29 Οκτωβρίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Τι γίνεται με τη Forthnet

Forthnet 1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Τι είπε ο Αντώνης Τζωρτζακάκης για τη συνδεσιμότητα και την επένδυση στη ForthnetInfoCom / by infocom / 1h

Μια μέρα αφού δημοσιοποιήθηκε ο Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020 ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αντώνης Τζωρτζακάκης, αναφέρθηκε σε διαδικτυακή ενημέρωση του Τύπου αναλυτικότερα στα στοιχεία της συνδεσιμότητας (διαθέσιμες ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο).

Όπως είπε, σαφώς η Ελλάδα άρχισε πολύ αργότερα να επενδύει στις υπερυψηλές ταχύτητες, όπως συνέβη νωρίτερα και με το ADSL. Ξεκίνησε μόλις τα τελευταία δύο χρόνια με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να έχουν προηγηθεί ήδη αρκετά.

«Η πορεία για το FTTH (οπτική ίνα έως το σπίτι) ωστόσο έχει ξεκινήσει, βρισκόμαστε στην αρχή και οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι. Οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς είναι σε εξέλιξη» πρόσθεσε ενώ εκτίμησε ότι στο εξής θα δούμε σημαντική αύξηση της ζήτησης για υψηλής ταχύτητας συνδέσεις και από τη πλευρά της η πολιτική ηγεσία θα κάνει ότι μπορεί για να ενθαρρύνει τη ζήτηση. Συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, η περίοδος των περιοριστικών μέτρων προκάλεσε αύξηση των αιτημάτων για αναβαθμίσεις των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων στα νοικοκυριά και αυτό είναι ενθαρρυντικό.

Επεσήμανε, πάντως, πως όσο και αν βελτιωθούν οι υποδομές, αν δεν αναπτύσσονται παράλληλα οι υπηρεσίες (και κατά συνέπεια και η ζήτηση) δεν θα επιτυγχάνεται το πολλαπλασιαστικό όφελος για την κοινωνία.

Ο κ. Τζωρτζακάκης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα χαρακτήρισε θετική την είσοδο στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά της PC Partners προσθέτοντας ότι η προσδοκία είναι οι επενδύσεις που θα κάνει στη Forthnet να είναι αντίστοιχες του μεγέθους της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από τη ΓΓΤΤ:

  • Στις ενεργές τηλεφωνικές γραμμές (στοιχεία στις 31.03.20) ταχύτητα μικρότερη από 30 Mbps είχαν 2.939.251 συνδέσεις, 30 έως 100 Mbps είχαν 1.80.289 και μεγαλύτερη από 100 Mbps, 115.578. Στην Ελλάδα το 98% όσων καλύπτονται από Very High Capacity Networks (VHCN) έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητα 1 Gbps, τη στιγμή που στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό είναι 73,5%.
  • Η «καθολική» ευρυζωνική κάλυψη κινείται άνω του μέσου όρου της Ε.Ε. Παρά το δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας, βασικές υποδομές σταθερής ευρυζωνικότητας προσφέρονται σε όλους τους πολίτες.
  • Η κάλυψη σε δίκτυα νέας γενιάς (NGA) επεκτείνεται. Τα δίκτυα οπτικών ινών FTTC (οπτική ίνα στην υπαίθρια καμπίνα) και FTTH επεκτείνονται σε όλη τη χώρα τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια. Εντός του 2020 και σε όρους κάλυψης 450 με 500 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε FTTH δίκτυο. Παρά την καθυστέρηση πολλών ετών, στον πρώτο ουσιαστικά χρόνο ανάπτυξης των FTTH δικτύων η Ελλάδα ανέβηκε στην 20 θέση στον DESI.
  • Η «ποιότητα» των σταθερών δικτύων «υψηλής χωρητικότητας» VHCN είναι ιδιαίτερα υψηλή στην Ελλάδα Οι χρήστες αυτών των δικτύων απολαμβάνουν ταχύτητες 1Gbps σε ποσοστό 98,5%, με μέσο όρο στην ΕΕ το 52%.
  • Η κάλυψη κινητών ευρυζωνικων δικτύων LTE είναι ικανοποιητική, στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκονται δύο σημαντικά έργα:

Το Superfast Broadband: Πρόκειται για το κουπόνι ενίσχυσης της ζήτησης για υπερ υψηλές ταχύτητες από επιχειρήσεις και νοικοκυριά το οποίο έχει επεκταθεί έως το 2022 με δυνητικά 135.000 ωφελημένους. Προϋπολογισμός 50 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία καθώς το δίκτυο FTTH επεκτείνεται μέσα σε δύο μήνες διατέθηκαν 2.000 νέα κουπόνια, όταν σε όλη την προηγούμενη διετία είχαν εκδοθεί μόλις 5.600 κουπόνια.

Το έργο Ultrafast Broadband που υλοποιείται με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ και έχει προσελκύσει 9 ενδιαφερόμενους για τα 7 τμήματά του. Αφορά στη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών έως τα σπίτια (750.000 συνδέσεις) σε περιοχές που δεν παρουσιάζουν μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον. Ο προϋπολογισμός του είναι 870 εκατ. ευρώ και μέρος του θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους. Ο στόχος είναι το έργο να συμβασιοποιηθεί στο τέλος του 2020 αρχές 2021. Στη φάση αυτή ξεκινά ο ανταγωνιστικό διάλογος με τους ενδιαφερόμενους.

Παράλληλα «τρέχει» η προετοιμασία της δημοπρασίας για την πέμπτη γενιά κινητής τηλεφωνίας (5G) στο τέλος του έτους, το έργο WiFi4GR, ενώ σε θεσμικό επίπεδο το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε διαβούλευση ο Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, νομοθετικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση επιτάχυνσης υλοποίησης των δικτύων και το Μητρώο Υποδομών.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα