Ποιες κυβερνήσεις κατασκοπεύουν τα κινητά τηλέφωνα των πολιτών
1 min read
Ταράζει τα νερά μια καναδική έρευνα που δείχνει ότι οι κυβερνήσεις 25 κρατών του κόσμου κατασκοπεύουν τα κινητά τηλέφωνα των πολιτών με ειδική -νόμιμη- λειτουργία.
Καναδοί ερευνητές αποκάλυψαν σε μια έκθεση ότι οι κυβερνήσεις 25 χωρών κατασκοπεύουν τα smartphones των πολιτών τους με τη βοήθεια ειδικής λειτουργίας και σχεδόν το ένα τρίτο εξ αυτών βρίσκονται στη Λατινική Αμερική.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το παρατηρητήριο ψηφιακών δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου του Τορόντο, The Citizen Lab, στη λίστα περιλαμβάνονται χώρες όπως το Μεξικό, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ, ο Ισημερινός, το Περού και η Χιλή.
Ακόμα, μεταξύ των 25 κρατών που αναφέρονται στην εν λόγω έκθεση, είναι η Δανία, το Βέλγιο, η Σερβία, η Εσθονία, το Μαρόκο, η Ισημερινή Γουινέα, η Νιγηρία, η Μποτσουάνα, η Κένυα, η Ζάμπια, η Ζιμπάμπουε, η Εσθονία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Αυστραλία.
Υπό διεθνές πρωτόκολλο
Σύμφωνα με την έκθεση, η εταιρεία Circles που εδρεύει στη Βουλγαρία και θεωρείται αδελφικός οργανισμός του ισραηλινού ομίλου NSO, λειτουργεί μέσω μιας κοινής αστοχίας σήματος στο παγκόσμιο σύστημα κινητής τηλεφωνίας για να επιτρέψει την υποκλοπή κλήσεων και μηνυμάτων, καθώς και την παρακολούθηση τηλεφώνων.
Έτσι, το spyware της Circles εκμεταλλεύεται το το SS7, ένα πρωτόκολλο που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών και τη δρομολόγηση τηλεφωνικών κλήσεων μεταξύ εταιρειών τηλεπικοινωνιών.
Το SS7, με τη σειρά του, χρησιμοποιείται για περιαγωγή, πράγμα που σημαίνει ότι επιτρέπει την παρακολούθηση ακόμα και αν το αντικείμενο ταξιδεύει ανά τον κόσμο.
Η έκθεση επισημαίνει ότι το πρωτόκολλο μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο από εταιρείες παρακολούθησης όσο και από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.
Ωστόσο, επιθέσεις είναι πολύ δύσκολο να αποκλειστούν καθώς είναι δαπανηρό για τους τηλεπικοινωνιακούς φορείς να διακρίνουν την κακόβουλη κίνηση από την καλοήθη συμπεριφορά.