20 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

O Mark Zuckerberg του Facebook λέει ότι το TikTok αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία

1 min read
mark.jpg.4aa1feb6fb77769777eeec879182285e1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

To Facebook προσπάθησε κάποτε να εξαγοράσει το Musical.ly, το Κινέζικο lip-syncing app που τελικά εξαγοράστηκε από την Κινέζικη εταιρεία ByteDance και το οποίο ενσωμάτωσε με το app Douyin για να δημιουργήσει το δημοφιλές video app TikTok σύμφωνα με άρθρα των BuzzFeed και Bloomberg.


Σύμφωνα με πηγές του BuzzFeed, το Facebook το 2016, προσπαθούσε για έξι περίπου μήνες να εξαγοράσει την εταιρεία Musical.ly που έχει τα κεντρικά της στην Σανγκάη, στην Κίνα, σε μία προσπάθεια να εισέλθει στην Κινέζικη αγορά. Οι πηγές του BuzzFeed κάνουν λόγο για σοβαρές συζητήσεις που όμως δεν ευδοκίμησαν καθώς η εταιρεία του Mark Zuckerberg δεν κατάφερε να κλείσει την συμφωνία. Η ByteDance την επόμενη χρονιά, το 2017, κατάφερε τελικά να εξαγοράσει την Musical.ly και το εξαιρετικά δημοφιλές app της.

Το Bloomberg πάντως ανέφερε, ότι το Facebook έκανε πίσω εξαιτίας «ανησυχιών για τη βάση χρηστών της εφαρμογής που ήταν νεαρής ηλικίας καθώς και εξαιτίας της Κινεζικής κυριότητας.

Σε κάθε περίπτωση, τα δύο άρθρα δίνουν νέα διάσταση στις πρόσφατες δηλώσεις του Mark Zuckerberg σχετικά με το TikTok και την Κίνα. Ο CEO του Facebook έκανε αυστηρές δηλώσεις για το TikTok και επέκρινε την πλατφόρμα που λογοκρίνει τους χρήστες της και απομακρύνει περιεχόμενο που ενδέχεται να ενοχλήσει την Κινέζικη κυβέρνηση. Κατά την διάρκεια μίας δημόσιας ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Georgetown τον Οκτώβριο, ο Mark Zuckerberg είπε: «Την ώρα που οι υπηρεσίες μας όπως το WhatsApp, χρησιμοποιούνται από διαδηλωτές και ακτιβιστές παντού εξαιτίας της ισχυρής κρυπτογράφησης και των προστασιών ιδιωτικότητας, στο TikTok, το app που έχει έδρα στην Κίνα και εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο, αναφορές στις ίδιες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις λογοκρίνονται, ακόμα και εδώ στις ΗΠΑ» και πρόσθεσε: «Είναι αυτό το Internet που θέλουμε;».

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι υποκριτικό να κουνάει ο CEO του Facebook το δάκτυλο σε μία εφαρμογή που προσπαθούσε να εξαγοράσει για έξι μήνες. Το πιθανότερο μάλιστα θα ήταν να έκανε πίσω και στις απαιτήσεις της Κινέζικης κυβέρνησης (όσον αφορά στο θέμα της λογοκρισίας) για να συνεχίσει να κάνει «business» στην Κίνα. Πηγές ανέφεραν στο BuzzFeed  ότι η επίθεση του Mark Zuckerberg στο TikTok οφείλεται στο γεγονός ότι είναι το μοναδικό πράγμα που το Facebook δεν μπορεί να νικήσει. «Στο Facebook είναι τόσο ενοχλημένοι που το TikTok είναι το μόνο πράγμα που δεν μπορούν να νικήσουν και για αυτό στράφηκαν σε γεωπολιτικά επιχειρήματα και σε νομοθέτες στην Ουάσινγκτον για να δώσουν εκείνοι τη μάχη για το Facebook» είπε ένας πρώην υψηλόβαθμος υπάλληλος της εταιρείας του Mark Zuckerberg στο BuzzFeed.

Στις αρχές της εβδομάδας, το Instagram λανσάρισε ένα νέο χαρακτηριστικό «short-form video» στην Βραζιλία που ονομάζεται «Reels» και που έχει χαρακτηριστεί από αρκετούς ως κλώνος του TikTok.

Εκπρόσωπος του Facebook σχολίασε το άρθρο του BuzzFeed στο Business Insider: «Όπως είπε και ο Mark στην ομιλία του στο Georgetown, θέλουμε τις υπηρεσίες μας στην Κίνα επειδή πιστεύουμε στη σύνδεση όλου του κόσμου. Όμως ποτέ δεν θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για το τι θα χρειαζόταν (για να το επιτύχουμε), τώρα έχουμε μεγαλύτερη ελευθερία για να εκφραζόμαστε και να υπερασπιζόμαστε τις αξίες στις οποίες πιστεύουμε – και ακριβώς αυτό είναι που κάνουμε».

Πηγή: insomnia.gr

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα