24 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Σε διαβούλευση ο Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών

1 min read
vodafone antenna1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Σε δημόσια διαβούλευση έως 17 Ιουλίου 2020 τέθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών που θα αποτελέσει τμήμα του Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την οδηγία 2018/1972 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κώδικας αντικαθιστά σε μεγάλο μέρος τον υφιστάμενο νόμο περί τηλεπικοινωνιών 4070/2012 και, μεταξύ άλλων, οριοθετεί τις αρμοδιότητες των Αρχών και κυρίως του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων και της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

Αναφορικά με την αρμοδιότητα της ΕΕΤΤ επί του ανταγωνισμού στις Τηλεπικοινωνίες και τα Ταχυδρομεία η οποία διεκδικείται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, ο Κώδικας διατηρεί το υφιστάμενο καθεστώς. Δηλαδή η ΕΕΤΤ διατηρεί την αρμοδιότητα του ανταγωνισμού στις Τηλεπικοινωνίες και τα Ταχυδρομεία και μόνον αν το επιθυμεί η ίδια ζητά τη συνδρομή της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Όπως το λέει και το όνομά του πρόκειται για Κώδικα που σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν σειρά από ρυθμίσεις (δευτερογενές δίκαιο). Οι γενικοί του στόχοι είναι:

  • Η ενθάρρυνση των επενδύσεων για την ανάπτυξη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (με ταχύτητα downlink τουλάχιστον 100 Mbps).
  • Η δημιουργία ενός προβλέψιμου από κανονιστικής πλευράς πλαισίου για την αδειοδότηση του ραδιοφάσματος και την ανάπτυξη των ασύρματων ευρυζωνικών συνδέσεων.
  • Η τόνωση του ανταγωνισμού και την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
  • Η προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, προκειμένου να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές.

Στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων, διευρύνεται ο ορισμός των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών προκειμένου να διασφαλίζεται η προστασία των καταναλωτών για υπηρεσίες που παρέχονται μέσω διαδικτύου (Over The Top) έναντι συνδρομής αλλά και έναντι παροχής δεδομένων, έναντι προβολής διαφημιστικών μηνυμάτων και έναντι περιπτώσεων όπου ο πάροχος της υπηρεσίας εκμεταλλεύεται οικονομικά τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει.

Ορίζονται επίσης θέματα σχετικά με την καθολική υπηρεσία, τη λειτουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού 112 και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ανοιχτής Τηλεφωνικής Γραμμής για Αγνοούμενα Παιδιά 116000, ενώ διασφαλίζεται η προσβασιμότητα στο διαδίκτυο για τους ανθρώπους με αναπηρία.

Ακόμη, ενόψει της διαδικασίας για την απόδοση συχνοτήτων στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για την ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G, ο νέος Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών προβλέπει την αναδιοργάνωση της ζώνης 3,4 – 3,8 GHz και τη διάθεση 1 GHz στη ζώνη 24,25-27,5 GHz, εφόσον υπάρχουν σαφή στοιχεία ζήτησης της αγοράς και απουσία σημαντικών περιορισμών για τη μετάβαση υφιστάμενων χρηστών ή την εκκαθάριση της συγκεκριμένης περιοχής.

Ο Κώδικας θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης. Η προθεσμία για την ενσωμάτωση της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, όμως σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης η διαδικασία επεξεργασίας και ψήφισης στη Βουλή των Ελλήνων θα ολοκληρωθεί ταχύτερα, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για την έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων.

πηγή: infocom.gr

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα