28 Μαρτίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Ρομπότ “σκοτώνει” τον κοροναϊό με υπεριώδης ακτινοβολία μέσα σε λίγα λεπτά

1 min read
amazon robot1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Η τεχνολογία πάντα μας βρίσκει τη λύση και στην προκειμένη περίπτωση η Amazon κατασκεύασε ένα ρομπότ το οποίο σκοτώνει τον κοροναϊό με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας UV-C μέσα σε λίγα λεπτά.

Η χρήση του είναι μία και μοναδική, να απολυμάνει τους χώρους όπως καταστήματα, εταιρείες, νοσοκομεία κ.λ.π. από τον περιβόητο νέο κοροναϊό ή SARS COV-2 ή COVID-19 ή όπως θέλετε πείτε το .

Ο σχεδιασμός του θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας και είναι αρκετά τετραγωνισμένος, ενώ προεξέχει η κολόνα με τις τουλάχιστον δέκα λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας που υπόσχονται πλήρη απολύμανση μέσα σε λίγα λεπτά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Amazon, η εγκατάσταση τέτοιων λαμπτήρων UV-C σε ένα κατάστημα μπορεί να κοστίσει αρκετές χιλιάδες δολάρια ενώ ένα τέτοιο ρομπότ που είναι εξίσου αποτελεσματικό είναι πολύ φθηνότερο.

Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τις επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας UV-C στους ιούς για πολλά χρόνια. Μελέτες δείχνουν ότι το υπεριώδες φως μπορεί να επηρεάσει το γενετικό υλικό των ιών και να αποκλείσει την πιθανότητα αναπαραγωγής τους. Με άλλα λόγια, αυτός ο τύπος υπεριώδους φωτός μπορεί να σκοτώσει ιούς και μικρόβια.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια έχουν ήδη δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα του υπεριώδους φωτός έναντι του νέου κοροναϊού. Σύμφωνα με το Κέντρο Ακτινολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου, αυτός ο τύπος ακτινοβολίας μπορεί να σκοτώσει ιούς χωρίς να βλάψει τους ανθρώπους.

Ωστόσο καθώς βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης, εάν οι προκαταρκτικές δοκιμές είναι επιτυχείς και η συσκευή δείξει ότι “κάνει δουλειά”, τότε οι επιστήμονες θα την εφαρμόσουν για να απολυμάνουν περισσότερους τύπους επιφανειών αλλά και του αέρα!

[Via]

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα