16 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Τι να περιμένετε από τις κάμερες των smartphones για το 2020

1 min read
OnePlus 7T vs Huawei P30 Pro camera detail 1200x6751 1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Το 2019,αναμφίβολα καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή ενός smartphone έπαιξε το σύστημα των καμερών και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, τι θα προσέξουν όμως από εδώ και πέρα οι καταναλωτές στο επόμενο smartphone που θα αναζητήσουν;


Η απίστευτη κούρσα με τις κάμερες των φετινών ναυαρχίδων των πέντε μεγάλων παικτών Google, Huawei και Apple, Samsung και Xiaomi θα λέγαμε δεν έχει σταματημό.

Όλα τα κινητά τα λάτρεψαν οι χρήστες χάρη στα μοναδικά χαρακτηριστικά αλλά και στο εντυπωσιακό σετ καμερών που διαθέτουν.

Κοιτάζοντας μερικές από τις καλύτερες κάμερες για τη χρονιά που σιγά σιγά φτάνει στο τέλος της , Google Pixel 4 , το Huawei Mate 30 Pro και το iPhone 11  της Apple , Xiaomi Mi Note 10 και φυσικά το Samsung Galaxy S10 είναι ξεκάθαρο ότι κάθε εταιρία έχει τη δικιά της μέθοδο για τη λήψη εξαιρετικών φωτογραφιών.

Όλα δείχνουν ότι και το 2020 θα συνεχιστεί αυτή η τάση smartphones , επιταχύνοντας  υλικό αισθητήρων υψηλής ανάλυσης, απεριόριστες δυνατότητες οπτικού ζουμ και φυσικά την φωτογραφία με υπολογιστική  δύναμη από τα μεγαθήρια SoC βλέπε Snapdragon. Όλα αυτά θα επιτυγχάνονται μέσω ενός συνδυασμού υλικού και λογισμικού κορυφαίου επιπέδου καθώς και τα καλύτερα smartphones της Ευρώπης για το  2020 θα ξεχωρίζουν από ένα μοναδικό χαρακτηριστικό το πλήθος των καμερών και τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε μια περιουσία για να πάρετε ένα αξιοπρεπές τηλέφωνο. Οι εκπληκτικές δυνατότητες των καμερών των smartphones του περασμένου έτους θα είναι σύντομα φθηνά χαρακτηριστικά για το 2020.

Εδώ λοιπόν σας παραθέτουμε τι μπορείτε να περιμένετε από τις κάμερες των smartphones για το 2020.

Ο πόλεμος των αναλύσεων συνεχίζεται

Μια από τις καθοριστικές τάσεις της φωτογραφίας στα κινητά κατά τη διάρκεια του 2019 ήταν η αυξανόμενη υιοθέτηση αισθητήρων κάμερας υψηλής ανάλυσης. Το 2020 το Huawei P20 Pro 40MP ήταν πιστοποιημένο, αλλά το 2019 οι αισθητήρες 48MP και 64MP είναι απολύτως φυσιολογικοί. Είχαμε ακόμη και το πρώτο smartphone 108MP, το Xiaomi Mi Note 10 . Η υποκείμενη τεχνολογία που έκανε όλα αυτά εφικτά είναι οι quad-CFA, quad-Bayer ή αισθητήρες κάμερας ” pixel-binning “.

Ακόμα και ένα κινητό με κάμερα108MP μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό ή ακόμα και μέτριο το 2020. Εάν οι φήμες είναι αληθινές, το Samsung Galaxy S11 έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει με τον αισθητήρα 108MP της εταιρείας με τεχνολογία binning 9 με 1 pixel . Η Samsung εργάζεται επίσης σε έναν αισθητήρα κάμερας 144MP με μεγέθη 0,7 um. Επιπλέον, η Qualcomm υποστηρίζει μέχρι 200MP αισθητήρες με τον επεξεργαστή Snapdragon 865 και σημειώνει ότι το υλικό των αισθητήρων  εξαρτάται και κατά ένα μεγάλο βαθμό από το SoC. Προετοιμάστε λοιπόν τον εαυτό σας για τον πόλεμο των megapixel για το 2020.

Ταχύτερη και ακριβέστερη αυτόματη εστίαση

Smartphone camera autofocusing on flowers

Η τεχνολογία αυτόματης εστίασης δεν είναι και το πιο ελκυστικό tagline σε ένα κινητό. Ωστόσο, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό χαρακτηριστικό της φωτογραφικής μηχανής όταν πρόκειται να καταγράψει τις βέλτιστες κινήσεις λήψης δράσης, την εγγραφή βίντεο, και ακόμη και να διασφαλίσετε ότι οι εικόνες τοπίου σας είναι καθαρές.

Τα έξυπνα τηλέφωνα υψηλής τεχνολογίας για το 2020 θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία αισθητήρων 2 x 2 On-Chip (OCL) της Sony , γνωστή και ως αυτόματη εστίαση όλων των pixel. Αυτή η τεχνολογία βρίσκεται ήδη στο Oppo Find X2 . Είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη τεχνολογία για την εστίαση χρησιμοποιώντας αισθητήρες πολύ υψηλής ανάλυσης, όπως αυτοί που προαναφέρθηκαν. Ως εκ τούτου, ο σχεδιασμός 2 × 2 pixel προσφέρεται για υψηλά επίπεδα ευαισθησίας στο φως και ταυτόχρονη λήψη HDR πολλαπλής έκθεσης, όπως αυτή που χρησιμοποιεί η Huawei.

Επί του παρόντος, τα smartphone υψηλής τεχνολογίας χρησιμοποιούν την τεχνολογία PDAF, η οποία χρησιμοποιεί διάφορες διόδους εστίασης που βρίσκονται γύρω από τον αισθητήρα. Με 2 × 2 OCL, όλα τα εικονοστοιχεία του αισθητήρα χρησιμοποιούνται για ανίχνευση εστίασης, βελτιώνοντας έτσι την οριζόντια ανίχνευση αυτόματης εστίασης. Αυτό σημαίνει ότι η εστίαση είναι πιο γρήγορη και ακριβέστερη από ό, τι πριν, ενώ παράλληλα επιτρέπει την εμφάνιση υπέροχων φωτογραφιών ακόμη και σε χαμηλότερο φως. Σίγουρα κάτι που πρέπει να προσέξετε στην επόμενη κάμερα του smartphone σας.

Super αργή κίνηση και βίντεο 8Κ

960 καρέ ανά δευτερόλεπτο αργή κίνηση και 8K βίντεο δεν είναι ολοκαίνουργιες έννοιες για smartphones, αλλά πρόκειται να γίνουν πολύ πιο δημοφιlλείς. Το chip Snapdragon 865 της Qualcomm, το οποίο θα τροφοδοτήσει την πλειοψηφία των smartphone ναυαρχίδων για το 2020, μπορεί να υπερηφανεύεται για έναν πολύ ισχυρότερο επεξεργαστή σήματος εικόνας (ISP) για να υποστηρίξει αυτές τις περιπτώσεις χρήσης μεγάλου εύρους ζώνης.

Παρόλο που το βίντεο 8Κ μπορεί να είναι λίγο πιο μπροστά από τις κύριες τάσεις της τηλεόρασης, η έγκαιρη υποστήριξη θα μπορούσε να βοηθήσει στην προώθηση του δημιουργικού περιεχομένου σε ένα κινητό.

Επιπλέον, το SoC Snapdragon 865 υποστηρίζει βίντεο υψηλής ταχύτητας 720p 960fps. Αυτό συμβαίνει χάρη σε έναν ISP που τρέχει πολύ πιο ομαλά από τις προηγούμενες συσκευές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε λήψη βίντεο υψηλής ανάλυσης ή αργής κίνησης χωρίς χρονικό όριο.

Τα 960fps slow motion είναι πραγματικά χρήσιμο χαρακτηριστικό και μας δείχνει το φάσμα των επιλογών λήψης βίντεο που θα είναι διαθέσιμες στα smartphones του 2020.

Αυτή η επιπλέον ευελιξία του βίντεο θα δώσει στους δημιουργούς περιεχομένου μερικά εξαιρετικά εργαλεία τσέπης για να δημιουργήσουν.

Η φωτογραφία “AI” γίνεται πιο έξυπνη

Redmi Note 8 with camera module

Οι κάμερες AI ή η υπολογιστική φωτογραφία, αν προτιμάτε, αποτελούν βασικό στοιχείο της σύγχρονης αγοράς smartphone. Από τα κορυφαία τηλέφωνα από τη Huawei μέχρι τη Google αλλά και από την Xiaomi και την Oppo, σχεδόν κάθε μάρκα smartphone έχει υποσχεθεί κάποια μορφή πληροφοριών AI για να σας βοηθήσει στην λήψη μίας φωτογραφίας .

Ενώ πολλοί από τους αρχικούς αλγόριθμους ενίσχυσης χρώματος ήταν ακόμα σε πρώιμο στάδιο, βλέπουμε σιγά σιγά να αναπτύσσονται γρήγορα οι τεχνικές υπολογιστικής φωτογράφησης και να γίνονται ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κάμερας. Αναμένουμε πολλά περισσότερα από αυτά να εμφανιστούν το επόμενο έτος, καθώς το AI και ISP γίνεται ακόμα πιο ισχυρό.

Το Google Pixel 4 είναι ένα από τα κορυφαία όταν μιλάμε για υπολογιστική φωτογραφία. Ενώ ο τρόπος αστροφωτογραφίας του τηλεφώνου είναι θα λέγαμε ο ορισμός του “semantic segmentation”.

Η Google το χρησιμοποιεί για να ξεχωρίσει τον ουρανό σε μια νυχτερινή σκηνή και στη συνέχεια να εφαρμόσει πολλαπλή επεξεργασία έκθεσης για να αναδείξει τα αστέρια χωρίς υπερέκθεση της υπόλοιπης εικόνας. Ωστόσο, το semantic segmentation μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να διαφοροποιήσει τα μέρη της σκηνής όπως το δέρμα, τα ρούχα και άλλα και να εφαρμόσει διαφορετική επεξεργασία σε κάθε μία. Οι πιθανές βελτιώσεις κυμαίνονται από τις βελτιώσεις χρώματος, την απεικόνιση, την έκθεση και τα φίλτρα για να φτιάξετε μια εικόνα που δείχνει καλύτερα.

Οι αλγόριθμοι denoise βασισμένοι σε μηχανικούς αλγόριθμους εκμάθησης χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για τον καθαρισμό των εικόνων σε χαμηλό φωτισμό, χωρίς να θυσιάζουν υπερβολικές λεπτομέρειες. Ομοίως, τα ζουμ υψηλής ανάλυσης που βασίζονται στην αποκατάσταση λεπτομέρειας επιτρέπουν σε ψηφιακό ζουμ από 2x και άνω.

Τα πρώιμα παραδείγματα υπολογιστικής φωτογραφίας, όπως το multi channel HDR, το night mode και το λογισμικό bokeh για πορτραίτα, θεωρούνται σήμερα τα πρότυπα στα σύγχρονα smartphones, ακόμη και σε πιο μεσαίες κατηγορίες κινητών.

Αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν top μόλις πριν από μερικά χρόνια και σύντομα θα μιλάμε για semantic segmentation, object detection, και μηχανική εκμάθηση με βάση την εικόνα.

samsung galaxy note 10 plus star wars edition camera module

Μεγέθυνση ζουμ ζουμ

Σε κάπως περίεργο τρόπο προς το τέλος του 2019, μερικά smartphones ξεκίνησαν να περιλαμβάνουν δύο κάμερες οπτικού ζουμ. Το Xiaomi Mi Note 10 ξεκίνησε αυτή την ιδέα με δύο τηλεφακούς για κοντινά και μακρινά ζουμ. Το Vivo ακολούθησε το παράδειγμα με το X30 Pro 5G , προσφέροντας δυνατότητες ζουμ 2x και 5x.

Η ιδέα είναι πολύ απλή. Επιπλέον κάμερες σε διαφορετικά επίπεδα ζουμ γεμίζουν το χάσμα ποιότητας μεταξύ της κύριας κάμερας και του τηλεφακού μεγάλου εύρους. Μια πρόσθετη οπτική κάμερα που ρυθμίζεται σε 2x ή 3x αποφεύγει την εξάρτηση από την αμφίβολη ποιότητα των ψηφιακών και υβριδικών ζουμ όταν μετακινείται μεταξύ του ελάχιστου και του μέγιστου ζουμ.

Είναι μια πολύ καλή ιδέα, αλλά δεν είμαστε πολύ βέβαιοι ότι θα γίνει προσιτό λόγω τιμών. Η ανάπτυξη των κύριων φωτογραφικών μηχανών υψηλής ανάλυσης και οι βελτιώσεις στους αλγόριθμους μεγέθυνσης υψηλής ανάλυσης σημαίνουν ότι τα smartphones υψηλής τεχνολογίας με προηγμένες δυνατότητες επεξεργασίας μπορούν να προσελκύσουν λογισμικό υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, σε συσκευές με πιο περιορισμένους επεξεργαστές, ένας επιπλέον τηλεφακός είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για την ενίσχυση της ποιότητας ζουμ.

Smartphones με μεγάλες φωτογραφικές μηχανές θα πωλούνται πολύ εύκολα

Τόσο το υλικό όσο και το λογισμικό θα βελτιωθούν για άλλη μια φορά το 2020, με αισθητήρες υψηλής ανάλυσης και αλγόριθμους μηχανικής μάθησης που ενδέχεται να διαδραματίσουν τους μεγαλύτερους ρόλους. Οι αυξανόμενες βελτιώσεις σε άλλα στοιχεία, όπως οι φακοί, οι αλγόριθμοι προ-επεξεργασίας και οι εφαρμογές λήψης φωτογραφιών που θα έχουν οι χρήστες στη διάθεση τους θα παίξουν τον καθοριστικό παράγοντα στη βελτίωση της εμπειρίας.

Οι τάσεις του 2018 και του 2019 για διάταξη τριπλής και τετραπλής κάμερας ήρθαν για να μείνουν. Η ευελιξία της λήψης είναι ένας σημαντικός παράγοντας και οι ευρυγώνιοι φακοί και οι φακοί οπτικού ζουμ 5x θα εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της εικόνας για το 2020. Ωστόσο, το κυρίως ενδιαφέρον φαίνεται να επιστρέφει στην κύρια κάμερα για άλλη μια φορά, με υποσχέσεις για περισσότερη ανάλυση και λεπτομέρεια, καλύτερη καταγραφή χαμηλού φωτισμού και απεικόνιση με ενισχυμένη AI.

Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά κινητά εκεί έξω με εκπληκτικές φωτογραφικές μηχανές , αλλά περιμένουμε να δούμε τι καλούδια θα έχει για εμάς το 2020.

androidauthority

Δείτε επίσης

Xiaomi: Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αποκαλύπτει smartphones με έως και 7 pop-up κάμερες

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα