δεν συλλέγει τόσα δεδομένα. Μπορείτε, ωστόσο, να εξαιρεθείτε από την επανεξέταση των εγγραφών Siri από τους υπαλλήλους της Apple για λόγους ποιοτικού ελέγχου. Από το μενού Ρυθμίσεις σε iPhone, πατήστε Απόρρητο , Analytics και βελτιώσεις και, στη συνέχεια, Βελτίωση Siri & Dictation .

| Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Υπάρχει επίσης η επιλογή διαγραφής όλων των δεδομένων Siri που είναι αποθηκευμένα στους διακομιστές της Apple και σχετίζονται με το τυχαίο αναγνωριστικό σας. Από τις Ρυθμίσεις, επιλέξτε Siri & Search , μετά Siri & Dictation History και , στη συνέχεια, Delete Siri & Dictation History . Ψεκάστε, σκουπίστε τελειώσατε έτσι απλά και τόσο αποτελεσματικά .

Για να διαγράψετε τα πάντα, πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία σε όλες τις συσκευές Apple. Μπορείτε να βρείτε τις επιλογές που χρειάζεστε στην ενότητα Siri και Siri & Dictation History από το Apple Watch Settings, ή General and Siri History από το Apple TV Settings, ή Siri History στις ρυθμίσεις HomePod στην εφαρμογή Home ή Siri από το παράθυρο System Preferences σε υπολογιστή Mac.

Amazon Alexa

Το Amazon Alexa, σε αντίθεση με τον Βοηθό Google και το Siri, ζει κυρίως σε έξυπνα ηχεία και έξυπνες οθόνες (αν και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στο τηλέφωνό σας). Όλες αυτές οι συσκευές διαθέτουν διακόπτες υλικού για σίγαση του μικροφώνου και η Amazon καταγράφει και επεξεργάζεται φωνητικές εντολές μόνο εάν προηγείται λέξη αφύπνισης.

Αυτές οι ηχογραφήσεις αποθηκεύονται στους διακομιστές της Amazon από προεπιλογή, αλλά μπορείτε να τις κάνετε αυτόματη διαγραφή μετά από τρεις μήνες ή 18 μήνες ή να τις σταματήσετε να συνδέονται με το λογαριασμό σας. Από την εφαρμογή Alexa σε Android ή iOS , πατήστε Περισσότερα και , στη συνέχεια, επιλέξτε Ρυθμίσεις , Απόρρητο Alexa , Διαχείριση των δεδομένων Alexa και επιλέξτε πόσο καιρό θα αποθηκεύσετε τις εγγραφές για να δείτε τις επιλογές σας.

Από το ίδιο μενού απορρήτου της Alexa στις Ρυθμίσεις , μπορείτε να πατήσετε « Έλεγχος ιστορικού φωνής» για να δείτε μια λίστα με τις εγγεγραμμένες εντολές σας και να τις αναπαραγάγετε. Αυτή η οθόνη εμφανίζει την ώρα, την ημερομηνία και τη συσκευή που χρησιμοποιείται για κάθε αίτημα και μπορείτε ακόμη να αξιολογήσετε πόσο καλά σας κατάλαβε η Alexa. Εάν έχετε μεγάλο ιστορικό φωνής, οι επιλογές φίλτρου στην κορυφή της λίστας μπορούν να σας βοηθήσουν.

qnzzmy6dlz5rdejflcu4 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Πατήστε Διαγραφή εγγραφής για να απαλλαγείτε από μία εγγραφή φωνής ή Διαγραφή όλων των εγγραφών μου για να καθαρίσετε τα πάντα καθαρά (αυτές οι επιλογές λειτουργούν ξεχωριστά στην πρώτη επιλογή αυτόματης διαγραφής που εξετάσαμε). Η ίδια σελίδα απορρήτου Alexa είναι διαθέσιμη στον ιστό στο πρόγραμμα περιήγησής σας και μπορείτε επίσης να έχετε πρόσβαση σε όλες τις εγγραφές σας και τις ίδιες ρυθμίσεις από εδώ.

Επιπλέον για θέματα προστασίας του απορρήτου σας Alexa μπορείτε να βρείτε εδώ . Κι εδώ η Amazon εξηγεί ότι οι αποθηκευμένες ηχογραφήσεις χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των δυνατοτήτων αναγνώρισης φωνής της Alexa και ότι «ένα εξαιρετικά μικρό δείγμα» εγγραφών εξετάζεται από τους ανθρώπους για λόγους ποιοτικού ελέγχου. Όπως και με την Google, τα αιτήματά σας χρησιμοποιούνται επίσης για την εξατομίκευση της εμπειρίας σας στο Amazon, τη στόχευση διαφημίσεων στο δημογραφικό σας και την πρόταση νέων προϊόντων.

[via]

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα