25 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Βελτιώστε το WiFi σήμα του κινητού σας αλλά και του ρούτερ σας!

1 min read
free wifi1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Ενώ το σήμα σας τελικά θα εξασθενίσει σε οποιοδήποτε σενάριο, υπάρχουν μερικά πραγματάκια που μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι αξιοποιείτε στο έπακρο το ρούτερ σας αλλά και το κινητό σας.

Ένα καλό Wi-Fi σήμα είναι ένας αγώνας ενάντια στη φυσική, αφού προσπαθεί να ταξιδέψει μέσα από τοίχους και παράθυρα και αντικείμενα χωρίς όμως να υποβαθμίζεται.

Ελέγξτε το λογισμικό

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό σας είναι ενημερωμένο τόσο στο τηλέφωνο όσο και στο ρούτερ σας.

Τα νεώτερα ρούτερ έχουν δυνατότητα σύνδεσης μέσω μίας εφαμοργής με το κινητό σας και να επιλέξετε να ενημερώσετε αυτόματα το firmware του. Σε παλαιότερα βέβαια ρούτερ ίσως να πρέπει να κατεβάσετε το απαραίτητο firmware από την ιστοσελίδα του κατασκευαστή και να το αναβάθμισετε χειροκίνητα. Συνδεθείτε στο ρούτερ σας πληκτρολογώντας μία διεύθυνση IP στον browser σας συνήθως αυτό είναι κάτι απλό, όπως το 192.168.0.1, αλλά μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό, όπως και να έχει ελέγξτε στο πίσω μέρος του ρούτερ ή ψάξτε το εγχειριδίο του για να δείτε πως γίνεται.

Σημείωση: Αν και δεν σχετίζεται άμεσα με το σήμα ελέγξτε τη χρήση VPN, σίγουρα μπορεί να καθυστερεί τη σύνδεση σας και να αισθάνεστε ότι κολλάει λίγο το Internet σας. Ωστόσο εάν χρησιμοποιείτε το οικιακό σας Wi-Fi, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να έχετε ενεργοποιημένη κάποια υπηρεσία VPN εκτός φυσικά αν θέλετε να κρατήσετε μακριά τα αδιάκριτα μάτια.

Εξαλείψτε τις παρεμβολές

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι η θήκη του τηλεφώνου σας. Ορισμένες θήκες έχουν αρκετό πάχος ή είναι μεταλλικές και μπορεί να μην τις υποπτευόμαστε αλλά εμποδίζουν το σήμα να φτάσει στο κινητό σας. Ελέγξτε καλού κακού και χωρίς θήκη να δείτε αν έχετε κάποια βελτίωση στο σήμα και αν ναι τότε ίσως να χρειαστεί να αλλάξετε θήκη.

Το σήμα Wi-Fi χρησιμοποιεί τις συχνότητες 2,4Ghz ή 5Ghz, όμως έχετε υπόψη ότι τα 5GHz παρόλο που είναι πιο γρήγορα δεν ταξιδεύουν και τόσο μακριά, ιδίως αν παρεμβάλονται αρκετά φυσικά εμπόδια από το δρομολογητή σας, άρα δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε.

Τι μπορείτε να κάνετε στο κινητό σας

  1. Βεβαιωθείτε ότι είστε συνδεδεμένοι στο σωστό δίκτυο . Το τηλέφωνό σας θα μπορούσε να συνδεθεί σε ένα ασθενέστερο δίκτυο επισκεπτών ή σε δημόσιο Wi-Fi που είναι σε εμβέλεια αυτόματα και να μην το έχετε πάρει χαμπάρι.
  2. Δοκιμάστε να συνδεθείτε στα 2,4GHz εάν είναι διαθέσιμο από τις ρυθμίσεις του ρούτερ σας αντί για τα 5GHz. Τα 5GHz, ενώ είναι ταχύτερα, ωστόσο εξασθενούν ευκολότερα και δεν ταξιδεύουν τόσο μακριά.
  3. Διαγράψτε τη σύνδεση σας και συνδεθείτε εκ νέου. Αυτό θα μπορούσε να επιλύσει μια διένεξη IP ή μια παλιά ρύθμιση παραμέτρων.
  4. Επανεκκινήστε το τηλέφωνο σας. Κανένα λειτουργικό σύστημα δεν είναι τέλειο και μερικές φορές μια απλή επανεκκίνηση μπορεί να επαναφέρει τα πράγματα στη σειρά.

Τι μπορείτε να κάνετε στο ρούτερ σας

Εάν το τηλέφωνό σας είναι πλήρως ενημερωμένο τότε ίσως κάτι φταίει με το ρούτερ σας και το που το έχετε τοποθετημένο.

  1. Χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή όπως το Wifi Analyzer για να βρείτε νεκρές περιοχές ή για να δείτε εάν το σήμα Wi-Fi σας χρησιμοποιεί ένα αποτελεσματικό κανάλι.
  2. Αποσυνδέστε το δρομολογητή σας για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια συνδέστε τον ξανά . Αυτό επιτρέπει στον δρομολογητή να επιλέξει αυτόματα ένα λιγότερο γεμάτο κανάλι.
  3. Βεβαιωθείτε ότι οι κεραίες είναι στραμμένες προς τα πάνω (εάν έχει κεραίες το ρούτερ σας). Εάν δεν υπάρχουν κεραίες, τότε βεβαιωθείτε ότι ο δρομολογητής είναι τοποθετημένος σε όρθια θέση.
  4. Τοποθετήστε το δρομολογητή σας σε κάποιο ψηλό σημείο ψηλότερα από τα περισσότερα έπιπλα του σπιτιύ σας.
  5. Βεβαιωθείτε ότι ο δρομολογητής έχει σωστό εξαερισμό. Οι δρομολογητές χρειάζονται χώρο για να μπορούν να είναι στη σωστή θερμοκρασία, άλλωστε κυκλώματα είναι και αυτά και όπως ξέρετε η ζέστη και η υψηλή θερμοκρασία είναι ο Νο1 εθχρός των κυκλωμάτων.
  6. Εάν είναι δυνατόν, τοποθετήστε το δρομολογητή μακριά από ηλεκτρικό εξοπλισμό για να μειώσετε τις παρεμβολές.
  7. Επιλέξτε μια στενότερη ζώνη καναλιού στις ρυθμίσεις του δρομολογητή. Αυτό μπορεί να μειώσει την τελική ταχύτητα αλλά και να αποφύγει τις παρεμβολές.

Ώρα να αγοράσετε νέο ρούτερ

Ίσως ήρθε η ώρα να πετάξετε το παλιό σας ρούτερ και να αγοράσετε ένα καινούργιο. Ακόμα κι αν ο δρομολογητής σας ήταν επαρκής στο παρελθόν, ενδέχεται τώρα να υπάρχουν περισσότερες παρεμβολές από γειτονικά ασύρματα δίκτυα που να επηρεάζουν και να εξασθενούν το σήμα του δικού σας ρούτερ.

Έχετε υπόψη ότι οι νεώτεροι δρομολογητές σίγουρα είναι πιο αναβαθμισμένοι, εξαρτάται βέβαια τι θα επιλέξετε αλλά εκτός από αυτό διαθέτουν και ενσωματωμένο λογισμικό το οποίο διορθώνει και ενισχύει το σήμα και το διατηρεί ισχυρό.

Άλλη καλή λύση είναι να αγοράσετε ένα WiFi extender ή repeater, μία συσκευή η οποία συνδεέται στη πρίζα του σπιτιού σας και επεκτείνει το υπαρχον ασύματο δίκτυο του δρομολογητή σας.

Είμαστε πάντως σίγουροι ότι αν ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα θα δείτε έστω κάποια βελτίωση.

Ελπίζουμε να βοηθήσαμε!

Καλό βράδυ

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα