29 Μαρτίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Απαγόρευση επιβολής πρόσθετων χρεώσεων στις online αγορές

1 min read
online shopping 640x3601 1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Εξαιρετικά θετική για τους καταναλωτές είναι η πρόσφατη απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για διατήρηση της απαγόρευσης επιβολής δασμών έως τον Ιούνιο του 2020, σε μια σειρά προϊόντων, όπως το λογισμικό και τα ηλεκτρονικά βιβλία, που οι καταναλωτές αγοράζουν online.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κατέληξε στην απόφαση για παράταση της απαγόρευσης εν μέσω αντιδράσεων από μερίδα χωρών, που ζητούν την άρση του μορατόριουμ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι τελικά η σχετική απόφαση ελήφθη ομόφωνα (σ.σ. η ομοφωνία απαιτούνταν για την ανανέωση της απαγόρευσης).

Ανάμεσα στις χώρες, που εγείρουν αντιρρήσεις και ζητούν την άρση της απαγόρευσης στην επιβολή δασμών στα προϊόντα που διατίθενται online, περιλαμβάνονται αυτές της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής. Χώρες, όπως οι δυο τελευταίες, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για άρση του μορατόριουμ. Το σκεπτικό τους είναι ότι η άρση της απαγόρευσης μπορεί να ενισχύσει τα κρατικά έσοδα μέσω της επιβολής δασμών στα κατά τόπους τελωνεία, με δεδομένο ότι το παγκόσμιο εμπόριο περνάει όλο και πιο συχνά μέσα από το ψηφιακό κανάλι.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΟΕ, από τις αρχές του 2019, έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, ώστε να μην χάσει τη δυναμική του. Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το ηλεκτρονικό εμπόριο εντός του 2020, η οποία θα ενισχύσει την ψηφιακή οικονομία. Τις πρωτοβουλίες του ΠΟΕ και της παγκόσμιας κοινότητας υποστηρίζει ο WITSA (Παγκόσμιος Σύνδεσμος Πληροφορικής και Υπηρεσιών Τεχνολογίας), ο οποίος κατέθεσε μια σειρά συστάσεων, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην προωθούμενη συμφωνία στο πλαίσιο του ΠΟΕ, ώστε να καλυφθεί εκτενώς ο τομέας του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Προσοχή : Οι απατεώνες λατρεύουν την Black Friday και τη Cyber Monday όσο και οι αγοραστές

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το βαρόμετρο εμπορικών συναλλαγών των υπηρεσιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για το 2019, η αύξηση των δασμών συνέβαλε στη μείωση των διασυνοριακών πωλήσεων αγαθών και υπηρεσιών, οδηγώντας στην αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και στην απώλεια δυναμικής στο παγκόσμιο εμπόριο υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον ΠΟΕ, οι προβλέψεις για το παγκόσμιο εμπόριο το 2019 και το 2020 έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά από την προηγούμενη εκτίμησή τους μόνο έξι μήνες νωρίτερα.

Πηγή

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα