20 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Μια ματιά στις 5 από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού για το 2019

2 min read
Featured | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Αν είστε προγραμματιστής λογισμικού, τότε πιθανότατα – κάθε μέρα – να αισθάνεστε συγκλονισμένοι από τον εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό με τον οποίο εξελίσονται τα πράγματα.


Υπάρχουν πολλές γλώσσες προγραμματισμού. Σίγουρα, συνεχίζουν να δημιουργούνται νέες κάθε εβδομάδα αλλά ας δούμε παρακάτω τι συμβαίνει

Πρέπει να τις μάθετε όλες αυτές; Φυσικά και όχι.

Αρχικά, μπορείτε να μάθετε μια σειρά από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού. Στη συνέχεια, περιοριστείτε  στην παρακάτω λίστα, επιλέγοντας εκείνες που έχουν νόημα για εσας και το επίπεδο γνώσης σας αλλά και για τη δουλειά που θέλετε να κάνετε.

Για παράδειγμα, αν σκοπεύετε να μάθετε συναρτησιακό προγραμματισμό, επιλέξτε μια συναρτησιακή γλώσσα από τη λίστα.

Δουλεύουμε για εσάς φτιάχνοντας σας μια λίστα πέντε με τις πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού για το 2019. Το μόνο που πρέπει να κάνετε ειναι να διαβάσετε το άρθρο μας.

Μια ματιά στις πηγές μας

Ίσως αναρωτιέστε πού βρήκαμε τα δεδομένα μας για αυτήν την ανάρτηση. Υπάρχουν εκατοντάδες μετρήσεις που εξετάζονται κατά την εξέταση των κορυφαίων γλωσσών προγραμματισμού, αλλά εστιάσαμε σε μερικες από τις πιο έγκυρες πηγές δηλαδή το Tiobe και το GitHub .

Δείκτης υπολογισμού Tiobe

Για δεκαετίες, η Tiobe (η εταιρεία ποιότητας λογισμικού) έχει δημιουργήσει ένα ευρετήριο των πιο δημοφιλών γλωσσών προγραμματισμού . Ενημερώνουν αυτό τον κατάλογο κάθε μήνα, τραβώντας δεδομένα από εκατοντάδες πηγές σε όλο τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον υπολογισμό του δείκτη Tiobe, δείτε εδώ .

GitHub

Το GitHub είναι ένα από τα μεγαλύτερα αποθετήρια κώδικα που χρησιμοποιούνται σήμερα. Κάθε χρόνο δημιουργούν μια έκθεση ” Year in Review” , μοιράζοντας στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κοινότητα προγραμματιστών τους. Χρησιμοποιούμε αυτά τα δεδομένα ως έναν άλλο δείκτη της πιο δημοφιλούς γλώσσας.

Σε αυτή τη θέση, προσπαθούμε επίσης να προβλέψουμε το μέλλον των γλωσσών προγραμματισμού.

Χρησιμοποιούμε μια μεγάλη ποικιλία πόρων για να προβλέψουμε τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες γλώσσες και τις πιο σημαντικές γλώσσες. Φυσικά, όλες αυτές οι ιδέες είναι συζητήσιμες , αλλά αξίζει να δείτε παρακάτω.

Παρακάτω είναι οι πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού του 2019 και προβλέψεις για το μέλλον του κώδικα.

Οι πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού

languages2019 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Ο παραπάνω πίνακας δείχνει τις 20 πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού από τον Αύγουστο του 2019. Ο δείκτης Tiobe λειτουργεί ως μερίδιο αγοράς. το ποσοστό είναι το ποσό του “μεριδίου αγοράς” που κατέχει μια γλώσσα. Όλες οι γλώσσες συνδυάστηκαν συνολικά 100 τοις εκατό.

Παράγοντες σε μεταβλητές όπως ο αριθμός των επαγγελματιών προγραμματιστών παγκοσμίως, τα μαθήματα κατάρτισης και οι προμηθευτές τρίτων.

Οι περισσότερες από αυτές τις πληροφορίες προέρχονται από την ανάλυση των αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης. Ακολουθεί μια εξήγηση για τον τρόπο παραγωγής του δείκτη Tiobe.

Τέλος, παίρνουμε δεδομένα από το The GitHub Year in Review – που είναι μια έκθεση που δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το GitHub.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από το GitHub μπορούμε να δούμε όχι μόνο τις πιο χρησιμοποιούμενες γλώσσες στην πλατφόρμα κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά και εκείνες που αναπτύσσονται ταχύτερα.

GitHub Languages | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Το παραπάνω γράφημα δείχνει τις κορυφαίες γλώσσες του GitHub με την πάροδο του χρόνου.

Οι κορυφαίες γλώσσες προγραμματισμού,

Τι κάνει τις δημοφιλέστερες γλώσσες προγραμματισμού τόσο δημοφιλείς; Θα εξετάσουμε βαθύτερα τις πέντε από τις κορυφαίες γλώσσες για να μάθουμε πώς χρησιμοποιούνται και γιατί οι άνθρωποι τις αγαπούν.

1. Java

Σύμφωνα με το Tiobe, η Java είναι η πιο δημοφιλής γλώσσα 1 ή 2, βασικά από τη δημιουργία της στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου χρησιμοποιούν τη Java για να αναπτύξουν εφαρμογές desktop και backend συστήματα ιστού.

Αν γνωρίζετε την Java, πιθανότατα δεν θα είστε απελπισμένοι για δουλειά !

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθιστούν την Java τόσο δημοφιλή:

  1. Φορητότητα: Χάρη στην πλατφόρμα-agnostic Java Virtual Machine (JVM), η Java μπορεί να τρέξει σχεδόν σε κάθε σύστημα. Η Java είναι επίσης η πιο δημοφιλής γλώσσα Android, οπότε η συντριπτική πλειοψηφία των εφαρμογών Android είναι ενσωματωμένες στη Java.
  2. Επέκταση: James Governor έχει ένα ρητό: “Όταν οι εταιρίες του Ιστού μεγαλώνουν, γίνονται καταστήματα Java”. Η Java είναι σχεδιασμένη για την επεκτασιμότητα στο μυαλό και γι ‘αυτό είναι τόσο δημοφιλής στις επιχειρήσεις και στις νέες επιχειρήσεις ). Δεδομένου ότι η Java είναι μια στατική γλώσσα, είναι πιο γρήγορη και πιο εύκολη η συντήρησή της με λιγότερα σφάλματα. Είναι επίσης συμβατή προς τα πίσω, πράγμα που σημαίνει ότι οι παλιές εκδόσεις της γλώσσας θα εξακολουθούν να λειτουργούν τέλεια ακόμα και μετά την κυκλοφορία νέων εκδόσεων. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις που διαφορετικά θα ανησυχούν για την επανεγγραφή του κώδικα τους κάθε φορά που θα βγαίνει μια νέα έκδοση.
  3. Μεγάλη κοινότητα: Η δημοτικότητα της Java βοηθά να εξασφαλίσει τη μελλοντική δημοτικότητά της, χάρη σε μια τεράστια κοινότητα χρηστών. Με τις τεράστιες κοινότητες Overflow Stack και GitHub, οι προγραμματιστές μπορούν να βρουν βοήθεια σχεδόν σε οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίσουν. Σε συνδυασμό με τη φορητότητα, οι προγραμματιστές γνωρίζουν ότι η επένδυση στην Java πραγματικά πληρώνει.

Αν είστε προγραμματιστής Java, ελέγξτε τα εργαλεία Stackify Retrace και Prefix για να ξέρετε ακριβώς τι συμβαίνει με τον κώδικα σας. Εάν μαθαίνετε ακόμα, ελέγξτε εδώ μερικά από τα καλύτερα online  μαθήματα Java εδώ.

2. Η γλώσσα προγραμματισμού C

Η C είναι μία από τις παλαιότερες και πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού, χάρη στην  καθολική φορητότητα και την υιοθεσία από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων της Microsoft, της Apple, του Linux και της Oracle.

Η C είναι επίσης η πιο δημοφιλής γλώσσα για ενσωματωμένα συστήματα σε αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά και άλλες συσκευές.

Σχεδόν οτιδήποτε αγγίζουμε σήμερα, από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τα ξυπνητήρια, είναι γραμμένο απευθείας στη γλώσσα-C.

Γιατί εξακολουθεί να είναι μια δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού για μάθηση σήμερα; Πρώτον, είναι ουσιαστικά μια φορητή assembly γλώσσα . Λειτουργεί με σχεδόν κάθε σύστημα και μπορείτε να προγραμματίσετε τόσο χαμηλά σαν να μιλάτε απευθείας με το μηχάνημα.

Η C έχει επίσης χαρακτηριστικά που την κάνει απόλυτα εξειδικευμένη για λειτουργικά συστήματα και ενσωματωμένα συστήματα (όπως το ταμπλό του αυτοκινήτου σας). Χάρη στο σχετικά μικρό χρόνο λειτουργίας της, η C είναι ιδανική για τη διατήρηση αυτών των συστημάτων.

Οποιοσδήποτε προγραμματιστής μπορεί να επωφεληθεί από την εκμάθηση της C.

Πολλοί αλγόριθμοι που γράφονται και μοιράζονται στο διαδίκτυο γίνονται στη C. Είναι ουσιαστικά η “παγκόσμια γλώσσα” των γλωσσών προγραμματισμού. Τα C spinoffs όπως C ++ και C # είναι επίσης ανάμεσα στις 5 πιο δημοφιλείς γλώσσες, τονίζοντας και πάλι την επιρροή της C που εξακολουθεί να έχει σήμερα.

history | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

3. Python

Η δημοτικότητα της Python έχει αυξηθεί σταθερά τα τελευταία 15 χρόνια, πατάσσοντας της στην κορυφή 5 του δείκτη Tiobe πριν από μερικά χρόνια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Python είναι μια σημαντική γλώσσα και από τις πιο συναρπαστικές τεχνολογίες σήμερα.

Η μηχανική εκμάθηση, η τεχνητή νοημοσύνη (AI), Big Data και η ρομποτική βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην Python (η ρομποτική βασίζεται επίσης στην C για τη χρήση της στον προγραμματισμό συστημάτων). Η Cyber ​​Security, μία από τις κορυφαίες προκλήσεις του λογισμικού της εποχής μας , καθοδηγείται επίσης από την Python.

Είναι εκπληκτικό το πόσο απλή είναι η μάθηση της Python .

Είναι πλέον η πιο δημοφιλής εισαγωγική γλώσσα που διδάσκεται στα πανεπιστήμια και συχνά μαθαίνεται από έμπειρους προγραμματιστές ως δεύτερη ή τρίτη γλώσσα προγραμματισμού.

4. JavaScript

Χάρη στην πανταχού παρουσία των προγραμμάτων περιήγησης ιστού, η JavaScript έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού στον κόσμο και η νούμερο1 στο GitHub.

Υπάρχουν πολλά παράπονα ωστόσο σχετικά με την JavaScript αλλά η JavaScript συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο διαδίκτυο.

Η JavaScript επιτρέπει στους προγραμματιστές να προσθέτουν αλληλεπιδραστικά εφέ στις ιστοσελίδες. Συχνά λειτουργεί παράλληλα με την HTML, και γίνεται όλο και πιο κοινή και σε σημείο εφαρμογές ιστού να κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου σε JavaScript.

Λόγω της απλότητας και της ταχύτητάς της , περισσότερες StartUp επιχειρήσεις τεχνολογίας αρχίζουν να χρησιμοποιούν το JavaScript στο backend μέσω του πλαισίου Node.js.

5. Ruby

H Ruby είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες μεταξύ των νέων τεχνολογιών.

Πολλοί μονόκεροι της Silicon Valley έχουν χτιστεί με Ruby, συμπεριλαμβανομένων των Airbnb, Twitch, GitHub και Twitter. Η δημοτικότητά της ενισχύεται (και ίσως εξαρτάται) από το Ruby on Rails , ένα full-stack πλαίσιο εφαρμογών ιστού που τρέχει τη Ruby.

Η Ruby αγαπά τους προγραμματιστές για διάφορους λόγους.

