Κοροναϊός: Υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουμε από τα δέματα από Κίνα;
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της εμφάνισης του κοροναϊού.
Σε τέτοιες περιπτώσεις καλόν είναι να επικρατεί λογική και ηρεμία, και να παίρνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Σύμφωνα με το iatropedia.gr
“Από όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, ο κοροναϊός προκαλεί πνευμονία, ενώ δεν ανταποκρίνεται σε θεραπεία με αντιβιοτικά. Είναι κι ο λόγος που προκαλεί θνησιμότητα. Γνωρίζουμε ότι ο ιός SARS οδηγεί στον θάνατο το 10% των ανθρώπων που μολύνονται, ενώ στον νέο ιό, το 15% έως 20% των περιπτώσεων εξελίσσονται σε σοβαρά περιστατικά. Αυτά θα χρειαστούν νοσηλεία και ίσως αναπνευστική υποστήριξη”, δήλωσε ο Poon.
Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να συμβεί, όταν ένα άτομο έρθει σε επαφή με εκκρίσεις ασθενούς, όπως τα σταγονίδια που προέρχονται από τον βήχα.
Αναλόγως με την μολυσματικότητα του ιού, το φτέρνισμα ή η χειραψία μπορεί να προκαλέσουν τη διασπορά του. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή αντικειμένου που έχει αγγίξει μολυσμένο άτομο, εάν στη συνέχεια κάποιο άτομο χωρίς να πλύνει τα χέρια του ακουμπήσει στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.
Ορισμένοι χρήστες λοιπόν του Διαδικτύου αναρωτιούνται εάν η παραλαβή ενός πακέτου από την Κίνα θα μπορούσε να τους εκθέσει στον ιό. Το Υπουργείο Υγείας ωστόσο καθησυχάζει το κοινό.
Στην πύλη Ερωτήσεις-Απαντήσεις ειδικά αφιερωμένη στον ιό 2019-nCoV, το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει το κοινό:
“Ο κίνδυνος μόλυνσης αγγίζοντας ένα αντικείμενο που εισάγεται από την Κίνα θεωρείται εξαιρετικά χαμηλός. “Εξηγεί ότι οι ιοί της ίδιας οικογένειας (όπως, για παράδειγμα, τα κρυολογήματα) δεν επιβιώνουν περισσότερο” από λίγες ώρες σε ξηρές αδρανείς επιφάνειες. Επιπλέον, διαβεβαιώνει ότι “τα τυπικά μέτρα υγιεινής (πλύσιμο χεριών, καθαρισμός επιφανειών)” είναι αρκετά αποτελεσματικά για να σκοτώσουν τα μικρόβια.
Αρκετοί εμπειρογνώμονες σε σχετική ιολογική έρευνα και σε συνέντευξη από τη France Info συμμερίζονται αυτήν την άποψη, τονίζοντας ότι οι κοροναϊοί επιβιώνουν «αρκετές ημέρες σε ένα υγρό μέσο» αλλά παραμένουν πολύ εύθραυστοι και δύσκολα μπορούν να επιβιώσουν σε ένα αντικείμενο ή στο χαρτοκιβώτιο μιας συσκευασίας.
“Για να επιβιώσει ο ιός, χρειάζεται μια ορισμένη υγρασία, μια ορισμένη θερμοκρασία”, εξηγεί η Samira Fafi-Kremer, επικεφαλής του εργαστηρίου ιολογικού ελέγχου του CHU στο Στρασβούργο.
Εξηγεί ότι για να μεταδοθεί ο ιός μέσω κάποιου αντικειμένου, θα χρειαζόταν μία τεράστια ποσότητα ιού να έχει εναποτεθεί στο αντικείμενο και το πρόσωπο να το αγγίξει για μεγάλο χρονικό διάστημα και να βάλει κατόπιν το χέρι του στο στόμα του. “
Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του , εμείς από τη μεριά μας να τονίσουμε ότι πρέπει απαραίτητα να παίρνουμε τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης που ισχύουν για κάθε εποχικό ιό της γρίπης.
- Συχνή υγιεινή των χεριών (είτε με σαπούνι και νερό είτε με επάλειψη με αλκοολούχο διάλυμα)
- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
- Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση τόσο από τα παιδιά όσο και από το προσωπικό μέσα στους κάδους απορριμμάτων.
Δείτε επίσης
Πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καταπολεμήσει την εξάπλωση του κοροναϊού