  • Πρώτον, η Ruby έχει απίστευτα απλή με όμορφη σύνταξη που επιτρέπει σε έναν προγραμματιστή να κάνει περισσότερα με λιγότερο κώδικα.
  • Δεύτερον, χάρη στο Ruby on Rails, η λήψη μιας διαδικτυακής εφαρμογής διαρκεί λιγότερο χρόνο από ό, τι σε άλλα πλαίσια.

Αυτό εξηγεί γιατί οι νεοσύστατες επιχειρήσεις αγαπούν τόσο τη γλώσσα: επιτρέπει το περίφημο ρητό  “move fast and break things.”

Το μειονέκτημα της Ruby ωστόσο είναι η επεκτασιμότητα της.

Η Ruby είναι μια δυναμικά-δακτυλογραφημένη γλώσσα , που την καθιστά πολύ ευέλικτη αλλά δύσκολο να διατηρηθεί σε κλίμακα. Καθώς αυξάνεται η εφαρμογή Ruby, η δυναμική φύση της γλώσσας αποκρύπτει την πηγή των κωδικών σφαλμάτων με αποτέλεσμα να “τρώει” πόρους συστήματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Twitter άλλαξε από το Ruby σε Java.

Κτίριο έδρας του Twitter
“Το Twitter χτίστηκε αρχικά χρησιμοποιώντας τη Ruby, αλλά άλλαξε σε Java έτσι ώστε να μπορεί να κλιμακωθεί ευκολότερα”. Φωτογραφία από τον Aaron Durand

Προβλέψεις για το 2020

Τώρα που εξετάσαμε τις πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί το 2020 και μετά.

Με βάση τις τάσεις των προηγούμενων ετών, είμαστε σίγουροι ότι ο κατάλογος των κορυφαίων γλωσσών προγραμματισμού δεν θα αλλάξει τόσο πολύ από έτος σε έτος.

Αλλά προς τα που φυσάει ο άνεμος; Ας προσπαθήσουμε να ρίξουμε μια ματιά στο μέλλον.

Ταχύτερα αναπτυσσόμενες γλώσσες

Κάθε χρόνο, ο Δείκτης Tiobe δείχνει τη γρηγορότερη αναπτυσσόμενη γλώσσα ως “Γλώσσα της Χρονιάς”. Πρόσφατοι νικητές ήταν οι Python (2018), C (2017), Go (2016), Java (2015) και JavaScript (2014).

Το Tiobe θα παρουσιάσει μια νέα Γλώσσα του Έτους τις επόμενες εβδομάδες, αλλά ο ιστότοπός τους λέει ότι οι υποψήφιοι είναι η Kotlin και η C. Θα έχει ενδιαφέρον με την C να είναι από τις παλαιότερες γλώσσες (1987) να αντιμετωπίζει την Kotlin  (2011) .

Ας δούμε παρακάτω.

Kotlin

kotlin | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Τα τελευταία χρόνια ήταν εξαιρετικά για την Kotlin JetBrains .

Εκτός από τις καλές κριτικές , το 2017 η Kotlin ανακηρύχθηκε ως ακόμα μία επίσημη γλώσσα ανάπτυξης για την πλατφόρμα Android .

Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι το Android είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα ανάπτυξης για κινητά τηλέφωνα και συγχρόνως η 3η πιο δημοφιλής πλατφόρμα ανάπτυξης μετά από το Windows desktop και το Linux, σύμφωνα με το StackOverflow.

Και, όπως μπορείτε να δείτε στην παραπάνω εικόνα, η έκθεση του GitHub δείχνει ότι η Kotlin ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη γλώσσα το 2018.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την αύξηση της δημοτικότητας της Kotlin, μεταξύ των οποίων η 100% διαλειτουργικότητα με την Java και το γεγονός ότι το IT τρέχει σε Java Virtual Machine (Java είναι άλλη επίσημη γλώσσα Android).

Η Kotlin επίσης μεταγλωττίζεται σε JavaScript, καθιστώντας την εξαιρετικά ευπροσάρμοστη τόσο για front και back end development.

Η γλώσσα προγραμματισμού C

Έχουμε ήδη συζητήσει γιατί η C πρακτικά τρέχει τον κόσμο, αλλά τι συμβαίνει πίσω από αυτήν τη δημοτικότητα;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η C είναι η τέλεια γλώσσα για ενσωματωμένα συστήματα, και ειλικρινά, όλα γίνονται ένα ενσωματωμένο σύστημα αυτές τις μέρες.

Η C είναι μια από τις κορυφαίες γλώσσες προγραμματισμού για συσκευές IoT, συμπεριλαμβανομένων των φορητών και των εξαρτημάτων αυτοκινήτου. Καθώς άλλα προϊόντα γίνονται «έξυπνα», θα δούμε ότι η χρήση της C να συνεχίζει να  επεκτείνεται.

Οι πιο σημαντικές γλώσσες προγραμματισμού

Η δημοτικότητα μιας γλώσσας προγραμματισμού είναι ένα πράγμα, αλλά ποιες γλώσσες θα έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στα επόμενα χρόνια;

Ένας τρόπος να προσδιορίσουμε αν μια γλώσσα είναι “επιρροή” είναι να κοιτάξουμε τις τεχνολογίες που χτίστηκαν πάνω από αυτήν (βλ. Python και C).

Ένας άλλος τρόπος είναι να εξετάσουμε την ικανότητα μιας γλώσσας να λύσει εγγενή προβλήματα λογισμικού. Για να φτάσουμε στο νέο έδαφος, ας επικεντρωθούμε στον τελευταίο ορισμό.

“Τα μεμονωμένα προβλήματα τείνουν να έχουν πιο μεγάλη επιρροή από οποιαδήποτε συγκεκριμένη γλώσσα”, δήλωσε ο Ehrlich. “Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το τέλος του νόμου του Moore.

Ο νόμος του Moore λέει ότι η υπολογιστική ισχύς θα διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες, και για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, οι κατασκευαστές chip chip δεν ακολουθούν το ρυθμό . Αυτό σημαίνει ότι οι προγραμματιστές λογισμικού πρέπει να υπολογίσουν έναν τρόπο να κάνουν ισχυρές εφαρμογές ιστού με την ίδια ποσότητα επεξεργασίας υπολογιστικής ισχύος.

Ένα άλλο ζήτημα υλικού που αφορά το Ehrlich είναι η κατανάλωση ενέργειας .

“Οι μπαταρίες απλά δεν γίνονται καλύτερες”, δήλωσε ο Ehrlich, παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότερες συσκευές μας τρέχουν πάνω τους. “Τώρα λοιπόν πρέπει να κάνουμε το υλικό και το λογισμικό όσο το δυνατόν πιο αποδοτικό.”

Μια λύση και στις δύο αυτές προκλήσεις, σύμφωνα με τον Ehrlich, είναι η χρήση μητρικών γλωσσών. “Αποδεικνύεται ότι το ίδιο είδος χαρακτηριστικών που βελτιώνουν την ταχύτητα και την ανταπόκριση μας επιτρέπουν επίσης να γράψουμε περισσότερο αποδοτικό κώδικα”.

Ο Ehrlich πιστεύει ότι θα δούμε μια κίνηση προς τις μητρικές γλώσσες όπως Go, Swift και Rust, καθώς το υλικό προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά.

Μάθετε τις πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις και ευκαιρίες στον κόσμο καθοδηγούνται από τις γλώσσες προγραμματισμού που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο.

Παρόλο που αυτή η ανάρτηση αφορά μόνο τον κώδικα, είναι πραγματικά ένα όνειρο για τους ανθρώπους που δημιουργούν αυτόν τον κώδικα καθημερινά. Από την εκμάθηση μηχανών στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τις εφαρμογές ιστού την αποδοτικότητα της ενέργειας της μπαταρίας, όλες αυτές οι τεχνολογίες περνάνε από τους προγραμματιστές λογισμικού.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις πιο δημοφιλείς γλώσσες; Ακολουθούν σχετικά links για να ξεκινήσετε:

Java

C

C++

Python

C#

JavaScript

Φυσικά μπορείτε να επισκεφτείτε και τον ιστότοπο Guru99, μία εξαιρετική δουλειά για όσους θέλουν να μάθουν αρκετές γλώσσες προγραμματισμού μέσα από πολύ βοηθητικά tutorials.

Δείτε περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.guru99.com/c-programming-tutorial.html

stakify.com

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα